Artikel Terkini

Kakeibo – Teknik Simpan Wang Gaya Jepun Yang Ramai Tak Tahu


Ada masalah untuk menyimpan wang? Tiap-tiap bulan duit asyik habis, lebih menyedihkan apabila perbelanjaan melebihi pendapatan sehingga menyebabkan hutang kita semakin bertambah?

Mungkin Kakeibo, teknik menyimpan wang gaya lama yang diamalkan oleh masyarakat Jepun boleh membantu kita keluar daripada kemelut ini.

Teknik Kakeibo ini telah digunakan sejak 114 tahun yang lalu dan kini ia semakin dikenali di seluruh dunia. Dengan teknik ini, kita dapat berjimat sehingga 35%.

Teknik Kakeibo, Simpan Wang Gaya Jepun

Mesti kita tertanya-tanya, bagaimanakah cara untuk menyimpan wang gaya Kakeibo ini kan? Jom lihat satu per satu cara yang boleh anda lakukan.

Semuanya mudah sahaja, yang penting kita berdisiplin untuk melaksanakannya.

1. Rekod semua aliran wang dalam kehidupan.

Ianya termasuk sekali jumlah wang yang kita belanja keluar dan wang yang masuk pada setiap hari.

2. Tetapkan belanjawan bulanan, mingguan dan harian.

Penting sekali untuk kita tetapkan matlamat bagi memudahkan kita berjimat cermat. Sama ada pada setiap bulan, mingguan atau harian, kita harus rancang berapa yang kita perlukan dan berapa banyakkah yang ingin kita simpan.

3. Simpan wang dalam jumlah yang tidak terlalu banyak untuk melihat kesannya.  

Apabila kesemua kehendak telah berjaya dikawal sepenuhnya, masukkan wang tersebut ke dalam simpanan. Agak sedikit susah untuk menahan diri daripada berbelanja mengikut kehendak, namun ini adalah gaya Kakeibo yang memerlukan disiplin yang amat tinggi.

4 Kategori Kakeibo

Bagi melaksanakan Kakeibo, kita perlu membuat senarai perbelanjaan mengikut kumpulan masing-masing. Kakeibo dibahagikan kepada 4 kategori berbeza iaitu survival, budaya, pilihan dan extra.

Ianya perlu mengikut urutan bagi mengutamakan yang lebih penting dahulu. Batalkan apa-apa perbelanjaan sekiranya ia membawa ke arah pembaziran.

Jadi, kita harus perhatikan setiap perbelanjaan dan buat kajian sepenuhnya. Nak lagi berkesan, jangan lupa sediakan rekod bertulis satu persatu.

Mari kita kenali 4 kategori perbelanjaan mengikut Kakeibo.

1. Kelangsungan Hidup

Kelangsungan hidup adalah perbelanjaan yang wajib. Contohnya makanan, sewa rumah, kereta, bil air, bil elektrik dan sebagainya.

2. Budaya

Perbelanjaan budaya adalah perbelanjaan seperti menonton wayang, konsert, pertunjukan dan sebagainya. Hiburan juga perlu dalam hidup kita, setelah penat bekerja.

3. Pilihan

Perbelanjaan pilihan pula merujuk kepada perbelanjaan yang bukan keutamaan kita. Biasanya tanpa perbelanjaan ini, kita tidak akan terjejas. Di antaranya adalah seperti melancong, makan angin dan sebagainya, yang juga dikenali sebagai self-reward.

4. Ekstra

Perbelanjaan ekstra pula adalah perbelanjaan luar daripada perancangan. Boleh jadi ianya merupakan perbelanjaan untuk membaiki kereta rosak, menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan dan macam-macam lagi.

Kesimpulannya, simpan wang gaya Kakeibo amat senang dilakukan oleh kita. Pada mulanya, perkara penting harus kita lakukan adalah merekod perbelanjaan secara bertulis melalui buku atau pun menggunakan perisian Excel di dalam komputer.

Jom sama-sama kita simpan wang mengikut teknik Kakeibo ini.

Sumber Rujukan:  https://www.jobstore.com/careers-blog/2020/02/04/kakeibo-seni-pengurusan-kewangan/Source link