Artikel Terkini

Nike Guna Influencer Untuk Merebut Hak Penajaan Dari New Balance Untuk Pasukan Liverpool


Liverpool kini menjadi pasukan yang sangat digeruni dalam Liga Perdana Inggeris (EPL) buat masa ini. Dengan perjalanan liga masih lagi berlangsung, Liverpool telah secara rasmi menjadi juara EPL buat pertama kali selepas 30 tahun EPL dijenamakan semula.

Musim kali ini merupakan musim yang sangat bermakna bagi peminat pasukan Liverpool yang menanti detik bersejarah ini.

Jom kita tengok bagaimana syarikat gergasi Nike berjaya membida penajaan untuk Liverpool sekaligus meminggirkan jenama New Balance yang merupakan penaja mereka sejak tahun 2015.

Penajaan pasukan bola sepak ini merupakan perniagaan yang lumayan bagi syarikat sukan apatah lagi jika melibatkan pasukan bola sepak terkenal seperti Real Madrid, Barcelona dan juga Manchester United.

Banyak syarikat gergasi sukan sanggup berhabis ratusan juta dollar untuk menjadi penaja utama kelab bola sepak yang terkenal didunia. EPL merupakan liga yang paling terkenal di dunia menyumbang kepada keuntungan sebanyak 1.4 bilion euro pada tahun 2018 kepada syarikat penaja sukan.

Di dalam kes Liverpool, pihak Nike telah menawarkan kontrak yang lumayan kepada pasukan Liverpool selepas pasukan pasukan itu berjaya mara ke peringkat akhir di dalam liga juara-juara Eropah. Ini menjadikan pasukan Liverpool semakin bernilai dalam pasaran sukan di dunia.

Liverpool beralih arah untuk bekerjasama dengan Syarikat Nike kerana syarikat tersebut merupakan gergasi sukan di dunia ini. Selain daripada itu, Syarikat Nike telah menawarkan kontrak yang sangat lumayan yang bernilai £100 juta secara keseluruhan termasuk royalti kepada Liverpool.

New Balance yang bertindak balas dengan rundingan tersebut turut menawarkan kontrak yang sama kepada Liverpool. Ia dikenali sebagai matching contract yang mana pihak syarikat sukan yang menaja sesuatu pasukan boleh membida kontrak yang diberi oleh pesaing mereka kepada pasukan tersebut.

Liverpool tidak berminat untuk menyambung  kontrak bersama dengan New Balance dan memilih Syarikat Nike sebagai pasukan penaja baru mereka. Hal ini telah menimbulkan rasa tidak puas hati New Balance dan mereka telah membawa kes ini kepada Mahkamah Persekutuan Britain kerana mereka percaya mereka boleh memenangi kes ini.

Kontrak yang dikemukan oleh Nike dan New Balance adalah sama nilainya kepada Liverpool tetapi di antara Nike dan New Balance, Nike lebih menonjol dari segi jenama. Pihak makhamah telah menolak tuntutan yang dibuat oleh Syarikat New Balance walaupun jumlah kontrak yang ditawarkan adalah sama dengan Nike. Hal ini kerana New Balance tidak dapat menyamai kebolehan Nike memasarkan barangan atau produk yang dijual oleh Liverpool.

Selain itu, hujah yang kukuh yang dikemukan oleh Nike adalah mereka lebih popular kerana mempunyai atlet dan selebriti yang dapat mempengaruhi jenama mereka di peringkat antarabangsa. Di antara selebriti dan atlet yang berpengaruh yang ditaja oleh Nike adalah LeBron James, Serena Williams dan Drake.

Dengan pemilikan selebriti dan artis terkenal yang tidak dimiliki oleh New Balance, pihak mahkamah menerima hujah yang dibawa oleh Nike, dan New Balance tidak dapat membuat tuntutan terhadap kontrak tersebut.

Nike yang akan menaja pasukan Liverpool pada musim hadapan akan menjadi perniagaan yang sangat menguntungkan bagi kedua-dua pihak dengan kejayaan yang dimiliki oleh Liverpool pada musim ini.

Begitulah betapa pentingnya influencer yang mana boleh dijadikan hujah dan mempengaruhi keputusan makahmah selain kekuatan dari jenama itu sendiri.

Sumber Rujukan:Source link