Artikel Terkini

Tiga buah rumah dikosongkan susulan tanah runtuh

Tiga buah rumah dikosongkan susulan tanah runtuh
Tiga buah rumah dikosongkan susulan tanah runtuh 1

AMPANG JAYA – Tiga buah rumah diarah untuk dikosongkan sebagai langkah berjaga-jaga susulan kejadian tanah runtuh di Taman Halaman, di sini, semalam.

Arahan tersebut dikeluarkan ekoran berkemungkinan besar tanah masih bergerak disebabkan hujan yang berterusan.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak berkata, pihaknya menerima laporan selepas sebuah rumah terjejas akibat tanah runtuh di kawasan itu pada pukul 6.07 petang.

Katanya, pemeriksaan mendapati dua buah unit rumah banglo lima tingkat terkesan apabila tanah di bahagian belakang rumahnya telah mengelongsor lalu dimasuki tanah manakala sebuah lagi rumah dinding pecah.

“Siasatan mendapati, kejadian berlaku disebabkan hujan lebat yang turun secara berterusan sejak petang semalam.

“Setelah diteliti, kawasan rumah yang terkesan adalah jenis banglo sebuah yang terdapat sembilan buah rumah yang dibina di lereng bukit,” katanya dalam kenyataan awal pagi tadi.

Mohamad Farouk berkata, kejadian hujan yang berterusan juga menyebabkan air berlumpur mengalir sehingga ke hadapan rumah.

Sehubungan itu, sebanyak tiga buah rumah diarah dikosongkan kerana berkemungkinan besar tanah masih bergerak disebabkan hujan yang berterusan.

“Semua penghuni rumah terkesan telah berpindah ke rumah lain namun terdapat penghuni rumah masih enggan berpindah dengan alasan mempunyai emak yang sudah uzur walaupun dinasihati oleh pihak berkuasa.

“Pihak polis telah membuat kawalan di kawasan rumah tersebut dengan meletakkan sebuah Van Balai Polis bergerak dan mendirikan Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) bersama dengan BOMBA, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ),” katanya.

Dalam pada itu, tiada sebarang kemalangan jiwa berlaku dalam kejadian ini. – KOSMO! ONLINE.


Tiga buah rumah dikosongkan susulan tanah runtuh 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo