Artikel Terkini

Nasihat Dan Peringatan Daripada Billionaire Terkemuka Mark Cuban


Ada yang biasa dengar nama Mark Cuban ni tak? Kalau tak kenal, Mark Cuban dilahirkan pada tahun 1958 dan merupakan seorang businessman dan pelabur. Beliau merupakan pemilik kelab bola keranjang terkenal NBA iaitu Dallas Mavericks. Beliau juga merupakan pelabur ‘shark’ tersohor dalam rancangan televisyen, Shark Tank.

Jom kita sama-sama dengarkan nasihat dan peringatan untuk dijadikan tauladan kita semua.

Menurut beliau, nasihat terbaik yang diberikan kepada beliau dalam dunia pelaburan ketika masih berada di zaman kanak-kanak adalah:

“Mesti mengalami kemiskinan teruk pada fasa awal kehidupan”.

Beliau turut menambah:

“Semua orang berpeluang untuk menjadi jutawan jika mereka mempunyai pemikiran (mindset) yang betul”

Ketika saya mula minat untuk meningkatkan cara hidup, saya selalu membaca buku yang bertajuk ‘How To Retire At 35’. Saya sangat tertarik dengan isi kandungan utama buku tersebut:

“Jika anda dapat menyimpan wang $1juta dan hidup seperti seorang pelajar (kurang berbelanja), anda boleh bersara awal. Walau bagaimanapun anda perlu berdisiplin ketika menyimpan wang anda”

Inilah motivasi yang menaikkan semangat untuk saya meneruskan hasrat meningkatkan diri pada usia muda.

Ketika saya mengharungi zaman kolej, hampir setiap hari saya hanya makan makaroni dan cheese. Saya cuba berjimat cermat ketika membelanjakan wang saya.

Saya tidak pernah mempunyai barang-barang mewah sehinggakan kereta yang saya gunakan ketika itu hanya berharga kurang dari $200 (seperti model kereta FiatX1/9 dan Buick LeSabre keluaran 1966).

Mungkin ia kedengaran seperti kurang masuk akal tapi itulah realitinya. Ianya memang kehendak saya untuk menyimpan wang yang lebih supaya saya dapat bersara ketika masih muda.

Namun hakikatnya pada hari ini, bukan semua orang mengejar kebebasan dalam  kewangan dan tidak berazam untuk bersara awal. Kebanyakkan orang menyimpan untuk berbelanja. Semakin banyak simpanan yang mereka berja usahakan, maka semakin besar nafsu untuk berbelanja.

Mereka berfikir, “tidak dapat menggambarkan bersara pada usia muda” dan ini menyukarkan atau melambatkan mereka ke arah matlamat bebas kewangan. Ramai yang menjadi mangsa kegagalan dan terperangkap dalam kitaran ‘perbelanjaan-kerja’ iaitu bekerja untuk mendapat pendapatan dan digunakan untuk berbelanja.

Akhir sekali jom kita renungkan kata-kata emas Warren Buffet:

“If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die”.

Semoga kita semua belajar sesuatu daripada perkongsian kali ini.

Komen

komen

Source link