Artikel Terkini

Lima Catalyst Utama Pasaran Global Pada Minggu Ini (18-22 November 2019)


Indeks saham global ditutup positif pada akhir dagangan minggu lalu dengan indeks-indeks utama Asia dan Eropah majoritinya ditutup lebih tinggi. Secara keseluruhannya, sentimen positif pelabur disumbangkan oleh data ekonomi yang memberangsangkan dan juga perkembangan positif dalam rundingan perdagangan antara Beijing dan Washington.

Ketiga-tiga
indeks utama saham Amerika Syarikat (AS) ditutup pada paras tertinggi dalam
penutupan pasaran hari Jumaat (15 November 2019).
Indeks S&P 500 juga meneruskan
rekod positif dengan kenaikan selama enam minggu berturut-turut apabila
sentimen pelabur dilihat semakin baik terhadap perkembangan rundingan
perdagangan Amerika Syarikat – China.

Catalyst yang menyumbang kepada kenaikan Wall Street pada Jumaat adalah kenyataan
yang dikeluarkan oleh penasihat ekonomi Presiden Trump, Larry Kudlow yang
berkata hubungan dengan China menunjukkan kemajuan dari segi rundingan.

Walaupun dengan ketidaktentuan hubungan perdagangan dengan China, indeks saham utama Wall Street merekodkan prestasi yang begitu baik sepanjang tahun 2019. S&P 500 mencatat kenaikan 24.5%, Dow Jones naik 20%, manakala Nasdaq menokok sehingga 28.7% berbanding tahun 2018.

Walaubagaimanapun, pasaran dilihat masih goyah untuk meneruskan pengukuhan jika tiada kemajuan yang signifikan dalam rundingan AS-China pada minggu ini. Terdapat beberapa catalyst penting yang perlu diperhatikan pada minggu ini, termasuklah minit mesyuarat Federal Reserve, perkembangan pilihanraya UK, laporan pendapatan kaunter peruncitan AS, dan juga prestasi semasa ekonomi Zon Eropah.

Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Perkembangan Rundingan Perang Perdagangan

Sentimen pasaran sepanjang minggu lalu kekal baik dengan kemajuan dalam rundingan dagangan antara AS dan China. Keyakinan pasaran lebih jelas dilihat pada penghujung minggu lalu, apabila Wall Street merekodkan kenaikan tertinggi disokong oleh komen positif Larry Kudlow.

Setakat ini, Amerika Syarikat telah mengenakan 25% tarif terhadap AS$250 bilion dan 15% tarif terhadap AS$112 bilion import barangan dari China. Tarif baru sebanyak 15% terhadap AS$156 bilion pula akan berkuatkuasa pada 15 Disember ini.

China kini
berusaha untuk meyakinkan Washington bagi memansuhkan tariff secara
beransur-ansur.

Dalam perkembangan terbaru, rundingan melalui
panggilan telefon pada hari Sabtu (16 November) antara ketua perunding AS dan
China dinilai sebagai membina seperti yang dilaporkan oleh agensi berita
Xinhua.

Panggilan telefon melibatkan ketua perunding Liu He, Robert Lighthizer dan Steven Mnuchin melibatkan perbincangan tentang isu utama perjanjian fasa pertama. Mereka bersetuju untuk terus berkomunikasi secara rapat dalam mencari kata sepakat.

2. Minit Mesyuarat FOMC

Tiada yang mengejutkan apabila The Fed menurunkan kadar faedah Fed
Fund Rate
buat kali ketiga tahun ini. Kebanyakan pelabur telah menjangka
pemotongan kadar baru-baru ini apabila bank pusat memberikan forward guidance sebelum mesyuarat tersebut
berlangsung.

Apa yang mengejutkan adalah petunjuk yang diberikan
oleh The Fed yang berkemungkinan
menghentikan sementara waktu penurunan kadar faedah bagi melihat kesan kadar
faedah yang rendah kepada ekonomi. Hal ini menurut bank pusat perlu mengambil
sedikit masa sebelum kesannya dapat dilihat kepada ekonomi Amerika Syarikat.

Minit mesyuarat yang bakal dikeluarkan pada hari Khamis (21 November) akan menjadi perhatian untuk pasaran mendapatkan lebih maklumat tentang perkara yang dibincangkan oleh oleh ahli majlis mesyuarat The Fed sebelum ini terutamanya tentang inflasi.

Pengerusi Jerome Powell berkata inflasi perlu meningkat secara signifikan untuk bank pusat menaikkan semula kadar faedah.

3. Ekonomi Zon Eropah Hampir Meleset?

Tumpuan utama pasaran pada minggu ini daripada segi data ekonomi adalah kepada data Purchasing Managers Index (PMI) bagi sektor pembuatan dan perkhidmatan di Zon Eropah yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat (22 November).

Bacaan dijangka sedikit meningkat bagi kedua-dua data
sektor pembuatan dan perkhidmatan. Walaupun ramalan adalah positif tetapi
bacaan kekal menunjukkan stagnasi yang berlaku di blok tersebut.

Tinjauan yang dijalankan pada bulan Oktober
menunjukkan pertumbuhan ekonomi berkemungkinan menjadi negatif pada suku
keempat. Dengan andaian seperti ini,
potensi untuk bacaan data PMI naik dengan signifikan adalah sangat rendah.

Apa yang lebih membimbangkan adalah rangsangan bank
pusat dijangka tidak banyak membantu ekonomi jika situasi kekal negatif di Zon
Eropah.

Pihak bank pusat juga telah beberapa kali menggesa supaya kerajaan-kerajaan Eropah membantu untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi dengan pengembangan fiscal. Ujar bank pusat sebelum ini, rangsangan monetari tidak boleh bergerak dengan sendirinya tanpa sokongan dari segi perbelanjaan kerajaan.

4. Laporan Pendapatan Syarikat Peruncitan

Tahap kesihatan ekonomi sering dilihat kepada tingkah laku pengguna, lebih-lebih lagi negara seperti Amerika Syarikat yang mana ekonominya banyak bergantung kepada penggunaan domestik. Oleh itu, tren perbelanjaan penduduk adalah satu indikator penting dalam melihat sentimen mereka terhadap ekonomi.

Perbelanjaan pengguna secara aggregat sudah tentu secara langsung memberi impak kepada pendapatan syarikat-syarikat jualan runcit yang ada di Amerika Syarikat, di antaranya Home Depot, Kohl’s dan Gap yang akan melaporkan pendapatan suku ketiga pada minggu ini.

Setakat ini, 458 syarikat dalam indeks S&P 500 telah melaporkan pendapatan di mana secara keseluruhan pendapatan merosot 0.4% berbanding tempoh sama pada suku keempat 2018.

Daripada
banyak syarikat peruncitan di Amerika Syarikat, gergasi dalam talian Amazon
akan menjadi perhatian kerana ia dianggap sebagai petunjuk utama kepada tren
perbelanjaan di negara itu.
Perbelanjaan pengguna yang mewakili 70% daripada keseluruhan
ekonomi AS akan menjadi petunjuk sama ada pengguna masih berbelanja atau
sebaliknya.

5. Politik dan Pasaran Saham UK

Pilihanraya United Kingdom yang bakal berlangsung kurang dari sebulan sahaja lagi, dengan kedua-dua parti besar di negara itu dijangka akan mengeluarkan manifesto penuh dalam masa terdekat. Pihak pembangkang Parti Buruh dilaporkan berjanji mengambil alih rangkaian jalur lebar BT bagi memberikan lebih manfaat kepada rakyat UK dari segi penggunaan internet.

Indeks saham UK pada Jumaat mendapat manfaat apabila Parti Brexit mengurangkan ketidaktentuan menjelang pilihanraya yang akan berlangsung pada 12 Disember 2019. Selain daripada itu, perkembangan positif dalam perang dagang turut menyokong kenaikan indeks FTSE 100 dalam penutupan pasaran akhir minggu lalu.

FTSE 250 yang lebih terdedah dengan situasi di dalam
negeri menokok 0.9% apabila Nigel Farage ketua Parti Brexit dilaporkan membuka
ruang untuk Parti Konservatif (kerajaan) mendapat majoriti yang lebih besar.

Penganalisis pasaran di Credit Suisse menjangkakan Parti Konservatif akan mendapat majoriti jika melihat kepada tinjauan terkini. Walaubagaimanapun, sentimen pengundi kali ini tidak dapat dijangka dan mudah berubah dari masa ke semasa menjelang tarikh pembuangan undi.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Komen

komen

Source link