Artikel Terkini

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 1

Secara ringkasnya, pasaran saham merupakan tempat di mana para pelabur dan pedagang dapat membeli sebahagian kecil atau besar pegangan perniagaan yang dimiliki oleh sesebuah syarikat yang tersenarai di pasaran tersebut.

Sejarah penubuhan pasaran saham pertama di dunia adalah di Belanda yang melibatkan Syarikat India Timur (East India Company).

Kini pasaran saham dunia berkembang pesat sehingga mencecah nilai trilion dollar. Mari kita lihat senarai pasaran saham terbesar di dunia daripada segi market capitalization.

10. Bombay Stock Exchange, India: $2.05 Trilion

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 2
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 15

Merupakan pasaran saham yang pertama di Asia. Pasaran saham ini ditubuhkan pada tahun 1875 ketika era India masih lagi di bawah jajahan Empayar British.

Pasaran saham ini menyenaraikan sebanyak 5,749 buah syarikat yang kebanyakannya mempunyai market capitalization yang kecil.

9. Toronto Stock Exchange, Kanada: $2.1 trilion

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 3
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 16

Dimiliki dan diurus oleh TMX Group. Memiliki sebanyak 2,207 buah syarikat yang disenarai dalam bursa saham tersebut. Purata volume transaksi saham setiap bulan adalah bernilai $97 billion.

Bursa ini telah ditubuhkan pada tahun 1852 dan pernah merancang unntuk bergabung dengan London Stock Exchange tetapi tidak berjaya kerana tiada persetujan di antara ahli pemegang saham mereka.

8. Shenzhen Stock Exchange, China: $2.5 trilion

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 4
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 17

Antara pasaran saham terbaru yang ditubuhkan iaitu pada tahun 1990 tetapi berkembang dengan begitu pesat berbanding pasaran saham baru yang lain. Bursa saham ini didagangkan menggunakan mata wang Yuan.

Kebanyakan pelabur untuk pasaran saham ini adalah dari pelabur tanah besar China.

7. London Stock Exchange, United Kingdom: $3.76 trilion

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 5
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 18

Pernah menjadi sebuah pasaran saham yang terbesar didunia sebelum era perang dunia pertama. Bursa saham ini bergabung dengan pasaran saham Borsa Italia pada tahun 2007 dan memiliki sebanyak 3,000 buah syarikat yang didagangkan di bursa tersebut.

6. Euronext, Eurozone: $3.92 trilion

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 6
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 19

Gabungan beberapa buah negara yang membentuk satu gagasan pasaran saham yang dianggotai oleh Perancis, Belgium, Ireland dan Portugal.

Mempunyai sebanyak 1,300 buah syarikat yang mana nilai volume trading secara purata setiap bulan adalah $174 bilion dan mempunyai ibu pejabat di Belanda.

5. Hong Kong Stock Exchange, Hong Kong: $3.93 trilion

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 7
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 20

Diasaskan pada tahun 1891 dan mempunyai sebanyak  2,000 buah syarikat yang mana hampir separuh darinya adalah dari Tanah Besar China didagangkan. Pada tahun 2007, bursa ini telah menamatkan peranan pit trader dan bergantung sepenuhnya kepada sistem elektronik.

Jumlah volume yang didagangkan secara purata bernilai sebanyak $182 billion untuk sebulan.

4. Shanghai Stock Exchange, China: $4.02 trilion

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 8
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 21

Pasaran saham terbesar di China dan ditubuhkan pada tahun 1866 dan diberhentikan operasi pada tahun 1949 ketika revolusi China berlaku. Ia dibuka kembali pada tahun 1990.

Jumlah syarikat yang didagangkan dalam pasaran ini adalah lebih daripada 1000 buah. Dua jenis matawang digunakan dalam bursa ini iaitu Yuan dan juga Dolar.

3. Tokyo Stock Exchange, Jepun: $5.67 trilion

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 9
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 22

Merupakan pasaran saham yang terbesar di Asia. Jumlah syarikat dagangan syarikat yang berada di bursa ini adalah sebanyak 2,300 buah.

Bursa saham ini pernah ditutup ketika perang dunia kedua berlangsung selama 4 tahun. Kebanyakan syarikat gergasi di Jepun mempunyai saham mereka di bursa ini.

2. NASDAQ, Amerika Syarikat: $10.8 trilion

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 10
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 23

Bursa terbesar bagi pelaburan saham untuk syarikat tekonologi dunia. Bursa ini ditubuhkan pada tahun 1970. Kebanyakan saham yang mempunyai market capitalization yang tinggi yang didagangkan di sini kebanyakanya berasal dari Lembah Silikon.

Jumlan volume dagangang secara untuk pasaran ini adalah $1.26 trilion pada setiap bulan.

1. New York Stock Exchange, Amerika Syarikat: $22.9 trilion

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 11
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 24

Pasaran saham yang terbesar didunia ini mempunyai sebanyak 2400 buah syarikat yang didagangkan diibursa ini. Diasaskan pada tahun 1792 dan selepas perang dunia pertama berlaku, ia mengambil alih kedudukan London Stock Exchange sebagai pasaran saham terbesar dunia sehingga ke hari ini.

Hampir separuh penduduk Amerika Syarikat pernah melabur di NYSE ini dan jumlah market capiltalization NYSE ini mewakili sebanyak 40% daripada jumlah saham yang ada di dunia.

Sumber Rujukan:

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 12
Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 13

Senarai 10 Pasaran Saham Terbesar Dunia 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link