Artikel Terkini

Kenapa Harga Saham Turun Naik?


Harga saham sering berubah-ubah, meningkat dan menurun harganya. Betul, kadang-kadang ada juga saham yang harganya tak bergerak. Kadang-kadang ada yang harganya naik tinggi atau turun dengan sangat banyak sehingga terkejut kita dibuatnya.

“Mengapa harga saham berubah-ubah? Apa yang menyebabkan harga saham turun naik?

Ini adalah soalan hebat dan sering ditanya oleh pelabur baru. Untuk membantu kita memahaminya, kita kena faham dulu asas mengenai apa yang menyebabkan turun naik harga saham ini.

Prosedur Dan Fungsi Pasaran Saham

Pasaran saham pada dasarnya macam pusat lelong rumah. Cuma bukan jual rumah tetapi aktiviti jual beli pegangan syarikat, dengan satu pihak ingin menjual hak milik dalam syarikat dan satu pihak lagi ingin membeli. Apabila kedua-dua pihak bersetuju dengan harga tersebut, transaksi jual beli pun berlaku.

Pembeli dan penjual ini biasanya terdiri daripada individu, perusahaan, institusi atau pengurus aset. Selain daripada kita sebagai pelabur runcit, kita juga ada mereka yang menguruskan wang untuk pelanggan, pengurus dana (ASB, TH, KWSP), dana unit trust, dana pencen (KWAP) dan ramai lagi.

Sebab Harga Saham Naik Dan Turun

Disebabkan pasaran saham berfungsi seperti tempat untuk berjual beli, ada ketika di mana lebih ramai pembeli daripada penjual dan hal ini cenderung mendorong harga saham untuk naik. Selain itu ia juga menarik minat pelabur yang sebelumnya tidak berminat menjual untuk menjual.

Namun, apabila bilangan penjual melebihi bilangan pembeli, ada yang tergesa-gesa untuk membuang harga dan memberi tawaran terendah yang menyebabkan penurunan harga. Ini boleh menjadi masalah dan masing-masing akan pakat jual atau ‘panic selling‘.

Faktor Lain: Harga Saham Turun Naik

Selalunya, pelabur memilih untuk membeli atau menjual saham berdasarkan penilaian sama ada sesebuah syarikat tersebut bernilai atau pun tidak. Golongan ini lebih kepada pelabur jangka masa panjang dan banyak bergantung kepada Analisa Fundamental untuk membuat keputusan.

Ianya juga bergantung kepada prospek syarikat untuk menjana pendapatan dan keuntungan yang lebih besar pada masa hadapan, sudah tentu apabila syarikat bakal meraih pendapatan yang lebih besar – kita sebagai pelabur akan menikmati dividen dan juga kenaikan harga saham.

Selain daripada itu, catalyst atau pemangkin juga bakal mempengaruhi sentimen orang ramai.

Senario politik semasa juga antara faktor yang boleh mempengaruhi. Contoh paling ketara selepas PRU-14, jemput baca Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14 dan Saham Yang Jatuh Teruk Lepas PRU-14 Dah Mula Nak Rebound.

Sekiranya ekonomi dijangka meningkat dan negara berkembang maju, sudah pasti ramai pelabur akan berasa yakin dan terus melabur, malah meningkatkan pelaburan mereka kerana berasa ‘selamat’.

Namun, apabila krisis ekonomi berlaku atau bencana alam dan penularan wabak penyakit akan menyebabkan turunnya harga saham. Para pelabur akan bawa keluar duit mereka ke pelaburan safe haven. Jemput baca Ekonomi Berdepan Krisis? Pegang 5 Aset ‘Safe Haven’ Ini Untuk Lindungi Diri Kita.

Asas Supply & Demand

Kalau kita perasan, turun atau naik harga saham bergantung kepada asas penawaran dan permintaan.

Kita ambil contoh wabak Covid-19 yang sedang melanda seluruh dunia ketika ini. Sektor sarung tangan getah dan penjagaan kesihatan (topeng muka, farmasi, teknologi kesihatan) menyaksikan permintaan yang meningkat. Apabila permintaan melebihi penawaran, syarikat dijangka menjana pendapatan yang lebih tinggi. Maka, ramai akan minat nak beli saham syarikat. Automatik harga saham-saham bagi syarikat ini akan meningkat naik.

Baca juga Saham-Saham Glove Terus Terbang.

Sebaliknya yang berlaku kepada sektor penerbangan dan perhotelan.

Apabila orang ramai lebih banyak duduk di rumah dan tidak keluar bercuti makan angin, apabila tiada permintaan untuk sektor ini, maka syarikat dijangka menjana pendapatan yang berkurangan, sekaligus keuntungan juga berkurang. Maka, kita boleh lihat harga saham bagi syarikat dalam industri ini telah jatuh harganya (sebab tak ramai minat nak beli).

Analogi lain, minyak murah pun, bukan kita boleh pergi mana, ya tak?

Tetapi apabila keadaan kembali pulih, orang ramai bebas ke sana ke sini, permintaan mula meningkat, maka sektor ini akan kembali pulih dan mengakibatkan harga saham meningkat semula.

Adanya Sindiket Yang ‘Menolak’ Naik Harga Saham?

Selain daripada itu, katanya wujud sindiket yang membeli harga saham secara berjemaah. Mereka ini daripada kumpulan yang sama, menggunakan modal yang besar untuk melakukan transaksi jual beli sesama sendiri bagi menghasilkan volume yang tinggi.

Kalau tengok kepada chart, angin takde ribut takde, tiba-tiba harga saham meletup naik. Fundamental koyak, syarikat rugi, masakan tiba-tiba harga saham melonjak dengan volume yang tinggi?

Ini sering terjadi kepada ‘super penny stock’ atau saham di bawah 10 sen yang mudah untuk dimanipulasi harganya. Kalau boleh, jauhilah saham-saham ‘murah’ ini kerana takut kita tersangkut di puncak.

Sumber Rujukan:Source link