Artikel Terkini

Dari Pemain Muzik Kepada Usahawan Kopi Yang Bernilai $700 Juta, Kisah Blue Bottle Coffee


Minuman kopi  premium kini merupakan gaya hidup yang santai dan digemari di seluruh dunia. Banyak rangkaian restoran yang menawarkan minuman kopi yang ekslusif didalam rangkaian restoran mereka.

Selain dapat menikmati kopi yang premium,restoran kopi premium menyediakan suasana yang menarik untuk pelanggan mereka untuk menghabiskan masa mereka untuk aktiviti yang bermanafaat selain aktiviti kerja seperti perbincangan dalam perniagaan.

Starbucks merupakan sebuah syarikat yang menjadikan minuman kopi ini sebagai gaya hidup masa kini, di mana tiada sesiapa yang mampu menandinginya. Sebelum kedatangan Starbucks, kopi hanyalah minuman yang biasa dibancuh di rumah dan dijual di kedai-kedai biasa.

Kini industri kopi premium tidak lagi didominasi oleh Starbucks lagi. Generasi ketiga dalam industri kopi premium ini telah terbuka kepada pemain industri yang lebih kecil. Kini Starbucks mempunyai banyak pesaing di negara Amerika Syarikat sendiri, tidak termasuk lagi dengan kelahiran kopi premium dari China.

Salah satunya adalah  Blue Bottle Coffee yang merupakan satu nama yang agak asing bagi masyarakat kita, tetapi ia merupakan fenomena baru di Amerika Syarikat terutamanya di California di mana tempat syarikat kopi premium ini diasaskan.

Blue Bottle Coffee merupakan sebuah syarikat kopi yang premium yang diasaskan oleh seorang pemain muzik klaret yang bernama James Freeman. Beliau yang merupakan seorang penggemar kopi tegar dan sangat cerewet tentang pemilihan kopi untuk diminum.

James yang sedikit kecewa dengan keadaan kopi yang dijual di pasaran yang pada pendapatnya dipanggang sedikit hangus.

Pada awal penubuhan syarikat Blue Bottle Coffee.James hanya memangan biji kopi dalam rumah sewaya di California

Beliau yang mengambil keputusan untuk memanggang kopinya sendiri daripada membeli kopi yang sudah dipanggang. Sebelum menjadi seorang pemuzik, beliau merupakan seorang pekerja untuk sebuah syarikat start-up yang mengkhususkan dalam industri muzik.

Setelah syarikatnya itu distihar muflis akibat fenomena bubble dot com, beliau menjadi pemuzik sambilan. Pada masa lapang, hobinya adalah meminum kopi yang dipanggangnya sendiri. Beliaug mendapat idea untuk menjual kopi setelah dia merasakan kopi yang dipanggangya begitu unik sekali.

Setelah beliau yakin dengan keunikan rasa kopinya itu, James memulakan perniagaanya di pasar Old Oakland. Beliau telah menyewa apartmen seluas 180 kaki persegi untuk dijadikan sebagai tempat memanggang kopi untuk dijual.

Ketika permulaannya, untuk proses memanggang tersebut beliau gunakan mesin pemanggang kecil yang mana hanya mampu memanggang biji kopi seberat 7 pound sahaja untuk sekali panggang.

Keunikan penyedian kopi dari Blue Bottle Coffee membuatkan syarikat ini berjaya menempatkan diri dalam pasaran kopi premium yang dikatakan telah tepu di Amerika Syarikat

Setelah mendapat sambutan yang menggalakkan dari pelanggan, James mula lebih serius dan telah membuat pelaburan yang agak besar bagi dirinya. Beliau telah membuat pelaburan dalam perniagaan kopi ini sebanyak $20,000, dengan $15,000 menggunakan hutang kad kredit.

Pada permulaan pembukaan kedai fizikalnya yang pertama, perniagaannya tertumpu di kawasan bandar berdekatan rumahanya. Ramai yang beranggapan bahawa beliau tidak akan dapat bertahan lama dalam industri perniagaan kopi, kerana di bandar tersebut telah mempunyai restoran kopi yang besar seperti Starbucks atau Peet’s Coffee. 

