Artikel Terkini

Ilmu Technical Analysis: Head and Shoulders


Ia biasanya terjadi apabila momentum belian berkurangan dan berubah kepada momentum jualan, yang akhirnya menyebabkan berlakunya penurunan harga

Head and Shoulders bukan sahaja terkenal sebagai jenama pencuci rambut, malah ia juga merupakan salah satu reversal chart pattern yang terkenal dalam technical analysis.

Reversal pattern ini akan terjadi apabila momentum belian berkurangan dan berubah kepada momentum jualan yang akhirnya menyebabkan berlakunya penurunan harga.

Head and shoulders terbentuk apabila harga saham berada pada keadaan uptrend dan melakukan price correction sebelum meneruskan pergerakan uptrend. Harga saham kemudiannya akan berada pada tahap yang lebih tinggi berbanding paras tertinggi sebelum ini (higher high) sebelum berubah kepada pergerakan downtrend ke paras support sebelum ini.

Harga saham sekali lagi akan melakukan price correction sebelum menyambung pergerakan downtrend. Pembentukan head and shoulders ini menandakan momentum jualan telah melebihi momentum belian dan menandakan harga akan meneruskan pergerakan downtrend.

Head and shoulders dapat dilihat dengan lebih jelas pada jangka masa yang lebih lama seperti pada weekly chart berbanding daily chart.

Gambar di atas menunjukkan pembentukan head and shoulders dimana harga saham bergerak secara uptrend sehingga titik A sebelum membuat price correction ke titik B. Pergerakan ini membentuk ‘left shoulders’.

Harga saham yang masih mempunyai momentum belian kemudiannya meneruskan pergerakan uptrend sehingga titik C sebelum kembali ke titik D akibat tekanan jualan dan membuat pembentukan ‘head’.

Harga saham sekali lagi membuat percubaan untuk meneruskan pergerakan uptrend, namun gagal melepasi paras resistance pada titik E.

Kegagalan ini meningkatkan momentum jualan dan membentuk ‘right shoulders’ apabila harga kembali keparas support pada titik F.

Pembentukan head and shoulders selesai apabila harga saham melepasi paras support pada titik F dan merupakan confirmation bahawa harga saham berada dalam pergerakan downtrend.

Para pedagang tidak digalakkan membuat belian sekiranya dapat mengesan pembentukan head and shoulders ini. Manakala bagi pemegang saham pula, jualan boleh dilakukan apabila harga saham melepasi garisan pada titik F.

Rounding bottom dan cup and handle juga merupakan contoh bagi reversal chart pattern, boleh baca lebih lanjut di Ilmu Technical Analysis : Reversal Chart Pattern.Source link