Artikel Terkini

Carlos Ghosn: Seorang Wira Bertukar Menjadi Pelarian


Baru-baru ini dunia korporat digegarkan oleh berita bagaimana bekas CEO Nissan iaitu Carlos Ghosn, berjaya menyelinap keluar dari Jepun tanpa ditangkap oleh pihak berkuasa. Bagaimana pada zaman ini seseorang yang dipantau dengan ketat selama 24 jam, boleh keluar dari sesebuah negara dan masuk ke negara lain tanpa sebarang jejak.

Sebijik macam filem Hollywood!

Menurut para penyiasat, Carlos telah meloloskan dari dari cengkaman pihak berkuasa dengan masuk ke dalam sebuah kotak alat muzik yang ditebuk di bahagian bawah dan kemudiannya diseludup ke dalam sebuah jet peribadi di lapangan terbang. Dengan begitu mudah, jet tersebut berlepas ke Beirut, Lubnan di mana Carlos sedang bersembunyi sekarang.

Tapi tahukah anda bahawa Carlos pernah menjadi seorang wira kepada rakyat Jepun satu ketika dahulu?

Titik Permulaan

Carlos Ghosn, kini 66 tahun, dilahirkan di Brazil oleh ibu bapanya yang berasal dari Lubnan. Selain memegang kerakyatan Brazil, beliau juga memegang kerakyatan Perancis dan Lubnan.

Awalnya dibesarkan di Beirut, dia kemudiannya melanjutkan pelajaran di Perancis dan kemudiannya bekerja di Michelin, sebuah syarikat pembuat tayar yang terkemuka untuk tempoh selama 18 tahun. Di Michelin, beliautelah berjaya menaiki tangga korporat sehingga memegang jawatan CEO Michelin Amerika Utara.

Renault telah menyedari bakat Carlos dan memujuknya untuk menyertai syarikat tersebut pada tahun 1996. Sepanjang di Renault, Carlos yang merupakan Timbalan Presiden dan CEO telah merangka pelan penstrukturan semula yang sangat agresif sehingga dia diberikan jolokan “Le Cost Killer” iaitu ‘Pembunuh Kos’.

Menyelesaikan Krisis Nissan

Renault kemudiannya membeli 43%
saham Nissan pada tahun 1999, di mana Carlos kemudiannya berjaya menukarkan
status Nissan dari syarikat yang rugi kepada syarikat yang menjana keuntungan
dalam masa hanya setahun. Kejayaan ini telah dicapai dengan menutup sebuah kilang
di Tokyo dan memecat seramai 20,000 pekerja.

Kemudiannya, beliau telah menubuhkan sebuah kerjasama yang terdiri dari Renault, Nissan, dan Mitsubishi; dengan tujuan saling berkongsi kos dan komponen. Bagi Carlos, ini adalah visi yang ingin dicapai untuk meningkatkan economies of scale.

Sepanjang di Nissan, beliau pernah menjawat jawatan COO, Presiden, CEO, dan Pengerusi. Pada tahun 2017 dia telah meletakkan jawatan sebagai CEO Nissan namun kekal sebagai pengerusi bagi lembaga pengarah Nissan.

Sepanjang kariernya yang
cemerlang, Carlos begitu dipuja-puja sehingga sebuah komik diterbitkan khas
untuknya yang menceritakan kehebatan dirinya. Dalam komik tersebut yang
berjudul The True Life of Carlos Ghosn, Carlos dikatakan mampu
mengetahui model sesebuah kereta hanya dengan mendengar bunyi kereta tersebut.

Titik Kejatuhan

Pada 19 November 2018, Carlos telah ditangkap oleh pihak berkuasa di lapangan terbang Haneda. Ini merupakan peristiwa yang mengejutkan bagi seluruh rakyat Jepun kerana dia adalah seorang lagenda bagi kebanyakan orang.

Namun, penangkapan ini sebenarnya merupakan sebuah plot yang telah dirancang selama setahun oleh Nissan bersama pihak berkuasa. Bagi Carlos, ia bagaikan sebuah “serangan hendap” kerana dia langsung tidak menyangka perkara tersebut akan berlaku.

Carlos telah didakwa melakukan beberapa kesalahan:

1. Memalsukan pendapatan

Kesalahan ini melibatkan Carlos
dan juga orang kanannya di Nissan iaitu Greg Kelly. Carlos didakwa tidak
menyatakan pendapatannya secara jujur selama 8 tahun, dan pendapatan sebenarnya
dikatakan USD85 juta lebih tinggi dari yang dilaporkan olehnya.

Carlos membela diri dengan
mendakwa bahawa angka tersebut rendah kerana pendapatannya telah “ditunda” ke
selepas persaraannya, dan pelan pembayaran jumlah pendapatan tersebut masih di
tahap draf dan masih sedang disemak oleh peguam syarikat dan juga peguam bebas.

2. Memindahkan kerugian ke Nissan

Nissan mendakwa Carlos cuba membuatkan Nissan membayar gantirugi kepadanya apabila dia mengalami kerugian sebanyak USD17 juta dalam kontrak tukaran matawang miliknya. Apabila gagal, beliau meminta rakannya dari Arab Saudi meletakkan kolateral tambahan yang diminta oleh pihak bank yang menyediakan kemudahan kontrak tukaran matawang tersebut.

