Artikel Terkini

Pemuda Ini Menganalisa 150 Jutawan Dan Ini Tiga Rahsia Kejayaan Mereka

Pemuda Ini Menganalisa 150 Jutawan Dan Ini Tiga Rahsia Kejayaan Mereka 1

Menyerap tingkah laku, perangai, strategi dan pelbagai aspek digunakan oleh mereka yang bergelar jutawan; boleh membantu dan mendorong kita ke arah kejayaan seperti mereka. Selagi kita bersedia untuk berdepan dengan apa jua bentuk cabaran, risiko dan halangan; kita berpotensi untuk melakar kejayaan dan bergelar jutawan satu hari nanti.

Pemuda yang bernama John, iaitu pemilik blog Esi Money telah menghabiskan masa beliau selama beberapa tahun untuk menemubual dan membuat kajian ke atas 150 jutawan. Beliau telah merumuskan 3 resipi utama untuk menjadi seorang jutawan seperti berikut:

1. Meningkatkan Dan Memperbanyakkan Potensi Sumber Pendapatan

Jika diimbas kembali, kebanyakan jutawan pada awalnya sangat menitik beratkan sumber pendapatan awal mereka. Menurut John, para jutawan pada awalnya bukanlah seperti yang kita sangkakan.

Mereka mengambil masa dan bekerja keras untuk membina kekayaan yang besar. Dalam erti kata lain, semakin cepat mereka membina punca sumber pendapatan mereka, semakin hampir misi mereka untuk merangkul status jutawan.

Sumber pendapatan tersebut dibina melalui pelbagai cabang dan kaedah, di antaranya dengan menggunakan pendapatan pekerjaan seharian mereka, dan perniagaan mereka di luar.

Sebahagian besar jutawan bermula dengan ‘gaji pendapatan yang rendah’, dan berusaha keras bagi meningkatkan nilai kemahiran seiring dengan keinginan mereka.

Selain itu juga, mereka sangat mengutamakan sumber pendapatan yang pelbagai. Contohnya hasil dari dividen pelaburan saham, pelaburan hartanah dan sebagainya.

2. Kawal Perbelanjaan

Salah satu rahsia yang paling mengejutkan hasil kajian terperinci John ialah, majoriti jutawan sangat berdisiplin dalam berbelanja. Tidak bermakna mereka tidak bersuka-ria untuk berbelanja mengikut keinginan, tetapi ianya sangat jarang dan hanya sesekali berlaku dalam kehidupan mereka.

Meningkatkan pengawalan dan disiplin dalam berbelanja adalah sangat penting, kerana ia adalah ciri-ciri utama untuk menjadi seorang jutawan. Tidak bermakna jika hari ini mendapat keuntungan sejuta ringgit, esok hari kita berbelanja sejuta ringgit.

Tujuan utama mereka mengawal perbelanjaan adalah untuk meningkatkan simpanan dan memaksimakan wang untuk dijadikan modal pelaburan mereka.

Sebaik sahaja kita berbelanja kurang daripada yang kita perolehi, menyimpan secara automatik, dan melabur secara berhemah; ini akan meningkatkan peluang kita untuk menjana kekayaan.

3. Mula Melabur Seawal Mungkin

Salah satu daripada elemen penting dalam pelaburan adalah ‘masa’. Laga lama kita biarkan sesuatu pelaburan itu berkembang, lebih tinggi nilai pelaburan tersebut bagi jangka masa panjang.

Mungkin kita boleh mula melabur ke dalam ilmu pada peringkat awal, sebelum memasuki dunia pelaburan sebenar. Ini bagi membolehkan kita mengenal diri kita, toleransi kita terhadap risiko, dan mempelbagaikan portfolio pelaburan kita.

Pelaburan adalah salah satu cara untuk meningkatkan pendapatan. Mana-mana jutawan sangat mengutamakan pelaburan dan membangunkan perniagaan untuk menjadi lebih maju.

Terlalu banyak instrumen pelaburan yang boleh kita melabur. Ada yang melabur ke dalam saham, hartanah dan sebagainya. Apabila kita dah kenal diri kita dan instrumen pelaburan yang ada; barulah kita yakin dengan pilihan yang ada.

Dan jangan sesekali melabur ke dalam sesuatu yang kita tak faham, takut-takut terkena scam pula nanti.

Pemuda Ini Menganalisa 150 Jutawan Dan Ini Tiga Rahsia Kejayaan Mereka 2

Pemuda Ini Menganalisa 150 Jutawan Dan Ini Tiga Rahsia Kejayaan Mereka 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link