Artikel Terkini

Tak Digalakkan Mencuci Sayuran Dengan Pencuci Khusus Atau Sabun, Ini Sebabnya

Tak Digalakkan Mencuci Sayuran Dengan Pencuci Khusus Atau Sabun, Ini Sebabnya 1

Terdapat banyak pencuci sayur dan buah di pasaran. Ia digunakan bagi tujuan menyingkar bahan kimia yang diguna untuk melindungi sayuran dan buah-buahan dari cepat rosak dan kelihatan lebih menarik.

Namun menurut perkongsian Fatimah Salim di dalam group facebook Makmal Makanan (MaMa) ia mengundang ancaman lain kepada kesihatan jika tidak diuruskan dengan baik. Jom kita baca perkongsiannya.

Menurut badan regulasi yang bertanggungjawab melindungi kesihatan dalam memastikan keselamatan dan keberkesanan sebarang produk kegunaan awam iaitu Food and Drug Administration (FDA), mencuci buah dan sayuran dengan sabun atau produk pencuci khusus komersial adalah TIDAK digalakkan.

Ini kerana saki baki sabun atau pencuci khas sukar untuk dibersihkan sepenuhnya dan mungkin tertinggal pada buah dan sayuran. Bahan kimia yang tertinggal pada permukaan atau diserap oleh sayuran dan buah ini boleh menyebabkan loya, muntah dan cirit terutamanya kepada individu yang sensetif.

Apa yang anda perlu lakukan ialah merendam, kemudian mencuci dan menggosok sayuran dan buah di bawah air yang mengalir. Boleh juga menggunakan berus penggosok khas yang bersih untuk menanggalkan lapisan perlindungan pada buah seperti epal, labu atau timun. Dan untuk mereka yang risaukan saki baki bahan kimia racun serangga, mungkin boleh merendam seketika dengan air garam atau soda bikarbonat sebelum mencuci dengan air yang mengalir.

Sekiranya buah dan sayuran tidak dimasak terus, keringkan permukaannya dengan kain atau tisu yang bersesuaian. Ini bertujuan untuk menghalang lembapan berlebihan yang boleh menyumbang kepada kemandirian kuman yang mungkin berbaki pada permukaan sayuran dan buah sebelum penyimpanan. Keadaan yang kering ini juga akan membuatkan sayuran dan buah tahan lebih lama.Tak Digalakkan Mencuci Sayuran Dengan Pencuci Khusus Atau Sabun, Ini Sebabnya 2

Tak Digalakkan Mencuci Sayuran Dengan Pencuci Khusus Atau Sabun, Ini Sebabnya 3

Nota: Biasanya sayur berdaun macam bayam, saya akan kacau dan rendam seketika (3 minit) dengan air secukup yang buat sayur terapung. Ini untuk pastikan pasir atau tanah betul-betul tertanggal daripada sayur. Biasa saya ulang 3 kali. Dan lihat air basuhan terakhir untuk puas hati. Semasa siang juga saya cermat.

Tak Digalakkan Mencuci Sayuran Dengan Pencuci Khusus Atau Sabun, Ini Sebabnya 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link