Infotainment

Netizen Sokong Pelaksanaan GEG & RUU Kawalan Produk Tembakau Dan Merokok 2022

Netizen Sokong Pelaksanaan GEG & RUU Kawalan Produk Tembakau Dan Merokok 2022
Netizen Sokong Pelaksanaan GEG & RUU Kawalan Produk Tembakau Dan Merokok 2022 1

Langgan saluran Telegram kami atau muat-turun aplikasi di App Store dan Google Play.

Baru-baru ini sebuah soal selidik telah dijalankan secara dalam talian bagi melihat reaksi rakyat Malaysia mengenai pelaksanaan Generational Endgame (GEG) & Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022.

Pelbagai reaksi telah diterima melalui soal selidik yang dijalankan, namun kebanyakan netizen memberikan reaksi positif terhadap isu ini.

Ramai yang belum tahu apa itu GEG?

Netizen Sokong Pelaksanaan GEG & RUU Kawalan Produk Tembakau Dan Merokok 2022 2

Ramai yang memberikan reaksi positif terhadap pelaksanaan GEG namun, berdasarkan soal selidik yang telah dijalankan sehingga 27 Julai 2022, sebanyak 50.2% responden tidak mengetahui bahawa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang berusaha untuk melaksanakan RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022.

Walaupun begitu, 60.7% responden bersetuju bahawa pelaksanaan GEG dan RUU tidak menghalang hak dan kebebasan mereka.

Hal ini menunjukkan bahawa lebih banyak usaha perlu dilakukan untuk menjelaskan kepada netizen tentang kepentingan dan tujuan utama pelaksanaan GEG iaitu menyelamatkan nyawa lebih ramai rakyat Malaysia terutama generasi muda.

GEG & RUU dapat mengawal lambakan produk tembakau & rokok elektronik

Netizen Sokong Pelaksanaan GEG & RUU Kawalan Produk Tembakau Dan Merokok 2022 3

Tujuan utama RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 adalah untuk mengawal penggunaan kesemua jenis produk merokok termasuk rokok elektronik (vape), cerut, shisha dan lain-lain.

Ini termasuklah melarang pengiklanan sebarang produk rokok elektronik (vape) melalui platform media massa, media cetak dan media sosial sebagaimana kawalan sedia ada terhadap pengiklanan hasil tembakau.

Netizen setuju pelaksanaan GEG &RUU!

Netizen Sokong Pelaksanaan GEG & RUU Kawalan Produk Tembakau Dan Merokok 2022 4

Apa yang boleh kami konklusikan, walaupun masih ramai yang blur-blur mengenai pelaksanaan GEG & RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 ianya tidak menghalang 81.6% responden lain untuk bersetuju GEG dan RUU dilaksanakan.

Hal ini mungkin disokong oleh pertambahan masalah kesihatan dikalangan perokok dan pengguna rokok elektronik seperti penyakit E-Cigarette or Vaping Products Use-Associated Lung Injury (EVALI) kerana berdasarkan hasil soal selidik, 60.3% responden tahu apa itu penyakit EVALI dan kesannya terhadap kesihatan.

Jadi, anda yang masih tak tahu mengenai usaha NGO dan KKM untuk menggesa tindakan yang sewajarnya diambil bagi menurunkan kadar jumlah perokok kepada 5%. Anda boleh klik artikel ini dan jawab soal selidik dibawah kerana hasil soal selidik anda mungkin dibentangkan di Parlimen.

Tular pada minggu ini apabila CEO BubbleBee ini menunjukkan ‘hasil’ tembok rumah yang tidak kukuh serta mudah dijatuhkan hasil kerja pemaju.

‘Tolak Sebelah Tangan Pun Jatuh’ – CEO BubbleBee Ini Dedahkan ‘Kualiti’ Tembok Rumah Yang Dibangunkan

Netizen Kagum Lihat Lelaki Ini ‘Sound’ Ah Long Sehingga Tertunduk Diam


Netizen Sokong Pelaksanaan GEG & RUU Kawalan Produk Tembakau Dan Merokok 2022 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list