Artikel Terkini

Konsep 3R Dalam Saham – Majalah Labur


Hujung minggu yang lalu, Asri Ahmad Academy telah mengadakan “Revision Mega” di Hotel Tenera, Bangi. Dan salah seorang daripada speaker yang dijemput untuk berkongsi ilmu adalah Tuan Nazarry Rosli yang mempunyai lebih daripada 30 tahun pengalaman dalam industri pelaburan saham.

Beliau merupakan Penasihat Malaysian Association of Technical Analysts (MATA), Ahli Panel Finance Accreditation Agency (FAA), Pengerusi Koperasi Pelabur Bumiputera PRIMA dan banyak lagi.

Yang menariknya adalah konsep 3R yang dikongsikan beliau iaitu:

Apa benda 3R ni? Jom kita tengok dengan lebih mendalam.

1. Real

Untuk berjaya dalam pasaran saham, kita kena ada pengalaman dan ilmu. Cari dulu ilmu, belajar daripada pelbagai sumber, dan timba pengalaman dalam jual beli saham.

Ada kalanya kita untung besar, dan adakalanya kita rugi besar. Untung rugi adalah perkara biasa dalam saham.

Dan kebanyakan daripada newbies yang baru setahun jagung dalam pasaran saham, akan tewas dalam pasaran saham. Berbanding mereka yang sudah berpengalaman, pastinya mereka inilah yang betul-betul buat duit dalam pasaran saham.

Jadi jangan patah semangat kalau rugi pada awalnya, anggaplah ia sebagai pengajaran yang bermakna. Sebab itulah kita disarankan untuk melabur guna duit yang sanggup kita lebur, dan bukannya duit yang kita perlu gunakan untuk bayar itu ini.

2. Realistic

Kita kena realistik dalam pelaburan saham, iaitu adakah saham boleh dijadikan sebagai pendapatan bulanan atau harian?

Jawapannya adalah tidak realistik, kerana ada kala untung dan ada kala rugi. Sanggupkah kita berdepan dengan kerugian untuk beberapa lama?

Berapa tinggi pulangan yang diinginkan? 5% sebulan? 10% setahun?

Tak salah untuk kita tetapkan target bulanan atau tahunan, namun realistiknya tak selalu kita akan capai target yang diinginkan.

Nak jadi full-time trader? Boleh, tapi tak ramai yang mampu melalui proses jatuh tergolek terlentang dan mampu bangkit semula.

Saham kan umpama perniagaan. Perniagaan pun pada kebiasaannya akan struggle pada awalnya.

3. Reality

Kita harus berpijak di bumi yang nyata, dan samada kita sedar atau tidak, realitinya adalah:

Pasaran Dipengaruhi Sentimen

Dalam analisa teknikal ada 3 rukun iaitu:
Market action discounts everything
Price move in trend
History repeats itself

Pastikan guna indikator RSI dan Stochastic untuk tahu samada saham sedang dalam fasa Oversold atau Overbought. Kerana apabila Oversold adalah masa untuk kita beli pada harga diskaun setelah harga saham melalui tekanan jualan yang kuat

Manakala Overbought adalah masa untuk kita jual apabila telah terlalu ramai orang membeli saham tersebut dan tunggu masa untuk berlakunya lelongan besar-besaran bagi mereka yang dah memperolehi keuntungan.

Pergerakan Harga Tak Diduga

Harga saham boleh jatuh merudum tanpa kita sangka. Begitu juga sebaliknya, harga saham boleh naik meroket tanpa kita bersedia.

Persepsi Dan Tipu Muslihat

Kita kena awas dengan sindiket, jangan terpedaya dengan mereka. Mereka ini sangat terkenal dengan Pump and Dump.

3 Tips Tuan Nazarry Rosli

Di penghujung ucapan, beliau memberikan tips berikut:

1. Cari Ilmu

Carilah ilmu sebanyak mungkin, zaman sekarang semuanya ada di hujung jari. Ada yang berbayar dan ada juga yang percuma.

2. Hanya Gunakan Wang Lebihan

Berapa ramai yang telah kehilangan duit yang banyak sehingga rumah dan kereta terpaksa dilelong. Pastikan segala perbelanjaan bulanan dah mencukupi terlebih dahulu.

Sesuai sangat dengan konsep: Simpan, Belanja, Labur.

Jangan juga guna kontra untuk melabur, sebaliknya gunalah wang yang kita ada.

Kalau ada RM1,000, labur guna duit RM1,000 tadi. Kalau modal yang kecil pun kita tak boleh gandakan, jangan harap kita boleh gandakan dengan modal yang besar.

3. Pendapatan Tambahan / MSI (Multiple Source of Income)

Pastikan kita pelbagaikan sumber pendapatan. Seperti kebanyakan sifu saham, mereka merupakan remisier (dapat komisyen setiap kali pelanggan mereka jual beli saham), mereka juga pelabur dan pedagang (untung melalui jual beli saham), ada yang buat kelas saham dan ada juga yang mengeluarkan buku saham.

Akhir sekali, penting bagi seseorang untuk ada Trading Plan sebelum nak beli sesuatu saham. “Plan your trade and trade your plan”.

Video Rujukan:
https://www.facebook.com/hj.mohdasriahmad/videos/552172408704119Source link