Artikel Terkini

Keterujaan Lapangan Terbang Istanbul dalam Sektor Hartanah Turki


Semua penerbangan di Istanbul akan dipindahkan ke Lapangan Terbang Baharu İstanbul pada 6 April. Berita ini mencetuskan keterujaan dalam sektor-sektor utama bagi ekonomi Turki termasuk penerbangan, pelancongan dan hartanah 

ISTANBUL3 April 2019 /PRNewswire/ — Lapangan Terbang Istanbul dibuka secara rasminya pada 29 Oktober 2018 dan mobilisasi lapangan terbang tersebut akan diselesaikan pada minggu pertama bulan April. Lapangan Terbang Istanbul akan menjadi salah sebuah lapangan terbang paling mantap di dunia dengan kapasiti 200 juta penumpang setahun.

Istanbul telahpun menjadi penghubung antara timur dan barat, Eropah dan Asia sepanjang sejarah. Dengan lapangan terbang baharu ini, bandar ini kini lebih aktif dalam sektor penerbangan. Bayram Tekce, Pengerusi Antalya Homes Emlak Inc., syarikat hartanah utama yang beroperasi di wilayah-wilayah berbeza di Turki, menakrifkan Lapangan Terbang Istanbul sebagai kuasa pendorong baharu untuk ekonomi dan sektor hartanah Turki.

“BUKAN SEKADAR SEBUAH LAPANGAN TERBANG. ISTANBUL BOLEH MENJADI AEROTROPOLIS.”

Tekce menyatakan bahawa Lapangan Terbang Istanbul merupakan projek yang penting secara strategiknya untuk Turki dengan menyebutkan bahawa projek-projek berkenaan akan meningkatkan nilai jenama İstanbul untuk lebih banyak pelaburan dan lapangan terbang baharu ini juga akan mengukuhkan kedudukan Istanbul sebagai “HAB” dalam penerbangan awam antarabangsa:

“Unjuran menunjukkan bahawa Lapangan Terbang Istanbul akan menggaji kira-kira 225,000 orang pada tahun 2025 dengan sumbangan pendapatan isi rumah sebanyak $4.2 bilion. Projek mega ini akan mempunyai kira-kira 4.9% saham dalam KNK. Angka ini sahaja boleh menunjukkan betapa pentingnya projek ini buat Turki.”

“JUALAN HARTANAH KEPADA WARGA ASING AKAN DIPERCEPAT DENGAN LAPANGAN TERBANG ISTANBUL.”

Lapangan Terbang Istanbul, sebagai salah satu pelaburan paling penting oleh Turki, akan menyumbang secara positif kepada sektor-sektor hartanah dan pelancongan. Tekce menjelaskan bahawa Turki berkedudukan teratas bagi pembelian hartanah oleh warga asing dan minat warga asing akan meningkat dengan ketara dalam membeli hartanah di Turki:

“Tahun lalu, di Turki, 40,004 hartanah dijual kepada warga asing. Dalam dua bulan pertama tahun 2019, jualan meningkat sebanyak 87% berbanding tempoh yang sama pada tahun sebelumnya. Tahun ini, jualan akan semakin dipercepatkan dengan Lapangan Terbang Istanbul. Istanbul merupakan destinasi utama untuk warga asing bagi membeli Hartanah di Turki. Tahun lalu, 14,270 hartanah dijual kepada warga asing di Istanbul. Kami meramalkan bahawa angka ini akan berganda dalam 3 tahun akan datang dan mencecah 30,000 setahun. Kami percaya bahawa kami akan memiliki kisah kejayaan menerusi pejabat-pejabat kami di İstanbul, Antalya dan Trabzon.”

Tekce menyatakan bahawa Lapangan Terbang Istanbul akan menjadi daya penggerak untuk ekonomi Turki:

“Menurut kajian PwC di England, setiap 10% peningkatan bagi kapasiti tempat duduk negara dalam penerbangan memberi 1% sumbangan kepada pertumbuhan ekonomi jangka pendek. Pembangunan terkini menunjukkan kepentingan pertumbuhan ekonomi. Kajian PwC ini sahaja sudah mendedahkan kepentingan Lapangan Terbang Istanbul.”

Sumber: İstanbul Homes

Komen

komen

Source link