Artikel Terkini

Syarikat Gergasi Mula Boikot Pengiklanan Mereka Di Platform Facebook


Facebook kini berdepan lagi dengan kontroversi yang mana membuatkan kebanyakan syarikat gergasi dunia mula memboikot untuk menggunakan platform tersebut dari terus melakukan iklan.

Ini bukan kali pertama Syarikat Facebook mengalami kontroversi seperti ini, pada dua tahun lepas syarikat itu terpalit dengan skandal yang mana apabila mereka dipercayai mendedahkan maklumat pengguna untuk digunakan semasa kempen presiden Donald Trump.

Pada kali ini kontroversi melanda apabila Syarikat Facebook enggan untuk mematuhi desakan orang ramai supaya memadam segala post yang berkaitan dengan hate speech yang boleh menimbulkan kekacauan didalam masyarakat.

Mark Zuckerberg yang enggan tunduk kepada orang ramai itu kerana baginya Facebook ini adalah satu platform yang mana membolehkan orang ramai meluahkan pendapat mereka tanpa disekat.

Ini bukan perkara baru di dalam polisi Facebook. Sebelum ini, syarikat tersebut enggan memadamkan komen dan kumpulan yang mana menafikan kewujudan peristiwa holocaust yang mana merupakan peristiwa yang sangat ngeri dialami oleh bangsa Yahudi ketika berlakunya perang dunia kedua.

Dalam peristiwa tersebut, seramai 6 juta orang Yahudi telah dibunuh oleh pemerintah Nazi Jerman.

Walaupun Mark Zuckerberg berketurunan Yahudi, dia tetap membenarkan golongan yang tidak mempercayai peristiwa holocaust berada di dalam Facebook tanpa disekat kebebasan yang mereka percayai. Peristiwa ini telah menimbulkan kemarahan golongan Yahudi terhadap Mark Zuckerberg.

Kini dengan pembunuhan warga kulit hitam George Floyd oleh polis berkulit putih Amerika Syarikat telah mmebangkitkan lagi isu hate speech di dalam platform tersebut. Facebook yang enggan memadam komen presiden Donald Trump terhadap penunjuk perasaan yang melakukan rusuhan dengan alasan tidak melanggar polisi mereka.

Ramai pihak mula tidak puas hati dengan polisi yang dibuat oleh pihak Facebook terhadap polisi mereka.

Kemuncaknya, Mark Zuckerberg dan Sheryl Sandberg sebulat suara untuk berjumpa dengan kumpulan hak asasi manusia untuk mencapai kata sepakat bagi menentukan hala tuju tentang polisi yang sepatutnya dibuat oleh pihak Facebook terhadap hate speech dan kebebasan bersuara.

Seperti yang dijangka, pertemuan tersebut tidak dapat mengubah pendirian Facebook tersebut mengenai polisi mereka yang mana mengutamakan kebebasan untuk bersuara.

Ada pihak mula menuduh Facebook mengambil keuntungan melalui haters speech dan tindakan memboikot syarikat itu juga turut diambil menerusi kempan “Stop Hate For Profit campaign”.

Para pengguna Facebook dari syarikat besar telah sepakat untuk memberhentikan segala iklan yang sepatutnya mereka buat di platform Facebook selama sebulan bagi menunjukkan tanda tidak setuju tindakan Facebook yang tidak memadam hate speech di platform mereka.

Pendapatan Facebook secara keseluruhannya adalah dari pengiklanan yang mereka lakukan. Pada tahun lepas sahaja, Facebook telah memperolehi pendapatan sebanyak $70 bilion hasil dari pengiklanan.

Kini persoalan mula timbul adakah Syarikat Facebook terkesan dengan pemboikotan yang dilakukan oleh kebanyakan syarikat gergasi dunia terhadap platform tersebut?

Menurut penganalisa, untuk jangka masa yang panjang Facebook tidak terjejas kerana buat masa sekarang, boikot oleh syarikat besar itu hanya dibuat selama sebulan sahaja. Selain itu juga, kebanyakan pengguna Facebook yang menggunakan platform mereka terdiri daripada peniaga kecil dan sederhana yang tidak terlibat dengan isu ini.

Sumber: TradingView

Walaupun begitu, saham Facebook sedikit terjejas akibat dari sentimen yang berlaku dan kini saham syarikat tersebut kembali ke paras normal.

Sumber Rujukan: https://www.bbc.com/news/technology-53225139Source link