Artikel Terkini

Nick Leeson: Punca Kejatuhan Barings Bank


Pada tahun 1995, industri perbankan dunia dikejutkan dengan skandal yang melibatkan bank tertua di United Kingdom, Barings Bank. Bank yang mempunyai reputasi yang tinggi itu diisytiharkan muflis setelah mengalami kerugian besar berpunca daripada perdagangan spekulatif yang tidak mendapat kelulusan.

Nick Leeson, seorang remaja berumur 25 tahun dilantik sebagai pedagang derivatives bagi Barings Bank di Singapura yang baru dibuka pada tahun 1992. Nick mula membuat perdagangan spekulatif dan berjaya menempa nama apabila dia membuat keuntungan yang menyumbang kepada 10% jumlah keuntungan tahunan bagi Barings Bank.

Beliau dihadiahkan bonus yang lumayan diatas dagangan yang tidak mendapat kelulusan dan melebihi had yang ditetapkan. Nick mendapat kebebasan di Barings Bank kerana terdapat kelemahan pada sistem bank tersebut.

Selain daripada itu, kedudukannya sebagai ketua operasi bagi Front-Office dan Back-Office yang sepatutnya dijawat oleh dua orang yang berbeza juga memudahkannya untuk menyembunyikan kesalahan yang dilakukan.

Di sebalik keuntungan yang diraih, terdapat rahsia yang semakin menggunung dan mengganggu fikirannya. Nick mula menyorokkan kerugian di dalam satu error account yang dicipta dan diberi nama ‘Account 88888’, demi menjaga reputasinya.

Error account tersebut dicipta bagi kesilapan yang tidak disengajakan, tetapi ianya telah disalah guna oleh Nick. Untuk memperbaiki kesilapan yang dilakukan, Nick mengambil keputusan untuk menggandakan saiz dagangan agar pergerakan kecil di dalam pasaran dapat memberi keuntungan yang lebih besar dan memperbaiki kesilapannya dengan cepat.

Pada 17 Januari 1995, indeks Nikkei 225 Futures mengalami tekanan jualan akibat gempa bumi yang melanda Kobe, Jepun. Bencana ini memberi impak kepada Nick kerana dia mempunyai pegangan yang besar di dalam short stradle bagi Nikkei 225 Futures di mana pegangan ini akan memberi keuntungan jika Nikkei 225 Futures hanya bergerak di dalam lingkungan yang tertentu.

Terkesan dengan kejadian tersebut, Nick membuat spekulasi bahawa indeks akan kembali pulih dalam masa yang singkat dan mula membeli Nikkei 225 futures dengan saiz yang besar. Keputusan Nick akhirnya memakan diri apabila indeks tersebut terus menjunam menyebabkan kerugiannya bertambah dengan cepat.

Nick meninggalkan nota ‘I’m sorry’ dan melarikan diri berikutan tekanan yang tinggi. Barings Bank mengalami kerugian sebanyak £827 juta dan telah melebihi dua kali ganda daripada jumlah modal mereka. Percubaan Bank of England untuk menyelamatkan Barings Bank gagal dan akhirnya dijual kepada ING Group dengan jumlah £1.

Bank yang berusia 230 tahun terpaksa berhenti beroperasi pada 26 Februari 1995. Nick kemudiannya ditangkap di Jerman dan dibawa kembali ke Singapura untuk menjalani hukuman penjara selama 6 tahun 6 bulan di Penjara Changi. Ketika didalam penjara, Nick membukukan kisahnya dan diadaptasi menjadi sebuah filem bertajuk ‘Rogue Trader’.

Nick dibebaskan pada tahun 1999 setelah disahkan menghidap kanser usus. Kini, Nick menjadi penceramah bebas dan pada masa yang sama, dia telah menghasilkan dua buah buku yang bertajuk ‘Don’t Panic: Understanding Personal Debt’ dan ‘Back from the Brink: Coping with Stress’.

Beliau juga aktif dalam bidang perdagangan saham, tetapi kini hanya dengan menggunakan wang sendiri.Source link