Infotainment

Tahanan kurus bukan sebab layanan buruk imigresen

Tahanan kurus bukan sebab layanan buruk imigresen
Tahanan kurus bukan sebab layanan buruk imigresen 1

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) menjelaskan isu tiga ‘tahanan kurus kering’ di Depoh Tahanan Imigresen Kimanis, Sabah bukan disebabkan layan buruk Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).

Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution berkata, pihaknya mengesahkan bahawa keadaan fizikal tiga tahanan itu sudah susut sebelum dimasukkan ke depoh itu.

Beliau berkata, pihaknya sudah mendapat maklumat mengenai gambar dan video yang tular mengenai kejadian tahanan di depoh berkenaan.

“Kami dapati tahanan itu bukan seorang rakyat biasa yang mengamalkan gaya hidup sihat.

“Ini adalah kegiatannya sebelum ditahan dan dimasukkan ke depoh yang menyebabkan fizikal badan dia susut,” katanya dalam sidang akhbar selepas mengadakan lawatan di JIM, di sini hari ini.

Ditanya sama ada pihaknya akan melakukan pemeriksaan mengejut di depoh berkenaan, Saifuddin berkata, itu adalah amalan biasa yang dilakukan jabatan itu.

“Itu memang satu amalan biasa yang dijalankan JIM dan pemeriksaan dijalankan secara berkala di semua depoh Imigresen di seluruh negara,” katanya.

Semalam, tular satu rakaman video dan gambar beberapa gambar lelaki yang kelihatan kurus kering, yang merayu meminta bantuan untuk dibebaskan daripada tahanan di depoh Kimanis.

Dalam klip berdurasi 90 saat itu, seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Salomon, merayu kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor dan Pengarah Imigresen negeri, SH Sitti Saleha Habib Yusoff untuk membebaskan mereka.

Tahanan itu mendakwa ditahan di depoh itu sejak setahun lalu dan mendakwa tidak mendapat makanan dan minuman mencukupi. – UTUSAN


Tahanan kurus bukan sebab layanan buruk imigresen 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo