Artikel Terkini

Pelaburan ESG (Environmental, Social and Governance) Yang Patuh Syariah Dan 12 Kelebihan Melabur Dengan BEST Invest


Pastinya ramai yang pertama kali dengar istilah ESG ni kan? Yang kita tahu biasanya unit trust, saham, ETF, ASB dan lain-lain yang popular di Malaysia.

Secara ringkasnya, Environmental, Social and Governance (ESG) merupakan kriteria yang digunapakai untuk menilai kesan amalan dan pelaksanaan sesebuah syarikat kepada prestasi kewangan dan operasi mereka.

Analogi mudah, kita lebih cenderung untuk menyukai mana-mana syarikat yang menjalankan kerja-kerja amal dan mencintai alam sekitar. Dalam bahasa mudah, kita ‘Go Green’.

Kini ESG menjadi tumpuan para pelabur kerana orang ramai sudah mempunyai kesedaran mengenai pengaruh ESG dalam sesebuah syarikat. Banyak syarikat besar yang didagangkan di pasaran saham seluruh dunia kini melaporkan inisiatif ESG yang mereka jalankan dalam laporan tahunan syarikat.

Tapi apa sebenarnya ESG ini?

E: Environmental (Persekitaran)

Ianya bermaksud syarikat tersebut adalah mesra-alam terhadap persekitaran mereka dan tindakan syarikat terhadap alam sekitar serta keupayaan mereka untuk mengurangkan kesan negatif kepada persekitaran. Secara amnya, syarikat akan dinilai daripada segi penggunaan tenaga, penghasilan sisa, tahap pencemaran, penggunaan sumber dan kebajikan kepada haiwan.

Dengan adanya kesedaran yang tinggi dalam aspek ini, prestasi kewangan syarikat tidak akan terjejas berbanding dengan syarikat yang tidak bertanggungjawab terhadap alam sekitar yang mungkin akan dikenakan denda. Kerosakan alam sekitar juga akan mengganggu operasi dan mengurangkan kapasiti syarikat.

Bila alam sekitar terjaga, alam sekitar pula akan jaga kita. 

S: Social (Sosial)

Sosial di sini bermaksud hubungan di antara syarikat dengan syarikat lain dan juga komuniti setempat mereka beroperasi. Aspek sosial mengambil kira kepelbagaian, hak manusia dan perlindungan kepada pengguna.

Ianya mampu memberi kesan kepada kejayaan syarikat dalam menarik lebih ramai pelanggan baru dan mengekalkan pelanggan sedia. Hubungan dengan rakan niaga dan komuniti yang terlibat dengan perniagaan juga akan menjadi erat.

Syarikat sangat prihatin kepada apa masalah yang dihadapi orang ramai dan berusaha untuk menyelesaikannya.

G: Governance (Pentadbiran)

Pentadbiran pula bermaksud pengurusan syarikat yang baik, hubungan erat dengan pekerja dan kebajikan mereka terbela, sambil mengutamakan kepentingan pemegang saham.

Pihak pengurusan yang bagus dan telus boleh memastikan operasi syarikat berada di tahap yang optimum. Seterusnya pendapatan syarikat akan bertambah, keuntungan juga bertambah.

Pelabur pastinya suka kepada syarikat yang berkembang maju seperti ini, yang berpotensi untuk berkembang lebih pesat pada masa akan datang.

Kelebihan Pelaburan Lestari

Menurut laporan ‘How Sustainability Can Drive Financial Outperformance’ yang dikeluarkan oleh Arabesque, di antara kelebihan pelaburan lestari adalah:

  • Kelestarian adalah salah sebuah trend yang ketara dalam pasaran kewangan selama beberapa dekad
  • 90% daripada kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa tahap kelestarian yang tinggi mampu menurunkan kos modal syarikat
  • 88% daripada kajian menunjukkan bahawa amalan ESG yang mantap mampu meningkatkan operasi syarikat
  • 80% daripada kajian menunjukkan bahawa amalan kelestarian yang baik memberikan kesan positif kepada harga saham syarikat

Boleh muat turun laporan tersebut di sini:

Sekarang kita dah tahu apakah yang dimaksudkan dengan ESG dan kelebihannya, jom kita tengok pula kelebihan melabur ke dalam dana ESG yang berlandaskan Shariah menerusi aplikasi pelaburan robo-pintar BEST Invest.

Apa Itu BEST Invest?

Sebelum itu, apa kata kita berkenalan dulu dengan BEST Invest ini. Kalau nak tahu, BEST Invest adalah sebuah aplikasi telefon pintar yang menyediakan platform pelaburan atas talian patuh Syariah oleh BIMB Investment Management Berhad; yang merupakan anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad.

Bank Islam memang kita dah sedia kenal, terutamanya di kalangan orang Islam yang memilih perbankan Islam. BIMB Investment pula terkenal dengan dana BIMB-Arabesque yang cukup popular dan merupakan satu-satunya syarikat pengurus dana Islam yang pertama di rantau Asia yang menjadi penandatangan Prinsip Pelaburan yang Bertanggungjawab yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan yang pertama di dunia memperkenalkan dana Sukuk berteraskan ESG.

Jadi apa kaitan ESG dengan BEST Invest ini?

BEST Invest menyediakan kemudahan buat para pelabur untuk melabur dalam dana unit amanah Shariah-ESG di pasaran global dan domestic serta dana pasaran wang. Di samping kelebihan yang ditawarkan oleh pelaburan ESG yang disebut sebelum ini, jom kita tengok pula kelebihan pelaburan dengan BEST Invest ini.

12 Kelebihan Melabur Dengan BEST Invest

1. Modal serendah RM10

Nak melabur tapi tak mempunyai modal yang besar? Kini kita dah boleh buka akaun dan mula melabur hanya dengan modal RM10 saja. Bila ada duit lebih nanti, boleh tambah modal di kemudian hari pada bila-bila masa. Atau nak jadi berdisiplin dalam melabur, tetapkan sejumlah wang dan top-up pelaburan setiap bulan.

2. Tiada caj transaksi

Dalam dunia pelaburan, biasanya kita akan dikenakan caj belian, caj jualan dan juga caj pertukaran dana. Dengan BEST Invest, caj-caj ini tidak dikenakan dan pelaburan kita dapat berkembang dengan lebih cepat.

3. Mesra pengguna

Tiada istilah pelik-pelik mengenai pelaburan kepada para pelabur.

4. Pelaburan yang disasarkan

Tiada lagi kepayahan dalam memilih dana apa untuk dilaburkan, hanya fokus kepada apa matlamat pelaburan dan kewangan yang ingin kita capai.

5. Hanya Perlu MyKad

Nak mula melabur, kita hanya perlukan kad pengenalan saja.

6. Bantuan robo-pintar

Dengan bantuan dan nasihat robo-pintar, ini adalah pelaburan alaf baru yang sebelum ini hanya mampu diakses oleh pelabur dengan modal besar. Anda kini boleh membuat keputusan pelaburan dengan lebih yakin. Pengurusan dana yang menggunakan teknologi berkepintaran tinggi (AI) dan Big Data membolehkan aktiviti dan risiko pelaburan dapat diuruskan dengan lebih baik.

7. Keselamatan

Aplikasi yang selamat dan boleh dipercayai, dengan penggunaan teknologi terkini yang mengikuti piawaian ISO serta pengurusannya dia bawah BIMB Investment yang pantau oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

8. Disokong oleh institusi kewangan Islam

Rasa lega apabila kita tahu duit kita diurus oleh BIMB Investment, sebuah institusi kewangan Islam yang boleh dipercayai dan merupakan ahli Kumpulan Tabung Haji

9. Patuh Syariah

Nama pun BIMB Investment di bawah Bank Islam, maka kita boleh melabur tanpa was-was.

10. Mudah

Nak transfer duit ke dalam akaun pelaburan pun mudah, nak keluarkan pulangan pelaburan ke dalam akaun bank pilihan pun mudah. Tidak perlu lagi isi borang yang banyak atau proses yang mengelirukan.

11. Tanpa borang fizikal

Semua transaksi adalah di atas talian, tak perlu isi sebarang borang fizikal. Jimat kertas dan mesra alam kan?

12. Tiada tempoh ‘lock-in’

Dengan BEST Invest, kita boleh bawa keluar wang pelaburan pada bila-bila masa saja jika keadaan memerlukan. Tiada penalti mahu pun caj akan dikenakan.

Buka Akaun Pelaburan BEST Invest Hari Ini

Dah tahu kelebihan pelaburan ESG (Environmental, Social and Governance)? Dah tahu kelebihan pelaburan ESG dengan BEST Invest?

Muat turun aplikasi BEST Invest di Apple App Store dan Google Play Store sekarang dan nikmati kelebihannya. Cukup mudah dan cepat untuk kita mulakan pelaburan ESG hari ini.

Jika Anda mempunyai sebarang kemusykilan, anda boleh rujuk ruangan Soalan Lazim BEST Invest atau FAQ di www.bimbinvestment.com.mySource link