Artikel Terkini

Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19

Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 1

Secara mudahnya, keadaan ekonomi dunia pada masa kini terjejas teruk akibat banyak sektor perniagaan terpaksa menutup operasi perniagaan mereka. Ada juga sebahagian syarikat yang terpaksa gulung tikar kerana tidak mampu untuk bertahan dengan keadaan ekonomi sekarang.

Ramai jutawan dan bilionaire juga terjejas. Walaubagaimanapun, bukan semua bilionaire yang terjejas teruk, lagi-lagi mereka yang di dalam sektor teknologi.

Kebanyakan CEO syarikat teknologi di Amerika Syarikat berjaya menambah nilai kekayaan mereka dalam tempoh dua bulan kebelakangan ini bermula pertengahan bulan Mac yang lalu apabila kerajaan Amerika Syarikat melaksanakan perintah berkurung.

Menurut laporan dari Americans for Tax Fairness, kekayaan yang diperolehi oleh kebanyakan billionaire yang mempunyai syarikat teknologi telah meningkat sebanyak 15% dari $2.948 trilion kepada $3.382 trilion.

Siapakah mereka ini?

1. Elon Musk (Tesla)

Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 2
Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 9

Elon Musk mendahului senarai apabila beliau berjaya menambah jumlah kekayaan sebanyak 48%, hampir dua kali ganda yang menjadikan dirinya bernilai sebanyak $36 bilion.

Saham Tesla yang naik sebanyak dua kali ganda berbanding dua bulan lepas disebabkan oleh beberapa faktor. Salah satu daripadanya adalah syarikat Tesla berjaya membuat keuntungan pada tiga suku tahun berturut-turut sebelum itu.

Selain daripada itu, model Y yang baru dilancarkan turut meningkatkan kepercayaan pelabur walaupun di musim pandemik ini.

2. Mark Zuckerberg (Facebook)

Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 3
Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 10

Mark Zuckerberg telah berjaya menambah nilai kekayaan untuk dirinya sebanyak 46% dalam tempoh dua bulan. Beliau kini berada di tempat ke-4 dalam senarai bilionaire dunia yang menyaksikan kekayaannya meningkat kepada $80 bilion.

Di antara faktor mengapa saham Facebook meningkat dalam tempoh dua bulan ini adalah disebabkan oleh kebanyakan pengguna yang menggunakan media sosial tersebut dengan mendadak sejak pandemik dan lockdown dilaksanakan di Amerika Syarikat.

Keuntungan yang diperolehi syarikat tersebut juga bertambah sebanyak $4.9 bilion pada suku pertama tahun ini. Facebook kini mempunyai 3 bilion pengguna aktif yang turut menyaksikan pendapatan daripada iklan di Facebook turut meningkat.

3. Jeff Bezos (Amazon)

Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 4
Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 11

Turut tidak ketinggalan adalah lelaki terkaya di dunia buat masa ini, Jeff Bezos. Beliau telahg berjaya menambah nilai kekayaannya sebanyak 31% yang kini meningkat menjadi $147 bilion.

Sama seperti yang berlaku kepada Facebook, dengan penutupan kedai fizikal telah menyebabkan orang ramai mula beralih kepada pembelian di atas talian melalui Amazon.

Syarikat tersebut berjaya mencatatkan jualan sebanyak $74.45 bilion pada suku pertama tahun ini. Ianya sekaligus telah menyebabkan harga saham Amazon meningkat dan menyakinkan para pelabur dengan model perniagaan yang dijalankan syarikat ketika krisis pandemik ini.

Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 5
Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 12

Turut mendapat durian runtuh dari kenaikan saham Amazon adalah bekas isteri Jeff Bezos, iaitu MacKenzie Bezos. Kekayaan beliau telah meningkat kepada $48 bilion dengan memiliki 4% saham Amazon selepas perceraiannya dengan Jeff Bezos awal tahun 2019.

Begitulah dahsyatnya penangan pandemik Covid-19 ini. Ada perniagaan yang terjejas teruk sehingga terpaksa menutup syarikat mereka, tetapi ada juga perniagaan yang meningkat naik terutamanya sektor teknologi ini.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2020/05/21/american-billionaires-got-434-billion-richer-during-the-pandemic.html

Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 6
Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 7

Sektor Teknologi Terus Berkembang Pesat Dan Menambah Kekayaan CEO Syarikat Ketika Pandemik Covid-19 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link