Infotainment

“Wujud Pesakit Suka Cari Pasal, Tak Faham Situasi Farmasi, Kita Je Kena Faham Dia” – Pegawai Farmasi

“Wujud Pesakit Suka Cari Pasal, Tak Faham Situasi Farmasi, Kita Je Kena Faham Dia” – Pegawai Farmasi
“Wujud Pesakit Suka Cari Pasal, Tak Faham Situasi Farmasi, Kita Je Kena Faham Dia” – Pegawai Farmasi 1

Semalam kecoh di media sosial isu berkaitan pesakit dilayan dengan biadap oleh ahli farmasi selepas beliau meminta agar ubatnya dihantar terus ke rumah dengan menggunakan Sistem Pengurusan Pembekalan Ubat bagi Sistem Perkhidmatan Nilai Tambah Farmasi (MyUbat) tidak dihiraukan.

Sedar akan isu yang terjadi, Pengarah Hospital Kuala Lumpur (HKL) mengeluarkan satu kenyataan bagi menjelaskan hal sebenar yang berlaku.

Selepas itu, kurang dari 24 jam kenyataan tersebut dikeluarkan, seorang pegawai farmasi memuatnaik satu hantaran di Facebook mendedahkan pengalamannya pula berdepan dengan pesakit.

Difahamkan melalui kapsyen hantaran yang disertakan dengan beberapa keping gambar itu, pegawai wanita tersebut memberitahu bahawa realitinya memang akan ada pesakit bersikap mementingkan diri serta biadap terhadap pegawai-pegawai di hospital.

Tambahannya lagi, bukan dia saja yang berdepan dengan pesakit seperti itu, malah adiknya juga yang merupakan sebagai pegawai kesihatan turut pernah mendapat layanan teruk sehinggakan dia disimbah air oleh seorang pakcik.

Percaya atau tidak, wujud pesakit yang memang suka cari pasal, yang tak pernah nak faham situasi farmasi, hanya kita saja kena faham dia.

Menjengah di ruangan komen, ramai juga yang berkongsikan pengalaman yang dihadapi seperti pesakit tidak mahu mendengar hingga habis penjelasan yang diberi, malah dipotong ayat sambil marah.

Dalam pada masa yang sama, ada juga netizen yang merasakan jika benar pihak farmasi itu tidak bersalah, tiada apa yang perlu dirisaukan dan jika perkara yang diperkatakan oleh pesakit itu betul, maka jelaskan sendiri dengan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.

Harap perkara ini diselesaikan dengan cara yang baik. Tak dapat apa-apa pun kalau saling tuduh menuduh kan?

Respon HKL


17 jam lalu

Isu ‘Not My Problem’ MyUbat Disebabkan Oleh Kekeliruan Pelanggan – Hospital Kuala Lumpur


“Wujud Pesakit Suka Cari Pasal, Tak Faham Situasi Farmasi, Kita Je Kena Faham Dia” – Pegawai Farmasi 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo