Artikel Terkini

D.I.Y Kaunter Pulau Dari Rak Buku Tesco, Modal Tak Samapi RM 150 Pun


Kaunter pulau ibarat satu keperluan terutama bagi anda yang mempunyai kediaman jenis apartmen dengan konsep open kitchen. Ia bukan sahaja menjadi ruang serbaguna, malah sebagai pembahagi ruang dapur.

Ramai lebih gemar menggambil kontraktor untuk bina kaunter pulau mengikut rekaan dan saiz yang dikehendaki. Namun, kosnya boleh cecah ribuan untuk kaunter pulau itu sahaja. Seperti biasa, masyarakat Malaysia semakin kreatif dan rajin DIY, untuk jimat kos apa kata kita buat sendiri seperti yang dilakukan Atam Ayu.

Percaya tak kome kos kaunter table bar maktam ni kos tak sampai pun 150.00? Meh maktam share

Sebenarnya maktam dah lama teringin nak buat bar table ni kat rumah singgah maktam ni. Duk riki kaunter pulau ikea ok gak. Tapi ikea jauh lepastu maktam takde transport pula nak bawak top dia sebab saiznya besar

So maktam buat la sendiri..berbekalkan imaginasi maktam dan paktam realisasikan. Biasalah isteri sentiasa jadi mandor.

Ok ni bahan-bahan yang diperlukan

Papan playwood 12mm 2×4 = 17.50
2 batang kayu inci 2×1 panjang 6kaki= 5.00
5 shelves compactment = 59.90 tesco
Kaki sofa = 2.50/ beli 4 = 10.00
Wallpaper marble jenis pvc = 6.60 semeter
Sesiku L = 2.00 untuk lekat hujung meja ke dinding
Cat kayu =36 .00
Total = 137.00 sahaja..

Siap dah. Nanti kita cari stool ye.

 



Source link