Artikel Terkini

Teknik Betul Tanam Pokok Sup, Pokok Tahan Lama Kalau Ikut Cara Ini

Teknik Betul Tanam Pokok Sup, Pokok Tahan Lama Kalau Ikut Cara Ini
Teknik Betul Tanam Pokok Sup, Pokok Tahan Lama Kalau Ikut Cara Ini 1

Ramai yang cuba menanam semula sayuran dari keratan yang dibeli dari pasar. Antara sayuran yang berjaya ditanam semula adalah seperti daun sup, pokok ketumbar, kangkung, lobak dan pelbagai lagi.

Tapi kebiasaanya, tanaman yang dikatakan mudah untuk ditanam semula tadi mengalami kegagalan. Antaranya adalah daun ketumbar. Mana yang dah berjaya dicambahkan pun tetap tak tahan lama. Kenapa ye?

Sebenarnya, pokok ketumbar alah pada air. Hanya bahagian akarnya sahaja perlu bersentuhan dengan air. Tapi ramai yang rendam sampai pangkal batang dahan. Hal ini menyebabkan bahagian yang terendam rosak.

Jika anda masih merancang untuk menanam pokok ketumbar dari keratan yang di beli di pasar. Anda WAJIB ikut langkah mudah ini.

1.Tinggalkan batang daun ketumbar 1.5 inci dari akar dan pucuk-pucuk yang masih muda

Teknik Betul Tanam Pokok Sup, Pokok Tahan Lama Kalau Ikut Cara Ini 2   Teknik Betul Tanam Pokok Sup, Pokok Tahan Lama Kalau Ikut Cara Ini 4

2. Rendam bahagian akar sahaja di dalam air

Teknik Betul Tanam Pokok Sup, Pokok Tahan Lama Kalau Ikut Cara Ini 6

3. Keesokan petangnya, bila dahan yang ditinggalkan dah nampak sihat, boleh dipindahkan ke tanah. Gunkan medium yang bercampur dengan pasir sedikit dan proses pemindahan sebaiknya dilakukan di waktu petang.

Teknik Betul Tanam Pokok Sup, Pokok Tahan Lama Kalau Ikut Cara Ini 8

4. Tanam bahagian akar daun ketumbar sahaja. Kebiasaannya ramai yang tanam sampai tenggelam batang. Ini yang menyebabkan pokok ketumbar pada awalnya hidup namun tak tahan lama kerana pangkal batang yang tertanam menjadi basah.

Teknik Betul Tanam Pokok Sup, Pokok Tahan Lama Kalau Ikut Cara Ini 10

Sumber: tanamitumudahkan.blogspot.my/

Teknik Betul Tanam Pokok Sup, Pokok Tahan Lama Kalau Ikut Cara Ini 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list