Infotainment

Takbir, Solat Sunat & Rumah Terbuka Dibenarkan, Ini SOP Sambutan Hari Raya 2022

Takbir, Solat Sunat & Rumah Terbuka Dibenarkan, Ini SOP Sambutan Hari Raya 2022
Takbir, Solat Sunat & Rumah Terbuka Dibenarkan, Ini SOP Sambutan Hari Raya 2022 1

Takbir, Solat Sunat & Rumah Terbuka Dibenarkan, Ini SOP Sambutan Hari Raya 2022

Setelah dua tahun terpaksa beraya sendirian bagi mengekang penularan virus Covid-19, akhirnya tahun ini rakyat Malaysia sudah boleh menyambut Hari Raya Aidilfitri di kampung halaman masing-masing.

Sebagai persediaan bagi menyambut ketibaan Syawal pada awal bulan Mei 2022, KKM telah menggariskan protokol berkaitan sambutan Hari Raya bagi memastikan Keluarga Malaysia menyambutnya dalam keadaan yang meriah dan selamat.

Kebanyakan aktiviti Hari Raya dibenarkan

Takbir, Solat Sunat & Rumah Terbuka Dibenarkan, Ini SOP Sambutan Hari Raya 2022 3

Protokol yang dikeluarkan KKM ini hanya sebagai panduan umum, namun, masih tertakluk kepada ketetapan dan SOP oleh Pihak Berkuasa Agama Negeri. Aktiviti Takbir Hari Raya dibenarkan dijalankan di masjid dan surau. Bagi takbir rumah ke rumah pula, turut dibenarkan dengan syarat perlu sentiasa memakai pelitup muka.

Solat Sunat Hari Raya juga dibenarkan di masjid atau surau dengan kapasiti penuh 100%. Semua jemaah perlu memakai pelitup muka pada setiap masa, termasuklah ketika sedang solat. Jemaah digalakkan untuk mengambil wudhu di rumah dan membawa sejadah sendiri. Jamuan yang sering diadakan di masjid atau surau selepas waktu solat juga dibenarkan, tetapi mereka yang tidak menjamu selera dimohon agar memakai pelitup muka sentiasa.

Aktiviti yang paling dinanti-nantikan setiap kali Aidilfitri pula iaitu ziarah-menziarahi juga turut dibenarkan, ini termasuk ziarah tanah perkuburan. Bagi yang ingin mengadakan rumah terbuka atau majlis hari raya ‘indoor’ atau ‘outdoor’ turut dibenarkan dengan syarat memakai pelitup muka di tempat tertutup, dan digalakkan memakai untuk tempat terbuka.

Kesemua aktiviti Hari Raya telah dibenarkan semula dengan syarat pelitup muka sentiasa dipakai agar penularan Covid-19 dapat dibendung. Mereka yang didapati positif tidak dibenarkan untuk menyertai mana-mana aktiviti di atas, dan yang bergejala pula tidak digalakkan menyertai.

Lakukan ujian kendiri

Takbir, Solat Sunat & Rumah Terbuka Dibenarkan, Ini SOP Sambutan Hari Raya 2022 4

Gambar sekadar hiasan

Walaupun tidak bergejala, masih ada kemungkinan untuk anda menjadi pembawa virus COVID-19. Amalkan dan lakukan ujian kendiri sebelum anda pulang ke kampung untuk pastikan ahli keluarga yang berisiko tinggi dilindungi daripada mendapat gejala teruk COVID-19.

Kanak-kanak yang belum divaksin dan warga emas, terutamanya yang ada komorbiditi, berisiko tinggi mendapat jangkitan COVID-19 yang teruk.

Sumber: KKM

Takbir, Solat Sunat & Rumah Terbuka Dibenarkan, Ini SOP Sambutan Hari Raya 2022 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list