Artikel Terkini

“Cut Loss” Dalam Pelaburan Saham


Sudah menjadi lumrah, dalam pelaburan sememangnya tidak lari daripada risiko untuk rugi. Perkara asas bagi pelaburan saham adalah “take action” untuk membeli (buy) dan menjual (sell).

Untuk menjadi pelabur saham yang hebat, kita harus mampu mengenal pasti 4 perkara penting:

 • harga semasa
 • waktu untuk entry (buy)
 • target harga untuk jual semula sekiranya untung
 • berapa kesanggupan untuk rugi sekiranya jatuh menjunam supaya tidak semakin melarat

Ianya juga dikenali sebagai Trading Plan. Anda Wajib Ada Trading Plan Sebelum Membeli Apa-Apa Pun Saham dan 5 Sebab Kenapa Perlu Ada Trading Plan.

Katakan kita membeli saham XYZ:

 • Harga semasa = 1.000
 • Harga beli (Buy) = 1.100
 • Jual sekiranya harga turun (Cut loss) = 0.950
 • Harga jual sekiranya untung (Target price) = 1.250

Jadi, salah satu cara paling selamat dan terbukti efektif adalah dengan melakukan proses cut loss.

Apa Itu Cut Loss?

Cut Loss bermakna memotong (cut) kerugian (loss), dan merupakan suatu tindakan dilakukan oleh trader untuk menghentikan kerugian dalam pelaburan yang telah dilakukan. Dalam bahasa mudah, satu had untuk jual semula saham sekiranya harga menjunam.

Gelaran ini sangat popular di kalangan otai trader, dengan cara menjual saham yang sedang mengalami pergerakan nilai harga menurun berulang kali atau kerugian, ianya mampu untuk menyelamatkan poket kita daripada hangus kesemuanya.

Contoh: Ketika kita sedang melakukan transaksi entry (BUY) pada 1.500 dengan kajian dan menjangka bahawa saham ini ada potensi untuk naik (Profit), malangnya syarikat ini mengalami penurunan nilai sehingga ke paras 1.400 dan memerlukan Cut Loss supaya kerugian tidak terlalu besar.

Tambahan pula, Cut loss
juga membantu mengawal emosi dari membeli dan menjual mengikut perasaan atau
membalas dendam disebabkan kerugian yang pernah dialami dengan menggunakan
firasat menyangka.

Warren Buffet ada berkata:

 “If you cannot control your emotions, you cannot control your money”

Terdapat 2 teknik popular yang digunakan oleh trader-trader dalam menentukan titik cut loss.

1. Cut Loss Pada Harga Beli

Teknik ini biasanya digunakan apabila harga saham telah mencecah Target Price (TP) untuk kita jual, malangnya pergerakan menaik sedikit kemudian menjunam disebabkan faktor tertentu. Kita pula menjualnya semula pada harga yang kita beli. Ini bagi mengelakkan kerugian menjadi besar.

Cara ini
tidak terlalu fleksibel kerana tidak dapat mempertimbangkan pergerakan harga
saham dengan tepat.

2. Cut Loss Pada Paras Support

Cut loss juga boleh dilakukan berdasarkan kepada paras support. Apabila kerugian telah mencecah 5% atau 10% daripada modal pelaburan kita atau atau dah cecah harga support.

Dalam teknik ini juga, kita boleh menghadkan support yang pertama dan support yang kedua sebagai “backup support”.

Bagaimana Proses Cut Loss Dalam Pelaburan Saham?

Terdapat 2 cara dalam proses cut loss :

1. Langkah-langkah menjual (Cut Loss) Secara Automatik

 • Login CDS sebagai contoh saya menggunakan platform MPLUS
 • Pastikan ada memegang salah satu saham tertentu. Sebagai contoh saham MYEG
 • Tekan
  pada butang sell yang terletak di platform masing-masing.
 • Pastikan
  saham yang hendak dijual adalah saham yang anda miliki (contoh seperti yang di dalam kotak merah)
 • Tukar cara penggunaan daripada Limit kepada Stop Limit.
 • STOP PRICE adalah bahagian di mana anda masukkan harga paras cut loss. PRICE pula merujuk kepada had harga yang anda sanggup jual. Sekiranya anda masih keliru, masukkan sahaja harga yang sama seperti Stop Price, atau di bawah harga Stop Price.
 • Sesudah selesai mengisi semua yang kita inginkan Qty, Price, Stop Price Validity, Good Till, Type Sell). Klik Send Now, dan masukkan nombor pin trading berserta confirmkan order. Prosesnya sama sahaja seperti pembelian sebelum ini. 

2. Langkah-langkah menjual (Cut Loss) Secara Manual

 • Step 1, 2, 3, 4 sama seperti Cut Loss Automatik, Cuma pada step yang terakhir, tukar cara penggunaan Stop Limit kepada Limit.
 • Sesudah selesai mengisi semua yang diinginkan Qty, Price, Stop Price Validity, Good Till, Type Sell). Klik send now, kemudian masukkan nombor pin trading dan confirmkan order. Prosesnya sama sahaja seperti pembelian sebelum ini.

Kesimpulannya, jika keputusan yang diambil adalah tepat, bermakna kita sudah berjaya mengurangkan kerugian dalam pelaburan.

Akan tetapi, sekiranya keputusan cut loss yang dilakukan adalah salah, bermakna kita telah mensia-siakan peluang keemasan. Kerana pada kebiasaannya, bila kita jual saja saham tersebut, ianya akan naik, dan kita akan cuba untuk melakukan entry dalam keadaan emosi yang tidak stabil, terburu-buru dan anda berkemungkinan besar akan mengalami kerugian.

Selain daripada M+, ada lagi beberapa broker yang mempunyai fungsi Cut Loss ini. Boleh rujuk Senarai Trading Platform Yang Ada Fungsi “Stop Loss” untuk tahu lebih lanjut.Source link