Infotainment

Tular Insiden ‘Gatal Tangan’ Usik Motosikal, Ini Respon Ducati Kepada Netizen Indonesia

Tular Insiden ‘Gatal Tangan’ Usik Motosikal, Ini Respon Ducati Kepada Netizen Indonesia
Tular Insiden 'Gatal Tangan' Usik Motosikal, Ini Respon Ducati Kepada Netizen Indonesia 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Dalam tempoh 24 jam yang lalu, dunia permotoran kecoh dengan insiden kotak kargo yang mengandungi motosikal pasukan WSBK Ducati telah dibuka oleh salah seorang kakitangan Persatuan Grand Prix Mandalika (MGPA) di Litar Mandalika, Lombok Indonesia.

Kejadian itu telah menyebabkan beberapa portal tempatan Indonesia melaporkan berita mengenai ‘bos besar’ Ducati, Paolo Ciabatti telah mengamuk dengan menyatakan kejadian seperti itu hanya pernah terjadi di negara dunia ketiga pada 40 tahun lalu.

Namun, ternyata berita yang tersebar dikalangan netizen Indonesia tersebut hanyalah satu ‘khabar angin’ atau ‘berita palsu’ apabila pihak Ducati sendiri mengeluarkan kenyataan rasmi melalui satu ciapan di Twitter di mana mereka tidak mengeluarkan sebarang ‘kenyataan marah’ terhadap negara Indonesia.

“Bertentangan dengan apa yang dilaporkan oleh beberapa pihak media, Paolo Ciabatti dan Ducati Corse tidak pernah membuat sebarang kenyataan berhubung peristiwa yang berlaku di Litar Streert Antarabangsa Mandalika.

Kami tidak sabar untuk berjumpa dengan semua peminat dari Indonesia dan melawat Indonesia untuk Pusingan WorldsSBK dan Grand Prix MotoGP pada tahun hadapan,” terang Ducati Corse dalam satu ciapan mereka.

Penjelasan yang dibuat oleh pihak Ducati telah membuatkan netizen Indonesia berasa lega dan mengungkapkan permohonan maaf terhadap insiden berlaku terhadap motosikal model Ducati Panigale V4 R yang bakal ditunggang oleh Micheal Ruben Rinaldi untuk acara WSBK di Litar Mandalika, Lombok Indonesia.

Insiden ini menjadi heboh apabila ada pihak berkongsi gambar dan video  kotak kargo yang mengandungi motosikal pasukan WSBK Ducati telah dibuka oleh ‘seseorang’.

Tular Insiden 'Gatal Tangan' Usik Motosikal, Ini Respon Ducati Kepada Netizen Indonesia 2

Sumber Gambar: YouTube Miftah’s TV

Menurut GridOto, kotak kargo hanya boleh dibuka oleh pihak berkuasa cukai dan pasukan itu sendiri dengan keizinan promoter kejuaraan iaitu Dorna Sport bagi mengelakkan penipuan dalam peraturan WSBK.

Namun semasa pemeriksaan berlangsung, ada pegawai trek dari promoter Mandalika Grand Prix Association (MGPA) juga seorang YouTuber yang mengendalikan akaun ‘Soul Kuta Lombok’ merakam video serta memuat naik ke saluran YouTube miliknya sebagai konten tanpa sebarang keizinan (video tersebut sudah diturunkan dari salurannya).

Pengarah Eksekutif WSBK, Gregorio Lavilla telah memohon maaf kepada Ducati dan mendakwa insiden yang terjadi berada di luar kawalan mereka. Pada masa yang sama pegawai yang memuat naik video tersebut telah dipecat dan pihak MPGA menafikan tindakan pegawai itu bersangkut-paut dengan mereka.

Lihat para peminat menzahirkan perasaan sedih apabila Hafizh Syahrin mengumumkan bakal berundur daripada MotoGP setelah hampir 8 tahun berkecimpung dalam arena permotoran.

Umum Bakal Berundur Daripada MotoGP, Peminat Bersedih Ucap ‘Terima Kasih’ Kepada Hafizh Syahrin

Setelah Petronas Dan SIC Tarik Diri, SRT Kini Dikenali Sebagai ‘RNF MotoGP Racing’

Selepas Petronas, SIC Pula Tarik Diri Daripada Menaja Pasukan SRT


Tular Insiden 'Gatal Tangan' Usik Motosikal, Ini Respon Ducati Kepada Netizen Indonesia 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo