Artikel Terkini

Teknik Siram Guna Ais Kiub Elak Pokok Orkid Terlebih Air

Teknik Siram Guna Ais Kiub Elak Pokok Orkid Terlebih Air 1

Terlebih siraman atau over watering sebenarnya boleh menjadi salah satu punca tanaman berpasu kita layu atau pun mati akibat akarnya yang berpenyakit kerana terendam lama di dalam lembapan. Situasi ini menyebabkan kulat mula tumbuh dan akar mereput disebabkan oleh over watering. Jika anda mengalami situasi ini dan anda ragu-ragu akan kuantiti air yang ideal untuk tanaman, menyiram pokok menggunakan teknik ais kiub adalah salah satu alternatif yang boleh diguna pakai.

Tetapi awas, kaedah ini hanya sesuai untuk tanaman berpasu bersaiz kecil dan sederhana contohnya pokok orkid, tanaman gantung dan juga tanaman hiasan. Untuk pokok orkid kaedah ini sangat mujarab kerana orkid adalah tanaman yang sensitif dengan lembapan berlebihan kerana akarnya mudah rosak, maka teknik ini dilihat begitu berkesan kerana ia secara perlahan-lahan akan membebaskan air kepada pokok orkid.

Teknik Siram Guna Ais Kiub Elak Pokok Orkid Terlebih Air 2

Teknik Siram Guna Ais Kiub Elak Pokok Orkid Terlebih Air 3Teknik Siram Guna Ais Kiub Elak Pokok Orkid Terlebih Air 4

Tanaman hiasan berpasu bersaiz kecil dan sederhana juga boleh menggunakan teknik ini. Ataupun anda mempunyai tanaman gantung yang sukar untuk disiram kerana susah dicapai maka ada baiknya anda hanya meletakkan kiub ais ke dalamnya. Lebih praktikal dan kemas tanpa percikan air berlebihan.

Teknik Siram Guna Ais Kiub Elak Pokok Orkid Terlebih Air 5

Teknik Siram Guna Ais Kiub Elak Pokok Orkid Terlebih Air 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source link