Artikel Terkini

Tip Cegah Peralatan Dapur Berkarat

Tip Cegah Peralatan Dapur Berkarat
Tip Cegah Peralatan Dapur Berkarat 1

Siapapun pasti ingin peralatan dapurnya bersih dan bebas dari karat. Dengan begitu kegiatan memasak pun akan jadi lebih semangat kerana mood memasak akan meningkat. Namun, kita seringkali berhadapan dengan masalah perkakas dapur dari logam ini akan berkarat dan tidak sesuai digunakan lagi.

Tip Cegah Peralatan Dapur Berkarat 2

Walaupun kita sudah membersihkannya setelah menggunakan, karat masih juga muncul dan menyebabkan peralatan dapur kita menjadi sangat kotor. Hal ini sering berlaku kerana tersalah cara penjagaanya.

Nah berikut ada beberapa tip yang mungkin anda boleh cuba untuk mencegah peralatan dapur dari berkarat:

Tip Cegah Peralatan Dapur Berkarat 3

Mencuci bersih setelah menggunakan

Peralatan memasak dengan bahan logam sangat mudah mengalami karat, oleh itu. Pastikan anda mencucinya dengan bersih setelah menggunakannya. Jangan sampai ada kotoran yang melekat sedikit pun tidak kelihatan. Gunakan sabun cuci pinggan yang baik untuk menyingkir kotoran degil. Contohnya, sisa-sisa minyak yang melekat.

Saat menyental perkakas logam ini elakkan dari menyental sekuat hati sehingga menyebabkan lapisan alat memasak tersebut terkikis, ini juga akan menjadi salah satu penyebab perkakas dapur mudah berkarat.

Tip Cegah Peralatan Dapur Berkarat 4

Keringkan setelah mencuci

Setelah mencuci keringkan sebaiknya perkakas dapur tersebut dan simpan ditempat yang sesuai. Ini kerana jika anda biarkan ia kering sendiri ia mampu timbulkan karat pada perkakas tersebut.

Gunakan peralatan masak setidaknya sebulan sekali

Jika anda mempunyai banyak perkakas dapur, pastikan perkakas dapur jenis ini digunakan sekurang-kurangnya sebulan sekali. Jangan biar lama di dalam kabinet dapur anda.

Bijak memilik pekakas dapur

Saat membeli dan memilih peralatan memasak, pilihlah yang berkualiti tidak semestinya terlalu mahal. Yang penting ia mudah untuk digunakan dan dijaga.

Tip Cegah Peralatan Dapur Berkarat 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo