Artikel Terkini

PKP: Trend membaca bahan dalam talian meningkat

PKP: Trend membaca bahan dalam talian meningkat 1

PKP: Trend membaca bahan dalam talian meningkat 2

KUALA LUMPUR: Trend membaca dalam kalangan masyarakat dilaporkan meningkat sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak Mac lalu.

Penerbit dan Ketua Pegawai Eksekutif Kuras Buku, Hafiz Latiff berkata, hasil tinjauan menerusi media sosial mendapati, jualan bahan bacaan dalam talian terus mendapat sambutan hangat banyak pihak.

“Ini bermakna tabiat membaca dalam kalangan masyarakat menyaksikan peningkatan mendadak terutamanya bagi langganan buku dalam talian atau e-Book yang disediakan pihak penerbit.

“Saya berpendapat, peningkatan trend ini disebabkan ramai yang hanya duduk di rumah ketika tempoh PKP dan manghabiskan masa dengan membaca buku secara dalam talian.

“Perkara sama turut disokong Perpustakaan Negara dengan menyediakan kira-kira 13 juta judul bahan bacaan dalam talian secara percuma untuk diakses dalam tempoh ini,” katanya menerusi temubual dalam Astro AWANI pada Isnin.

Mengulas lanjut, Hafiz berkata, selain penyediaan bahan bacaan secara dalam talian, kandungan digital lain turut disediakan dalam tempoh PKP seperti bengkel dan kuliah yang dilaksanakan menerusi persidangan video ataupun menggunakan aplikasi secara langsung.

“Ini merupakan medium tambahan untuk diberikan kepada mereka yang memerlukan dan dengan cara ini sedikit sebanyak dapat membantu mereka untuk mendapatkan bahan bacaan ataupun pendidikan,” jelasnya.

Dalam perkembangan lain, Hafiz berkata, program Kuala Lumpur Ibu Kota Buku Dunia yang sepatutnya berlangsung bermula 23 April ini hanya dilakukan secara dalam talian dengan menggunakan platform media sosial.

“Setahu saya saat ini sangat banyak aktiviti dilakukan secara dalam talian seperti pertandingan penulisan, puisi, sajak dan sambutan sangat menggalakkan daripada semua pihak,” katanya.PKP: Trend membaca bahan dalam talian meningkat 1

Source link