Artikel Terkini

OKU Bukanlah Penghalang, Kisah Kejayaan 99 SpeedMart


Kejayaan itu datang sekali dengan usaha. Sesiapa sahaja mampu berjaya jika mereka berusaha keras. Walaupun kita merupakan seorang yang digelar Orang Kelainan Upaya (OKU), kita masih mampu berjaya.

Ramai di kalangan orang hebat berjaya walaupun mereka mempunyai kekurangan daripada segi fizikal. Salah seorang insan hebat ini adalah pengasas rangkaian pasar raya 99 Speedmart, iaitu Lee Thiam Wah.

Beliau Lahir Normal

Lee Thiam Wah yang dilahirkan pada tahun 1964 ini merupakan bayi yang sihat. Sehinggalah pada usia 8 bulan, beliau kehilangan upaya untuk menggunakan kaki akibat daripada penyakit polio.

Beliau membesar dalam keluarga yang mempunyai 11 orang adik-beradik. Bapanya merupakan buruh binaan manakala ibunya pula seorang penjaja. Akibat daripada kesempitan hidup, Thiam Wah terpaksa menamatkan pengajiannya setakat Darjah Enam sahaja.

Untuk menghabiskan masa lapang di rumah, beliau banyak membaca dengan meminjam buku daripada jiran tetangga. Beliau cuba mendapatkan pekerjaan tetapi tidak berjaya disebabkan oleh kekurangan fizikal yang dialaminya.

Mula Berniaga Daripada Usia Muda

Jadi beliau pun berusaha mencari pendapatan sendiri dengan menjual makanan ringan di tepi jalan. Usaha Thiam Wah ini mendapat sokongan penuh daripada neneknya.

Dengan usaha gigihnya itu, beliau
telah berjaya mengumpul modal sebanyak RM5,000 untuk membuka perniagaan
runcitnya sendiri. Pada waktu itu beliau hanya berumut 23 tahun!

Dari situ beliau mula belajar tentang dunia perniagaan yang sebenar. Beliau sering memerhati serta mengkaji apa yang digemari oleh para pelanggannya. Beliau turut mengkaji teknik pemasaran serta harga yang mereka tawarkan.

Kisah Lahirnya 99 Speedmart

Kredit Gambar: Forbes

Pasar raya miliknya mula berkembang. Tetapi sebagai orang yang sukakan cabaran dan tidak mudah berpuas hati, Thiam Wah telah menjual pasar raya tersebut dengan harga RM88,000. Dengan wang tersebut, beliau telah gunakan untuk membuka perniagaan pasar mini.

Pasar mini pertama ini diberi nama 99 Speedmart dan mensasarkan golongan berpendapatan rendah dan juga imigran sebagai pelanggan utama. Thiam Wah juga cuba untuk menjual barangan dengan harga termurah di pasaran.

Salah satu strategi yang digunakan adalah dengan menjual sesuatu produk itu kepada saiz yang lebih kecil. Beliau juga hanya akan menyimpan stok hanya untuk produk yang memang boleh jual.

Pembekal juga gemar berurusan dengan Thiam Wah kerana beliau melakukan pembayaran dalam tempoh 30 minit setelah barangan tersebut sampai ke pasar rayanya.

Ini berbeza dengan pasar raya lain yang akan menangguhkan tempoh pembayaran mereka. Ini sekaligus telah memberikan reputasi yang baik terhadap perniagaannya.

Bayangkan dari hanya sebuah pasar raya, rangkaian pasar raya ini telah berkembang kepada 1,000 cawangan di seluruh Malaysia! Hebat bukan?

Jika lelaki ini mampu berjaya seperti ini, sudah tentu tiada alasan untuk kita mengerah tenaga dan bekerja keras untuk mencapai kejayaan yang kita impikan.

Sumber Rujukan:Source link