Artikel Terkini

Krisis Rumah Mampu Milik Di Asia Tenggara Semakin Serius


Umum mengetahui lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia pada tahun 2019 telah pun mencecah angka melebihi 57,000 unit dengan nilai keseluruhan hartanah siap tidak terjual adalah berjumlah RM41.5 bilion.

Isunya kekal sama seperti tahun-tahun sebelumnya iaitu ‘mismatch’ yang bermaksud isu penawaran hartanah tidak selari dengan permintaan semasa.

Tidak lupa juga masalah asas industri hartanah di Malaysia iaitu stok rumah mampu milik tidak mencukupi semenjak awal tahun 1960-an lagi.

Sekiranya kita ingin membeli rumah dan telah menunggu lama untuk masa yang sesuai, saat ini boleh dikatakan waktu yang paling ranum untuk membeli rumah di Malaysia.

Dengan pelaksanaan Kempen Pemilikan Rumah (HOC 2.0) menerusi Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) ini, kita sebagai pembeli bakal menikmati pelbagai faedah.

Antaranya adalah pengecualian duti setem, pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) dan had pembiayaan bagi pinjaman rumah ketiga dan seterusnya bernilai RM600,000 ke atas tidak lagi tertakluk kepada 70% daripada nilai rumah.

Penganalisis ekonomi menjangkakan kitaran hartanah domestik bakal pulih pada suku kedua dan suku ketiga tahun 2021, selepas mengharungi taufan kemelesetan ekonomi dan pandemik COVID-19 yang melumpuhkan sebahagian besar aktiviti ekonomi tempatan.

“Pembeli tidak membeli sedangkan penawaran terlalu banyak!”

Senario industri hartanah hari ini menyaksikan pembeli hartanah tidak membeli dan pemaju menunda sebarang pelancaran projek terbaru mereka.

Dalam keadaan wujud lambakan hartanah yang tidak terjual di seluruh negara, pemaju hartanah sewajarnya lebih fokus menyelesaikan stok sedia ada berbanding mengurangkan margin keuntungan dan membina unit rumah baru.

Krisis Rumah Mampu Milik Di Asia Tenggara Semakin Serius

Keadaaan yang berlaku di Malaysia sebenarnya turut melanda negara-negara Asia Tenggara lain seperti Singapura, Thailand, Indonesia, Vietnam dan Hong Kong.

Untuk rekod, benua Asia telah melalui pembangunan yang terlalu pesat tanpa perancangan strategik semenjak 3 dekad yang lalu, menyebabkan berlakunya lambakan hartanah tidak terjual di seluruh Asia.

Sungguhpun permintaan hartanah meningkat seiring pembangunan ekonomi dan status sosial, penawaran untuk rumah bagi golongan kelas pertengahan dan ketiga adalah tidak mencukupi!

Dan pada hari ini, simptom-simptom awal yang wujud pada awal tahun 2000-an telah menjadi barah kepada kebanyakan negara di Asia sekaligus mencacatkan sistem ekonomi dan sosial.

1. Singapura

Singapura hari ini mengalami apa yang dipanggil sebagai ‘mimpi ngeri’ pemaju hartanah dan harga rumah keseluruhan di Singapura telah menurun 24.9%.

Data dari Urban Redevelopment Authority menunjukkan terdapat kira-kira 39,000 unit rumah swasta sedang dibina sungguhpun wujud 34,000 unit hartanah tidak terjual.

Kerajaan Singapura telah mengambil langkah menurunkan harga rumah kediaman pada tahun 2018 ekoran harga rumah di Singapura tersenarai sebagai di antara paling mahal di dunia!

“Hartanah yang sedang dibina adalah lebih banyak berbanding permintaannya di Singapura.”

Bank Pusat Singapura turut telah mengeluarkan amaran lambakan hartanah apartmen akan menurunkan nilai apartmen di seluruh Singapura.

2. Indonesia

Jurang taraf sosial begitu serius di Indonesia dengan pendapatan minimum 3.94 juta Rupiah sebulan atau RM1,200 sebulan di Malaysia.

Sungguhpun anda tergolong dalam kelas pertengahan, boleh jadi anda terlalu miskin untuk memiliki rumah atau terlalu kaya untuk mendapatkan subsidi rumah dari kerajaan.

Harga hartanah kediaman di Indonesia dilihat menurun pada suku pertama 2020 kerana pemaju menghadapi kesukaran untuk menjual unit kediaman mereka.

Ini ditambah dengan beban kadar faedah 10% – 11% dari nilai pinjaman untuk industri pembinaan.

Jualan hartanah apartmen bermula Mac 2020 juga merosot kepada 25% – 30% manakala hartanah kediaman pula merosot 2% – 3%.

Jakarta merupakan contoh terbaik ketidakseimbangan pendapatan dengan penawaran hartanah di Asia Tenggara.

3. Thailand

Untuk rekod, di Bangkok sahaja ada lebih daripada 100,000 unit flat tidak terjual kesan daripada lebihan penawaran hartanah.

Disebabkan majoriti pembeli hartanah di Thailand adalah warga China, isu lambakan ini menjadi lebih serius dengan pandemik COVID-19.

Pemaju hartanah di Thailand kini mula fokus kepada pembelian hartanah dari warga tempatan.

Indeks Pembangunan hartanah di Thailand merosot sekitar 19% dalam 12 bulan terakhir, lebih buruk daripada penurunan 9% di pasaran saham Thailand secara keseluruhan.

Buat pengetahuan anda, undang-undang di Thailand membenarkan warga asing untuk memiliki 49% unit sebuah projek kondominium tetapi tidak dibenarkan memiliki tanah.

Industri hartanah di Thailand yang bertunjangkan pelabur dari China seakan mati apabila kebanyakan hartanah pada harga RM406,000 tidak terjual.

4. Vietnam

Tidak sukar untuk kita mencari hartanah berharga melebihi US$1 juta di bandar-bandar utama Vietnam seperti Hanoi di utara dan Ho Chi Minh City di selatan.

Tetapi, di lorong yang sama juga kita akan dapati wujud rumah kecil yang diperbuat daripada besi dan papan yang dihuni warga tempatan.

Peningkatan jumlah golongan kelas pertengahan di Vietnam yang tidak seiring dengan pembangunan rumah mampu milik menyebabkan berlakunya krisis rumah mampu milik di sana.

Kepesatan tanpa perancangan strategik menyebabkan bandar Haoi dan Ho Chi Minh City bakal menjadi lokasi hartanah paling tidak mampu milik di Vietnam.

Dijangka Vietnam akan menghadapi krisis rumah seperti di Brazil dan Ireland tidak lama lagi.

Bila dilihat kembali trend krisis rumah mampu milik di Asia Tenggara, isunya adalah bekalan rumah mampu milik yang tidak mencukupi, masalah sosial dan politik.

Tiada kerajaan yang sempurna di dunia ini. Akan tetapi, dengan langkah dan inisiatif yang betul, masalah ini mampu ditangani bahkan menjadi contoh bagi negara – negara lain yang turut bertarung dengan krisis yang sama.

Sumber Rujukan:Source link