Perniagaan kopi premium merupakan perniagaan yang tepu di kawasan kediamannya, tetapi beliau tidak menghiraukan itu semua kerana baginya beliau mempunyai strategi yang mampu menggerakkan perniagaan yang diceburinya itu.

Di antara strategi yang digunakan beliau yang begitu unik berbanding dengan pesaingnya seperti Starbuck atau Peet’s Coffee, adalah dengan menggunakan cara penyediaan kopi menggunakan kertas turas berbanding dengan penapis biasa.

Kopi yang menggunakan penapis kertas turas merupakan sesuatu yang unik kerana ia memerlukan lebih masa berbanding dengan cara penyediaan kopi menggunakan mesin kopi. Menggunakan teknik ini, pelanggan memerlukan sedikit kesabaran kerana kopi yang diletakkan di dalam kertas turas perlu disirami dengan air panas yang  mendidih.

Kopi yang ditapis menggunakan kertas turas dipercayai dapat mengekalkan rasa segar kopi kerana kopi yang digunakan oleh Blue Bottle Coffee ini adalah kopi yang baru dipanggang, dan teknik siraman dengan air panas membuatkan kopi itu rasa sungguh lazat.

Keadaan restoran Blue Bottle Coffee sangat ringkas membuat ramai pelanggan mereka sanggup membayar harga kopi yang premium di dalam premis tersebut

Setelah hampir satu dekad, para pelabur luar mula menyedari kewujudan syarikat ini dan mula malabur ke dalamnya. Beliau pada mulanya tidak mengambil kisah tentang para pelabur yang ingin melabur dalam perniagaan kopi yang dijalankan, kerana baginya membuat kopi yang terbaik untuk pelanggan adalah lebih penting daripada menarik para pelabur untuk melabur ke dalam syarikatnya.

Fikirannya berubah apabila Fames bertemu dengan salah seorang pelanggan yang bernama Brian Meehan yang menerangkan kepadanya tentang pelaburan yang akan diberikan oleh pelabur kepada syarikatnya akan memberi pulangan yang besar, dan akan mempercepatkan proses perkembangan serta mengukuhkan jenama Blue Bottle Coffee di peringkat antarabangsa.

Ramai pelabur yang terkenal turut melabur dalam perniagaan yang diasaskan oleh James ini. Di antaranya adalah bekas CEO Twitter Evan Williams, pemain skateboard lagenda Tony Hawk, bank pelaburan terkenal di Amerika Syarikat iaitu Fidelity Investment dan juga Google Ventures. Dengan pelaburan yang dilakukan oleh nama-nama besar tersebut, syarikat ini semakin bertambah kukuh dalam perniagaan kopi premium.

Pembelian majoriti saham Blue Bottle Coffee oleh syarikat Nestle membuatkan James mempunyai kekayaan sebanyak $425 juta

Pada awal tahun ini, syarikat gergasi dari Switzerland iaitu Nestlé telah membeli majoriti saham yang dimilki oleh James iaitu sebanyak 65%. Dengan pembelian saham tersebut, Blue Bottle Coffee telah mencapai nilai sebayak $700 juta dan kekayaan yang diperolehi oleh James adalah dipercayai sebanyak $425 juta.

Kini Blue Bottle Coffee telah meluaskan empayar perniagaanya ke Jepun dan Korea. Di Jepun, sambutan yang diterima adalah begitu menggalakkan kerana masyarkat Jepun begitu gemar dengan cara penyediaan kopi yang dilakukan mereka.

Kini syarikat ini semakin berkembang dan tidak mustahil suatu hari nanti syarikat ini akan menjadi pesaing yang hebat bagi Peet’s Coffee dan Starbucks, terutamanya di bawah kendalian dan pengurusan pihak Nestlé.

Sumber Rujukan:

Komen

komen

Source link