Artikel Terkini

SAR hari ke-3: Tiada penemuan baharu setakat 6 petang

SAR hari ke-3: Tiada penemuan baharu setakat 6 petang
SAR hari ke-3: Tiada penemuan baharu setakat 6 petang 1

SAR hari ke-3: Tiada penemuan baharu setakat 6 petangKUALA LUMPUR: Tiada penemuan baharu dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa insiden tanah runtuh di kawasan tapak perkhemahan di laluan Batang Kali-Genting Highlands pada hari ketiga, setakat 6 petang tadi.

Pengarah Bomba Selangor, Norazam Khamis, berkata operasi mencari dan menyelamat sembilan mangsa yang masih hilang dalam bencana itu ditangguhkan sementara petang tadi ekoran faktor cuaca.

Terdahulu, Norazam berkata operasi SAR bermula 9 pagi tadi menggunakan jentera pengaut yang dijalankan secara berperingkat serta perlahan bagi mengelakkan terkena mayat tertimbus dalam insiden runtuhan tanah sepanjang hampir 300 meter dan setinggi 70 meter di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm, Gohtong Jaya.

Beliau berkata pada peringkat awal, pihaknya akan mengorek dan mengeluarkan tanah runtuhan sedalam tiga atau empat kaki untuk memudahkan mayat mangsa dikesan.

“Selepas itu pasukan penggalian akan berhenti dan membuat pemeriksaan sama ada melalui unit anjing pengesan (K9) atau secara manual. Jika tiada tanda-tanda menunjukkan mayat, kami akan teruskan penggalian namun secara perlahan untuk elak mayat terkena dengan pengaut jentera tersebut,” katanya.

Norazam berkata proses penggalian tanah runtuhan juga dipantau seorang anggota pasukan penyelamat yang memberi panduan dan arahan mengenai cara penggalian dilakukan, selain lapan unit jentera pengaut digerakkan ke lokasi setakat pagi tadi dan berkemungkinan ditambah mengikut kesesuaian.

Operasi SAR itu diperkuatkan lagi dengan penggunaan dua mesin radar tembus bumi bagi membantu mengesan lokasi mayat dan juga mengukur ketebalan tanah runtuhan yang berlaku ke atas mangsa.

Menurutnya, radar daripada Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) itu digunakan oleh dua pasukan yang ditempatkan di Sektor A (Hillview) dan Sektor C (Riverside) di lokasi kejadian.

Selain itu, setakat ini 11 ekor anjing pengesan diatur gerak membantu operasi dengan enam daripadanya bomba, empat daripada polis, dan seekor daripada tentera.

Kejadian tanah runtuh yang berlaku pada 2.42 pagi Jumaat lepas, mengorbankan 24 daripada keseluruhan 94 mangsa setakat petang semalam, manakala 61 orang selamat dan sembilan masih hilang.

Sementara itu, Nadma memaklumkan bedah siasat 24 mayat selesai dijalankan dengan menggunakan kombinasi tiga kaedah iaitu pengecaman data asid deoksiribonukleik (DNA), cap jari, dan pengecaman pihak waris pada wajah atau barangan peribadi serta tanda unik pada anggota badan mangsa.

Menurut Nadma, identiti tiga daripada 24 mangsa yang meninggal dunia sedang dikenal pasti. Tiga daripada lapan mangsa terselamat masih menerima rawatan di hospital iaitu seorang lelaki di Hospital Kuala Lumpur dan seorang lelaki serta seorang perempuan di Hospital Selayang.

Dalam perkembangan sama, Ketua Polis Hulu Selangor, Suffian Abdullah berkata polis memanggil pengusaha tapak perkhemahan Father’s Organic Farm dan dua pekerjanya bagi membantu siasatan berhubung tragedi tanah runtuh itu.

Lelaki tempatan berusia 50-an dan dua pekerja lelaki berusia lingkungan 30-an hadir di IPD Hulu Selangor petang semalam, malah berkemungkinan memanggil pihak lain yang terlibat untuk membantu siasatan.

Sebelum ini, Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming berkata tapak perkhemahan berkenaan diusahakan tanpa lesen kebenaran beroperasi daripada Majlis Daerah Hulu Selangor.


SAR hari ke-3: Tiada penemuan baharu setakat 6 petang 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo