Infotainment

Perjalanan Jauh Dan Ada Anak Kecil? Ini Tips Elak Si Kecil Daripada Meragam Ketika Dalam Kereta

Perjalanan Jauh Dan Ada Anak Kecil? Ini Tips Elak Si Kecil Daripada Meragam Ketika Dalam Kereta
Perjalanan Jauh Dan Ada Anak Kecil? Ini Tips Elak Si Kecil Daripada Meragam Ketika Dalam Kereta 1

Jika anda mempunyai anak kecil dan perlu menghadapi perjalanan jauh tambahan di musim perayaan ini yang pastinya sesak dengan jumlah kereta yang banyak, ia mungkin agak sedikit sukar bagi memastikan anak-anak tidak meragam dan sebagainya.

Tapi jangan bimbang, untuk anda yang mempunyai anak kecil dan perlu berjalan jauh selama berjam-jam, ini beberapa tips yang mungkin dapat membantu anda sedikit-sebanyak mengurangkan tekanan ketika dalam perjalanan.

1. Letak anak dalam car seat

Pengunaan kerusi bayi dan kanak-kanak mempunyai banyak kelebihan kerana ia direka khas untuk memastikan si kecil selesa sepanjang perjalanan.

Selain keselesaan, faktor keselamatan juga penting kerana car seat dapat melindungi mereka daripada kecederaan serius jika berlakunya perkara yang tidak diingini.

2. Berhenti di RnR

Mungkin bagi orang dewasa anda hanya ingin cepat sampai ke destinasi tanpa perlu berhenti banyak kali di kawasan Rehat & Rawat (RnR).

Namun bagi anak-anak, sangat penting untuk anda berhenti seketika dengan tujuan mereka meregangkan badan ataupun menukar lampin dan menggantikan baju yang baharu bagi memastikan si kecil lebih selesa.

Beri makan dan minum ketika berada di kawasan rehat, dan elakkan menyuap susu botol ketika kenderaan sedang bergerak kerana ia boleh meningkatkan risiko tersedak dan tercekik makanan.

3. Sediakan barang kelengkapan bayi secukupnya

Pastikan barang kelengkapan bayu seperti lampin pakai buang, selimut, tisu basah, pakaian dan susu disediakan secukupnya.

Letakkan di kawasan yang boleh dicapai dengan mudah dan kemas dengan sebaiknya.

4. Mengikut pola waktu tidur bayi

Rancang perjalanan anda mengikut waktu tidur bayi bagi mengelakkan masalah bayi meragam di dalam kereta.

Dengan cara ini, ia boleh mengurangkan tekanan dan gangguan kepada pemandu berikutan terpaksa melayan karenah si kecil yang menangis atau sebagainya.

5. Sediakan makanan ringan atau snek

Anda mungkin boleh menyediakan snek sihat dan bernutrisi buat bayi dan anak kecil bagi mengelakkan perhatian mereka daripada meragam atau ‘buat perangai’ sepanjang perjalanan.

Selamat mencuba!

cara lentikkan bulu mata


5 jam lalu

‘Simple’ Je! 4 Step Ini Boleh Buat Bulu Mata ‘Maintain’ Sepanjang Hari


Perjalanan Jauh Dan Ada Anak Kecil? Ini Tips Elak Si Kecil Daripada Meragam Ketika Dalam Kereta 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list