Artikel Terkini

Dulu Levi’s Bermula Sebagai Seluar Untuk Para Pelombong


Bagi penggemar seluar denim, kita mesti pernah dengar jenama Levi’s bukan? Jenama denim ini memang terkenal di seluruh dunia dan mempunyai reputasi sebagai pengeluar seluar jeans terkemuka.

Tapi tahukah anda asalnya seluar i telah direka khas untuk kegunaan para pelombong emas di Amerika. Menarik bukan?

Syarikat ini diasaskan oleh Levi Strauss, iaitu seorang imigran Yahudi yang berhijrah ke Amerika dari Jerman. Strauss dilahirkan di Butteinheim, Bavaria pada 26 February 1829. Selepas bapanya meninggal dunia akibat penyakit Tuberculosis, beliau bersama ibu dan saudara perempuannya telah berhijrah ke Amerika.

Di sana, beliau mula membantu abang-abangnya menjalankan perniagaan borong. Perniagaan membekalkan barangan kering ini diberi nama J. Strauss Brother&Co. Dari situlah Levi belajar tentang selok-belok dunia perniagaan.

Berita tentang pembukaan lombong-lombong emas di California telah membuatkan Levi mengambil keputusan untuk melebarkan sayap perniagaan borong mereka di sana. Beliau telah menukar nama perniagaan mereka kepada nama Levi Strauss&Co. Di sana, perniagaan ini turut berkembang maju dengan syarikatnya menjadi pembekal dan pemborong utama barangan kering di seluruh Barat Amerika.

Cari Penyelesaian Bagi Masalah Orang Ramai

Di sini jugalah Levi mula mendapat idea untuk menjual seluar khusus untuk para pelombong. Golongan pelombong sering mengadu yang seluar mereka tidak tahan lasak dan mudah terkoyak. Ini membuatkan bijih timah yang diletakkan di dalam seluar tercicir sekaligus menyebabkan mereka rugi.

Jadi, Levi telah mencipta baju berpoket yang diperbuat daripada kanvas untuk kegunaan para pelombong ini. Baju ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada pekerja lombong sehingga Levi kehabisan stok kain kanvas untuk membuat pakaian tersebut.

Beliau kemudiannya menggunakan fabrik yang diimport daripada Perancis. Fabrik ini diberi nama ‘serge de Nimes bersempena nama sebuah kota di Perancis. Fabrik ini kemudiannya dikenali sebagai denim.

Berinovasi Menjadi Lebih Baik

Pada tahun 1872, Levis telah menerima sepucuk surat daripada pelanggannya Davis yang juga merupakan seorang tukang jahit. Di dalam surat tersebut, Davis memberitahu yang dia telah berjaya mencipta seluar yang diletakkan dengan rivet.         

Cara ini terbukti berjaya membuatkan seluar tersebut tahan lebih lama. Beliau ingin mempatenkan proses ini tetapi kekurangan modal dan ingin mengajak Levi menjadi rakan kongsinya. Tertarik dengan inovasi ini, Levi akhirnya bersetuju untuk berkolaborasi untuk mendapatkan paten ini. Dan pada 1873, lahirlah blue jeans yang pertama di dunia.

Bermula dari situ, lama-kelamaan fesyen jeans ini bukan sahaja dipakai oleh golongan pekerja lombong; tetapi telah menjadi trend ikutan masyarakat seluruh dunia tanpa mengira usia atau status.

Sebagai perintis kepada pakaian denim, syarikat ini masih kekal menjadi jenama pakaian terkemuka dunia. Dengan sejarahnya yang panjang, ia bukan sekadar jenama pakaian semata-mata tetapi telah menjadi simbol budaya dan kebanggaan rakyat Amerika.

Sumber Rujukan:

Komen

komen

Source link