Artikel Terkini

Jenis Kereta Yang Dipakai 10 Bilionaire Terkenal Dunia


Photo by Sourav Mishra from Pexels

Kereta merupakan lambang kekayaan bagi sesetengah masyarakat walaupun pemiliknya terpaksa berhutang dengan pihak bank untuk tempoh yang lama. Semakin mahal kereta yang dinaiki, semakin tinggi status dan kejayaan seseorang itu.

Kereta yang berasal dari Jerman merupakan pilihan bagi rakyat kita kerana negara tersebut menghasilkan kereta mewah dan simbol kekayaan serta kejayaan. Kereta dari Jepun pula lebih padu daripada kereta buatan Malaysia daripada segi ranking.

Tahukah anda tidak semua orang yang yang berduit memandang kereta itu sebagai simbol kekayaan? Bagi mereka yang bergelar bilionaire, kereta hanyalah alat untuk mereka bergerak dan tidak lebih daripada itu.

Mari kita lihat bilionaire terkenal dunia ini dan jenis kenderaan yang mereka pandu setiap hari untuk ke tempat kerja.

1. Jeff Bezos

Merupakan lelaki terkaya di dunia buat masa sekarang. Beliau memiliki hampir 12% saham Amazon yang membuat dirinya bernilai sebanyak $110 bilion (ketika artikel ini ditulis).

Kalau nak tahu, Jeff Bezos masih lagi memandu kereta buatan Honda selepas 2 tahun syarikat Amazon diapungkan di pasaran saham Amerika Syarikat.

Di dalam rancangan 60 minutes ketika dirakamkan pada tahun 1999, Jeff Bezos ditanya kenapa beliau masih memilih kereta itu sedangkan mampu untuk membeli kereta yang lebih baik dengan kedudukan kewangannya pada waktu tersebut.

Beliau menjawab kereta yang dipakainya itu masih lagi dalam keadaan yang elok.

Sentap juga jawapan beliau, maklumlah kalau kita baru dapat bonus atau menerima kenaikan gaji; benda pertama yang kita nak upgrade adalah kereta.

2. Dustin Moskovitz

Merupakan pengasas bersama Facebook bersama dengan Mark Zuckerberg. Beliau merupakan seorang bilionaire dengan kekayaan sebanyak $13.4 bilion hasil daripada 3% pegangan saham Facebook yang dimiliki beliau.

Percaya atau tidak, beliau memandu kereta keluaran syarikat terbesar di Jerman iaitu Volkswagen R32 yang berharga $32,000.

3. Jack Ma

Merupakan lelaki terkaya di China buat masa ini. Beliau merupakan pengerusi syarikat e-comerce terbesar di Asia iaitu Alibaba.

Beliau dilihat hanya memandu kereta buatan China iaitu Roewe RX5 SUV, sedangkan nilai kekayaan yang dimiliki olehnya adalah sebanyak $37.3 bilion.

4. Larry Page

Merupakan pengasas bersama Syarikat Google. Beliau hanya mendapat gaji sebanyak $1 setahun di syarikat tersebut, namun memiliki kekayaan sebanyak $58.9 bilion dollar dengan memiliki saham Google yang kini dikenali sebagai Alphabet.

Larry dipercayai hanya memandu kenderaan keluaran Toyota yang popular di Amerika Syarikat iaitu Prius, sebuah kereta hibrid yang hanya bernilai $23,770.

5. Warren Buffett

Beliau merupakan pelabur lagenda yang kaya dan mahsyur di dunia dan sangat berjaya. Warren Buffett memang terkenal dengan gaya yang sederhana walaupun dirinya merupakan di antara 10 lelaki terkaya dunia.

Rumah yang didudukinya juga masih rumah yang sama, yang dibelinya pada tahun 1957 yang berharga $31,000. Beliau hanya memandu kenderaan Cadillac XTS yang berharga $23,500 sedangkan kekayaan yang dimiliki olehnya adalah sebanyak $84.2 bilion.

6. Elon Musk

Pengasas bersama Syarikat Paypal dan Space X. Elon Musk yang merupakan CEO syarikat Tesla yang menerajui pembuatan kenderaan elektrik di dunia.

Kenderaan yang dipandu oleh beliau semestinya kenderaan yang dibangunkan syarikat beliau sendiri iaitu Tesla.

7. Steve Ballmer

Merupakan bekas CEO Microsoft dan merupakan di antara pemegang saham terbesar di Microsoft dengan nilai kekayaan sebanyak $50.9 bilion.

Steve Ballmer memandu kenderaan Ford Fusion Hybrid yang bernilai  $19,500. Beliau dikatakan penggemar Ford kerana bapanya merupakan salah seorang pekerja di syarikat tersebut.

8. Alice Walton

Alice Walton mrupakan salah seorang pewaris syarikat gergasi peruncitan di Amerika Syarikat iaitu Walmart. Beliau mempunyai kekayaan bernilai $53 bilion hasil dari pewarisan harta milik keluarganya dan merupakan wanita kedua terkaya di dunia.

Dengan kekayaan sebanyak itu, Alice dipercayai memiliki trak pikap keluaran Ford yang berharga $40,930.

9. Bill Gates

Merupakan pengasas bersama Syarikat Microsoft. Beliau memiliki kekayaan sebanyak $103.8 bllion dan mempunyai pelbagai koleksi kenderaan mewah.

Di antara kenderaan kegemarannya adalah dari syarikat Jerman iaitu Porsche, dan beliau memiliki beberapa koleksi kenderaan keluaran syarikat tersebut. Antaranya adalah Porsche 959 yang dikeluarkan pada tahun 1988 yang berharga sekitar $300,000.

10. Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg yang merupakan pengasas bersama syarikat media sosial terkenal iaitu Facebook. Beliau telah memiliki kekayaan sebanyak $74 bilion pada usia 35 tahun.

Mark juga mempunyai beberapa jenis kenderaan daripada kenderaan biasa ke kenderaan super sport. Kenderaan yang biasa dimiliki oleh beliau adalah keluaran Honda dan Volkswagen. Kenderaan supercar yang dimiliki oleh Mark adalah keluaran Pagani Zonda yang berharga $1.4 juta.

Sumber Rujukan:Source link