Artikel Terkini

Elon Musk Guna Strategi Jeneral Sun Tzu Dengan Membuka Kilang Tesla Di China


Syarikat Tesla meneruskan penguasaan segmen kenderaan elektrik di dunia dengan membuka kilang untuk pengeluaran Tesla Model 3 dan Model Y. Model 3 adalah merupakan kenderaan eletrik yang paling laris didunia pada tahun lepas berbanding dengan kenderaan elektrik dari syarikat yang lain.

Dengan kejayaan yang dimiliki oleh Model 3, Elon Musk telah meluaskan lagi pasaran kereta ini dengan membuka kilang terbaru untuk syarikat tersebut di Shanghai, China.

Tesla Model 3 merupakan kenderaan elektrik paling laris di dunia

China merupakan negara terbesar dalam menghasilkan kenderaan dunia, termasuklah kenderaan berkuasa enjin petrol dan juga kenderaan elektrik. Kebanyakan kenderaan yang dihasikan oleh China adalah berasal dari negara barat yang melakukan kerjasama dengan syarikat tempatan di China.

Di antara syarikat luar yang barat yang membuka kilang pengeluaran di China adalah syarikat General Motors dan Ford dari Amerika Syarikat. Negara Eropah yang bekerjasama dengan syarikat tempatan China adalah Volkswagen dari Jerman bagi menjimatkan kos pengeluaran syarikat mereka.

Tesla tidak terkecuali membuka kilang di Negara di atas faktor kos dan kemudahan yang diberikan oleh Kerajaan China terhadap kenderaan elektrik. Kenderaan elektrik merupakan kenderaaan masa hadapan dan kos untuk memiliki kenderaan tersebut adalah tinggi jika dibandingkan dengan kenderaan yang menggunakan minyak.

Kebanyakan orang tidak mampu untuk memiliki kenderaan elektrik disebabkan kos yang tinggi dan juga penyelengaraannya yang rumit memandangkan kenderaan ini masih lagi dikategorikan sebagai teknologi baru.

Selain itu juga, tempat pengecas untuk kenderaan elektik ini sangat kurang jika dibandingkan dengan jumlah stesen minyak yang ada di atas jalan raya.

Dengan pembukaan kilang Tesla di China, kos untuk menghasilkan kenderaan elektrik akan jadi semakin rendah .Kerajaan China turut membantu Tesla dengan mengurangkan kadar cukai bagi membolehkan rakyat negara terbabit mampu untuk memiliki kenderaan elekrtik ini.

Setiap pembeli dari China yang membeli kenderaan buatan Tesla, mereka layak untuk mendapat subsidi kerajaan sebanyak $3,500.

Langkah untuk membuka kilang Tesla di China itu diibaratkan seperti salah satu strategi terkenal yang digunapakai oleh jeneral perang China, Sun Tzu.

Menurut Paul Holland yang merupakan seorang pelabur terkenal, Elon Musk telah menggunakan prinsip Jeneral Sun Tzu yang terkenal pada abad 500 sebelum masihi dalam mengembangkan penguasaan pasaran kereta elektrik di China dengan membina kekuatan dari tempat pesaing sendiri.

Dalam hal ini Tesla bersaing dengan pelbagai syarikat kenderaan dari China bagi menghasilkan kenderaan elektrik sendiri. China dipercayai mempunyai 400 buah syarikat yang berdaftar untuk menghasilkan kenderaan elektrik.

China yang merupakan pasaran terbesar di dunia dalam penjualan kenderaan elektrik ini, menjadi destinasi terbaik untuk Tesla menakluki pasaran kenderaan elektrik.

Kenderaan elektrik keluaran Tesla merupakan kenderaan yang diklasiifikasi sebagai kenderaan mewah kerana harga permulaan adalah sebanyak $64,300 berbanding dengan harga kenderaan yang dikeluarkan sendiri oleh syarikat tempatan seperti Geely atau BYD yang berharga $20,756 sahaja.

Kita boleh katakan persaingan kereta elektrik ini sangat sengit di China.

Harga saham Tesla naik dengan begitu mendadak sejak bulan 10 tahun lepas

Selain itu juga, sejak akhir-akhir ini saham Tesla telah melonjak dengan begitu ketara sekali dan memberi pulangan yang memberangsangkan kepada para pelabur.

Saham Tesla melonjak dengan begitu tinggi disebabkan beberapa faktor yang dan salah satu faktornya adalah dengan pembukaan kilang Tesla di China.

Dengan pembukaan kilang ini, Tesla dapat memperbanyakkan lagi jumlah pengeluaran kenderaan model yang paling laris dengan harga yang lebih rendah untuk pasaran China dan antarabangsa.

Dengan adanya kilang ini, Tesla dijangka akan mengeluarkan sebanyak 500,000 unit kenderaan untuk setahun.

Sumber Rujukan:Source link