Artikel Terkini

Jutawan Broker Jatuh Muflis, Kemudian Jadi Jutawan Semula Dengan Menjual Sandwic


Tak sangka daripada seorang jutawan yang kaya-raya, pelabur ini telah jatuh muflis pada tahun 1977 dan kini telah menjadi jutawan semula. Inilah kisah benar yang boleh dijadikan inspirasi untuk semua orang terutamanya para broker dan pelabur.

Sirivat Voravetvuthikunn adalah seorang ahli perniagaan dan broker saham yang berjaya dan dikatakan multi-jutawan. Akibat kegawatan ekonomi di Asia yang turut menyebabkan kejatuhan pasaran saham, beliau telah mengalami zaman gelap kerana gagal menjual kondominium yang dimilikinya pada ketika itu. 

Beliau tidak dapat membayar pinjaman wang dan mempunyai komitmen untuk membayar 40 orang pekerja. Tambahan pula, beliau perlu menanggung pembelajaran 3 orang anaknya yang berada di England dan New Zealand.

Jual Sandwic Setelah Diisytiharkan Muflis

Perkara yang beliau lakukan untuk mencari duit setelah bergelar muflis, adalah dengan menjual sandwic.  Beliau membawa sandwic seberat 2 kilo di bahu setiap hari dan menjualnya di jalanan. Tabahnya seorang bekas jutawan melakukan hal sedemikian. 

Keuntungan perniagaan pada hari pertama yang diperolehnya adalah $14 dolar, di mana 6 kotak sandwic terjual, dan selebihnya beliau sedekahkan kepada badan kebajikan. 

Beliau tidak menjual lebihan itu pada esoknya tetapi menjual sandwic yang baru. Hari demi hari, perniagaannya semakin maju.

Biarpun isterinya bukan seorang yang mahir memasak, beliau berusaha gigih untuk menghasilkan jualan yang terbaik. Usaha gigih beliau telah membuka mata ramai penjual lain untuk bekerjasama dengannya.

Sirivat telah mengambil pekerja untuk bekerja dengannya.

Kesedihan Dan Cabaran

Cabaran dilaluinya daripada segi mental, di mana beliau diuji dengan kehadiran kawan-kawan lama yang masih kaya-raya yang sering membunyikan hon kereta sahaja. Mereka tidak berhenti untuk membeli sandwicnya, sedangkan mereka tahu beliau amat susah sekarang. Sirivat juga pernah dihalang daripada berniaga di beberapa kawasan.

Biarpun ramai yang merendahkannya dan berkata jual sandwic takkan laku kerana penduduk Thai hanya gemarkan nasi, tetapi beliau tetap menjualnya. Beliau hanya ingin mengumpul wang untuk menyara keluarganya.

Setelah 14 Tahun Berlalu

Sirivat masih menjual sandwic setelah 14 tahun berlalu. Katanya, akibat krisis ekonomi dahulu, beliau telah temui perniagaan baru dan amat gembira. 

Beliau ditemubual oleh 121 syarikat media internasional dan 262 syarikat media tempatan termasuklah BBC WORLD, CNN, AP, NEW YORK TIMES, CNBC, NHK dan LOS ANGELES TIMES.

Kejayaan Sirivat Kini

Asbab menjual sandwic, tidak mustahil beliau menjadi jutawan semula seperti sekarang. Perniagaan beliau telah berkembang maju dengan menambah produk-produk lain, dan beliau kini mempunyai seramai 6,000 orang pekerja. 

Beliau juga memiliki 3 buah kedai kopi yang terkenal di Bangkok. Beliau sering dipanggil sebagai penceramah jemputan yang bertaraf antarabangsa.

Bagi beliau, apa jua perniagaan yang dilakukan tiada masalah untuk bangkit semula. Apa yang paling penting, setiap perniagaan perlu dikendalikan dengan cara yang betul dan perlu mempunyai semangat juang yang tinggi.

Itulah kekuatan yang membuatkan beliau bangkit semula menjadi jutawan selepas muflis hanya dengan menjual sandwic.

Sumber RujukanBulletin Media

Komen

komen

Source link