Berita

Trump berhasrat serang Iran? | Harian Metro

Trump berhasrat serang Iran? | Harian Metro 1

Trump berhasrat serang Iran? | Harian Metro 2

Washington: Presiden Donald Trump, minggu lalu, dilaporkan mendapatkan pandangan penasihat kanan keselamatan mengenai kemungkinan untuk melancarkan serangan kepada tapak nuklear utama di Iran.

CNN yang memetik laporan The New York Times melaporkan bahawa ia dibuat oleh Trump pada satu mesyuarat dihadiri oleh empat pegawai kanan di Rumah Putih, pada Khamis.

Ia sehari selepas laporan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) bahawa stok uranium di Iran sudah mencecah 12 kali ganda daripada had 300 kilogram.

Ia melebihi jumlah ditetapkan oleh Pelan Tindakan Komprehensif Bersama ditandatangani oleh Amerika Syarikat (AS) dan lima negara lain pada 2015.

Di bawah pentadbiran Trump, AS mengundur diri daripada perjanjian itu pada 2018.

Menurut New York Times, Trump bertanyakan mengenai pilihan AS dan bagaimana untuk menangani perkembangan isu berkenaan.

Bagaimanapun, akhbar itu yang memetik sumber pegawai kerajaan berkata, Naib Presiden Mike Pence; Setiausaha Negara, Mike Pompeo, pemangku Setiausaha Pertahanan Christopher Miller dan Ketua Turus Bersama, Jeneral Mark Milley dilaporkan meyakinan Presiden untuk tidak menyerang Iran.

Mereka mengingatkan bahawa serangan itu hanya akan menimbulkan konfrontasi besar-besaran pada minggu-minggu terakhir penggal Trump sebagai Presiden.

Trump berhasrat serang Iran? | Harian Metro 2

Source link
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo