Artikel Terkini

Nak Pendidikan Dan Perkhidmatan Kesihatan Percuma? 3 Negara Ini Dah Buat


Sumber gambar : www.pmo.gov.my

Siapa yang tak suka dengan benda percuma kan? Tapi kita kena ingat pepatah, “There’s no free lunch in this world”. Mesti ada ‘udang di sebalik batu’.

Memang boleh kita dapatkan pendidikan percuma, perkhidmatan kesihatan percuma dan banyak lagi benda lain secara percuma.

Negara-negara Scandinavia seperti Norway, Sweden dan Denmark dah pun memberinya secara percuma.

Photo by Jasper Gronewold on Unsplash

Tapi….

Mereka di Scandinavia:

  1. Harga makanan dan minuman lebih mahal (hampir setengah kali ganda lebih mahal berbanding negara-negara lain di Eropah)
  2. Cukai VAT setinggi 25% bagi semua barangan yang dibeli (hanya Hungary mempunyai kadar cukai yang lebih tinggi)
  3. Kadar cukai peribadi di Sweden lebih daripada 60%
  4. Kadar cukai peribadi di Denmark lebih daripada 55%
  5. Kadar cukai peribadi di Eropah secara puratanya adalah 40%
  6. Nak beli kereta di Denmark, kena bayar cukai 85% ke 150% di atas harga kereta

Contoh nak beli baju di Sweden:

  • Sehelai baju harganya $300 Swedish Kronor
  • 25% cukai VAT
  • 22% cukai pendapatan korporat
  • Cukai pendapatan pekerja
  • Cukai sewa kedai, cukai elektrik, cukai pembersihan

Maka, jika peniaga di Sweden nak buat untung, harga kenalah tinggi untuk cover cukai-cukai tersebut. Tapi banyak yang tak tahan dengan cukai yang tinggi ini.

IKEA yang berasal dari Sweden pun memindahkan HQ mereka ke Belanda. Sekarang syarikat IKEA dimiliki oleh syarikat Belanda, disebabkan cukai yang tinggi di Sweden.

Namun, ianya telah menjadikan ketiga-tiga negara Scandinavia iaitu Norway, Sweden dan Denmark sebagai negara ‘safe haven’. Iaitu negara yang stabil daripada segi politik dan keamanan rakyatnya.

Malah matawang Kronor yang digunakan ketiga-tiga negara ini kuat bertahan dan sering melawan arus.

Rakyat Scandinavia Paling Gembira Di Dunia

Photo by Mikita Karasiou on Unsplash

Di sebalik cukai yang tinggi, ianya dilaporkan bahawa rakyat Norway, Sweden dan Denmark adalah merupakan rakyat yang paling gembira di dunia! Hanya negara Finland yang mempunyai rakyat paling gembira di dalam carta, mengatasi Norway di tempat ke-2 dan Denmark di tempat ke-3 di dalam Laporan World Happiness Report tahun 2018.

Not bad, Malaysia di tempat ke 80.

Struktur cukai negara mereka adalah berdasarkan pendapatan individu dan bukannya pendapatan isi rumah, ditambah pula dengan cukai flat rate. Hasilnya adalah layanan yang saksama dapat diberi kepada semua warganegara.

Dengan membayar cukai yang tinggi, rakyat Scandinavia dapat pendidikan percuma, kadar penjagaan kanak-kanan yang rendah, perkhidmatan pengangkutan awam yang mantap dan perkhidmatan kesihatan yang percuma.

Kos Tinggi Berbaloi Dengan Kualiti Kehidupan Yang Tinggi

Walaupun barangan seperti makanan, minuman, pakaian, kereta dan macam-macam lagi adalah mahal disebabkan kadar cukai yang tinggi; namun ianya dilihat sebagai berbaloi jika dibandingkan dengan kualiti kehidupan mereka yang tinggi.

Nak pendidikan anak-anak kita percuma macam negara mereka? Kenalah bersedia untuk bayar cukai yang tinggi dan kos sara hidup yang tinggi.

Sumber Rujukan: Video CNBC



Source link