Carlos didakwa memindahkan USD15
juta wang Nissan dari dana “CEO reserve” kepada rakan Saudinya untuk
menggantikan wang kolateral tersebut. Namun, Carlos mengatakan wang tersebut
adalah upah untuk kerja yang dilakukan untuk Nissan, dan rakan Saudinya juga
mengatakan bahawa wang tersebut adalah untuk urusan bisnes yang sah.

3. Mengambil wang Nissan secara haram

Dakwaan ini melibatkan pemindahan jutaan wang Nissan ke sebuah pengedar di Oman, dan dari wang itu Carlos telah mengambil USD5 juta untuk kegunaan dirinya.

Menurut satu sumber, sebahagian wang tersebut telah digunakan untuk pelaburan oleh sebuah syarikat milik anaknya dan sebahagian lain diberikan kepada sebuah syarikat yang diuruskan oleh isterinya. Wang ini kemudiannya digunakan untuk membeli sebuah kapal layar untuk dirinya.

Tidak cukup dengan masalah di
Nissan, Renault juga telah tampil dan memberikan beberapa dokumen kepada pihak
berkuasa yang menunjukkan kesalahan yang sama telah dilakukan oleh Carlos di
Renault.

Melarikan Diri

Carlos telah melarikan diri ke Beirut, Lubnan pada penghujung 2019 melalui sebuah jet peribadi. Beliau juga telah memainkan watak mangsa dalam kes ini dan mendakwa bahawa pegawai-pegawai Nissan bersama kerajaan Jepun telah merangka plot untuk membuangnya dari Nissan dan juga mengkritik sistem penghakiman Jepun yang tidak adil.

Interpol telah mengeluarkan Notis Merah terhadap Carlos di atas permintaan Jepun. Namun, Lubnan tidak mempunyai persetujuan bersama Jepun yang membolehkan Jepun memaksa Lubnan menghantar Carlos pulang ke Jepun.

Layanan yang diterima oleh Carlos di Jepun sejak dia didakwa sebenarnya penuh dengan kontroversi, dengan seorang profesor undang-undang mengatakan bahawa Carlos telah dilayan bagaikan beliau telah disabitkan kesalahan walaupun perbicaraan belum bermula.

Contohnya, Carlos telah diletakkan dalam solitary confinement lebih dari 100 hari dan tidak dibenarkan menghubungi ahli keluarganya.

Selain daripada itu, statistik sistem kehakiman di Jepun agak “menarik”, di mana 99% orang yang didakwa di mahkamah telah disabitkan kesalahan. Sekiranya dibicarakan, besar kemungkinan Carlos akan disabitkan kesalahan dan dijatuhkan hukuman.

Kesimpulan

Kes Carlos Ghosn masih berada di peringkat awal, pemerhati industri automotif sedang menantikan perkembangan seterusnya. Kita masih belum mengetahui butiran kes secara terperinci dan sama ada bukti-bukti terhadap Carlos mampu mensabitkan kesalahannya adalah beyond reasonable doubt.

Walaubagaimanapun, isu ini adalah isu yang sangat menarik untuk diikuti.

Sumber Rujukan:

 1. https://www.theguardian.com/business/2019/dec/31/who-is-carlos-ghosn
 2. https://www.bbc.com/news/business-46321097
 3. https://www.japantimes.co.jp/news/2018/11/20/business/corporate-business/carlos-ghosn-arrest-key-events-nissan-since-1999-restructuring/#.Xhv8TkczbD5
 4. https://www.autoblog.com/2020/01/07/carlos-ghosn-background-timeline/
 5. https://www.marketscreener.com/NISSAN-MOTOR-CO-LTD-6492477/news/Chronology-of-key-events-surrounding-Carlos-Ghosn-28349535/
 6. https://www.businessinsider.my/former-nissan-ceo-carlos-ghosn-hollywood-interested-japan-escape-2020-1/?r=US&IR=T
 7. https://www.cbsnews.com/news/carlos-ghosn-calls-himself-a-fugitive-of-injustice/
 8. https://www.france24.com/en/20200108-carlos-ghosn-the-charges-against-him
 9. https://www.businessinsider.my/carlos-ghosn-news-former-nissan-chairman-bail-career-net-worth-2019-3/?_ga=2.245267782.237295959.1578892373-1804683926.1572328713&r=US&IR=T
 10. https://www.businessinsider.my/carlos-ghosn-fled-japan-in-box-on-private-jet-reports-2019-12/?_ga=2.245267782.237295959.1578892373-1804683926.1572328713&r=US&IR=T
 11. https://www.theguardian.com/business/2020/jan/04/carlos-ghosn-arrest-escape-new-questions-justice-japan
 12. https://www.ft.com/content/8df15cc2-002a-11ea-b7bc-f3fa4e77dd47
 13. https://asia.nikkei.com/Business/Nissan-s-Ghosn-crisis/Ghosn-requests-bail-after-being-hit-with-fresh-charges
 14. https://observer.com/2019/01/jailed-ex-nissan-ceo-carlos-ghosn-japanese-manga-superhero/
 15. https://www.bloomberg.com/news/features/2020-01-14/how-nissan-s-carlos-ghosn-was-smuggled-out-of-japan?sref=LIIhCnqA

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.Source link