Artikel Terkini

Prinsip Asas Ke Arah Bebas Kewangan, Apa Yang Perlu Kita Tahu Dan Lakukan

Prinsip Asas Ke Arah Bebas Kewangan, Apa Yang Perlu Kita Tahu Dan Lakukan 1

Margaret Bonnano ada menyebut ‘..being rich is having money, being wealthy is having time..’ Prinsip paling asas ke arah bebas kewangan adalah menyimpan ‘paling minima’ 20% daripada pendapatan bulanan kita. Dalam erti kata lain, adalah membelanjakan ‘paling maksima’ 80% daripada pendapatan bulanan.

Jika pendapatan bulanan kita adalah sebanyak RM2,000 dalam sebulan, belanjakan tidak lebih daripada RM1,600 manakala selebihnya masukkan ke dalam akaun simpanan. Jika pendapatan bulanan kita sebanyak RM5,000 sebulan, maka pastikan kita berbelanja lebih daripada RM4,000 dan simpan selebihnya,

Berdasarkan prinsip asas ini, jika kita berdisiplin dalam melakukannya; kita sudah selangkah maju di hadapan. Jangan benarkan perkara seperti hutang pembayaran rumah, kereta, Takaful, membeli-belah dan sebagainya mengakibatkan kita berbelanja melebihi paras 80% ini.

Jika kita perhalusinya dengan lebih mendalam, lihatlah betapa mudahnya kita terpedaya sehingga berbelanja melebihi daripada kemampuan kita. Contohnya, kita ada kad kredit, pinjaman persendirian, skim ansuran mudah dan banyak lagi. Ia sepatutnya digunakan apabila kita sesak, dan bukannya untuk digunakan sesuka hati.

Kita juga boleh melatih anak kita di peringkat awal berdasarkan prinsip asas ini. Berikan mereka RM10, dan beritahu mereka boleh beli apa sahaja, tetapi ianya mestilah tidak melebihi daripada jumlah RM8.

Bawa mereka pergi ke supermarket dan perhatikan sejauh mana mereka mengingati dan cuba menuruti asas prinsip ini. Jika mereka berbelanja kurang daripada RM8, ketahuilah bahawa mereka sudah selangkah maju dan memahami betapa pentingnya kita perlu menyimpan.

Terlalu mudah bukan, prinsip asas ke arah bebas kewangan ini? Disebabkan inilah, ianya berada di tahap yang pertama. Kekayaan bermula daripada disiplin dan cara kita berbelanja dan menyimpan wang, manakala kemiskinan bermula daripada sikap boros dan tidak berfikir panjang.

NAMUN! Ini hanyalah perkara asas untuk mencapai bebas kewangan pada masa hadapan, banyak lagi benda yang kita harus buat agar bebas kewangan di masa akan datang.

INGAT YA, BERBELANJALAH TIDAK MELEBIHI 80% PENDAPATAN BULANAN DAN SIMPAN SELEBIHNYA.

Prinsip Asas Ke Arah Bebas Kewangan, Apa Yang Perlu Kita Tahu Dan Lakukan 2

Prinsip Asas Ke Arah Bebas Kewangan, Apa Yang Perlu Kita Tahu Dan Lakukan 3

Komen

komenPrinsip Asas Ke Arah Bebas Kewangan, Apa Yang Perlu Kita Tahu Dan Lakukan 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link