Artikel Terkini

Kurang Kesedaran Antara Sebab Penolakan Pinjaman Perumahan di Malaysia


David Mawer, Pengurus Besar iProperty.com Malaysia Sdn Bhd

80% penolakan pinjaman perumahan di Malaysia, sehingga Jun 2019, adalah kerana rumah-rumah berharga lebih daripada tiga kali ganda nisbah pendapatan tahunan pemohon, menurut seorang pegawai Bank Negara Malaysia. Ini disebabkan kekurangan kesedaran pada proses permohonan pinjaman perumahan yang tersebar di kalangan bakal pembeli rumah di Malaysia, terutamanya mereka yang membeli rumah untuk kali pertama. Antara sebab-sebab lain penolakan pinjaman perumahan biasanya termasuk kekurangan kemampuan membayar balik, skor kredit yang tidak memuaskan, selera risiko bank yang berbeza dari bank ke bank dan komitmen kewangan lain yang mungkin mempengaruhi kadar kejayaan permohonan pinjaman.

Ciri-Ciri LoanCare, Point of Interest (POI) dan Transaction History pada iProperty.com.my membantu rakyat Malaysia dalam perjalanan mencari hartanah terpilih mereka

LoanCare, yang dilancarkan pada awal tahun 2019, merupakan ciri penunjuk kelayakan pinjaman rumah di iProperty.com.my bagi membantu pembeli rumah di Malaysia menentukan skor kadar nisbah pembiayaan hutang (DSR) mereka. Menerusi Loancare, pengguna boleh mendapatkan laporan kelayakan pinjaman peremuhan mereka daripada 17 bank berserta jumlah ansuran bulanan dan tempoh pinjaman rumah. Kini, rakyat Malaysia boleh mengakses maklumat ini secara percuma di iProperty.com.my di hujung jari mereka.

Sebagai tambahan kepada LoanCare, iProperty.com.my memberikan peluang kepada pembeli rumah untuk menerokai kawasan berdekatan yang dipilih dengan ciri Point-of-Interest (POI). Selain lokasi, jenis hartanah dan harga, keselesaan sara hidup adalah satu lagi faktor penting bagi kebanyakan pencari hartanah. Ciri POI diintegrasikan ke dalam peta hartanah yang dicari dan boleh membantu pembeli rumah di Malaysia membuat keputusan yang lebih baik untuk mengakses kemudahan-kemudahan di sekitar hartanah yang dicari termasuk jarak, semuanya dalam satu pandangan.

Pembeli rumah juga boleh melihat sejarah transaksi setiap hartanah di iProperty.com.my. Dikuasakan oleh brickz.my, pencari hartanah dapat melihat sehingga 10 sejarah urus niaga hartanah terbaru, nilai jualannya, harga kaki persegi serta harga median hartanah di kawasan itu. Sementara itu, pemilik rumah akan sentiasa dimaklumkan mengenai hartanah pilihan mereka dengan menjejaki jumlah dan nilai rumah serupa yang telah dijual. Dengan itu, pencari hartanah akan mendapat gambaran yang jelas mengenai nilai hartanah di kawasan mereka.

Mengulas mengenai ciri-ciri ini, David Mawer berkata, “Ciri-ciri di iProperty.com.my ini bertujuan untuk membantu pembeli rumah di Malaysia dalam perjalanan hartanah mereka. Mata-mata data ini akan membantu menentukan harga hartanah pilihan mereka. Di samping itu, pencari hartanah boleh dengan mudah menyelaraskan jenis harta yang mereka idami, sama ada di kondominium atau rumah teres serta kawasan kejiranan pilihan mereka untuk memeriksa sama ada hartanah sasaran mereka berada dalam anggaran yang sesuai atau tidak. Ini membolehkan mereka menjalankan carian hartanah dengan lebih cepat dan berkesan.

“Sebagai laman web nombor 1 rakyat Malaysia untuk mencari hartanah, iProperty.com.my menyediakan tempat yang mudah untuk mencari nilai dengan data transaksi dan tempat menarik, carian yang diperibadikan dan laporan kelayakan pinjaman rumah, semuanya dalam satu platform. Kami telah mengenal pasti cabaran atau kesusahan dalam perjalanan pencarian hartanah mereka dan kami mempunyai penyelesaian teknologi dan data untuk membantu rakyat Malaysia mencari rumah impian mereka.” tambah David Mawer.


Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group Limited adalah sebuah syarikat pengiklanan global yang mengkhususkan diri dalam hartanah. Syarikat inovatif ini mempunyai pasukan lebih daripada 1,600 orang, bersatu dalam matlamat ‘untuk mengubah cara dunia mengalami hartanah’. REA menggunakan teknologi baru untuk menyampaikan produk dan pengalaman yang inovatif kepada semua pengguna kami di seluruh dunia.

Di Australia, Kumpulan REA mengendalikan laman web kediaman, komersil, saham dan bekerjasama dengan nombor satu, realestate.com.au, realcommercial.com.au, Flatmates.com.au dan spacely.com.au. Penonton besar ini yang ingin membeli, menjual, menyewa atau berkongsi harta benda menyediakan data dan pandangan berharga tentang bagaimana orang mencari dan mencari harta. REA juga memiliki Hometrack Australia, penyedia perkhidmatan hartanah data yang terkemuka. Sebagai sebahagian daripada penawaran perkhidmatan kewangan Kumpulan, REA juga memiliki Smartline, salah satu kumpulan francais pembrokeran gadai janji utama Australia.

Asia adalah rantau hartanah yang paling pesat berkembang di dunia dan kekal sebagai bahagian penting dalam strategi global Kumpulan. Operasi Asia REA Group termasuk portal hartanah terkemuka di Malaysia (iProperty.com.my), Indonesia (rumah123.com), Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SmartExpo) dan Thailand (ThinkofLiving.com). Kami juga mempunyai portal terkenal di Singapura (iProperty.com.sg) dan China (myfun.com). Laman web, aplikasi dan peristiwa harta Kumpulan menyampaikan set perkhidmatan hartanah yang paling komprehensif di seluruh Asia Tenggara.

iProperty.com.my beribu pejabat di Kuala Lumpur, Malaysia. Dengan lebih daripada 3 juta kunjungan setiap bulan, iProperty.com.my adalah portal hartanah terkemuka pasaran, menawarkan pengalaman carian dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Untuk maklumat lanjut mengenai semua perkara, lawati iProperty.com.my

Komen

komen

Source link