Infotainment

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati!

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati!
PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati! 1

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati!

Betul ke Menteri Kewangan kita mengumumkan diskaun bayaran balik pinjaman kepada semua peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) pada Belanjawan 2023 Februari lalu?

Haaa…betul lah tu, Kerajaan kita telah bersetuju untuk memberikan insentif diskaun bayaran balik sehingga 20% selama tiga bulan bermula 1 Mac lepas.

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati! 4

Ini yang kita mahukan! Melalui insentif diskaun ini ia dapat memastikan kebajikan para peminjam dan kelestarian dana pinjaman pendidikan untuk generasi akan datang.

Min dengar ramai peminjam yang berpuas hati bila insentif diskaun ini diumumkan tau.

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati! 6

Kalau korang nak tahu, antara insentif diskaun yang diumumkan dalam Belanjawan 2023 terbahagi kepada 4 kategori iaitu :

  • Diskaun 20% untuk menyelesaikan semua baki pinjaman.
  • Diskaun 15% bagi bayaran sekurang-kurangnya 50% dari jumlah baki pinjaman
  • Diskaun 15% untuk bayaran balik melalui potongan gaji atau Direct Debit mengikut jadual yang ditetapkan.
  • Diskaun 5% untuk bayaran balik melalui aplikasi myPTPTN.

Amacam, korang nak pilih yang mana?

Jangan risau, semua peminjam layak untuk menikmati insentif ini termasuk mereka yang dikenakan tindakan penguatkuasaan atau penerima Wang Pendahuluan Pinjaman (WPP). Menarik kan!

Min rasa ini merupakan satu peluang keemasan yang tidak boleh dilepaskan oleh semua peminjam di luar sana.

PTPTN sentiasa komited untuk membantu semua peminjam dengan meringankan beban yang ditanggung dan akan berusaha membantu peminjam dengan penyediaan insentif diskaun seperti ini.

Memilih insentif diskaun kategori pertama dengan potongan sebanyak 20% – Mohd Asyraf Bin Zuraimi

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati! 8

Menurut Asyraf yang kini berkhidmat sebagai seorang guru, beliau mula membayar pinjaman PTPTN nya sejak 2013 lagi dan menganggap insentif  diskaun ini adalah sangat baik dan merupakan diskaun tertinggi yang pernah ditawarkan oleh PTPTN.

Baginya, insentif diskaun 20% ini sangat bermanfaat kerana mampu mengurangkan beban kewangan peminjam dengan menyelesaikan terus bayaran pinjaman.

Cara ini juga ini juga dapat menggalakkan lebih ramai peminjam melangsaikan hutang secara lamsum seterusnya memberi manfaat pula kepada peminjam yang baru.

Sebagai seorang peminjam yang beragama Islam, kita dituntut untuk melangsaikan hutang sebaik mungkin. Setelah selesai hutang insyaAllah kita akan diberi kelapangan dalam hidup kita, insyaAllah.

Asyraf juga percaya bahawa akan ada lagi insentif-insentif atau diskaun yang akan ditawarkan oleh pihak PTPTN mahupun kerajaan pada masa akan datang.

Setiap bayaran yang kita buat dapat memberikan peluang baru kepada pelajar lain yang ingin menyambung pelajaran ke menara gading dan secara tidak langsung kita dapat membantu mereka yang memerlukan.

Memilih insentif diskaun kategori ketiga dengan potongan sebanyak 15% – Nurul Nabihah Binti Zulkefli

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati! 10

Nabihah yang bekerja sebagai seorang Manufacturing Planner berkata, insentif diskaun ini sangat bagus dan sangat membantu dari segi kewangannya dalam membuat bayaran bulanan.

Dengan keadaan ekonomi sekarang, tak semua peminjam mampu untuk membayar hutang namun hutang tetap harus dibayar dan kita wajar menitikberatkan soal hutang ini. 

Bagi mereka yang memilih insentif diskaun 15% ini, harus sentiasa konsisten membayar menggunakan direct debit atau potongan gaji. Senang dan memudahkan kerja.

Tambahan lagi, diharapkan semua peminjam dapat membuat pilihan yang bijak sebelum terlambat, kerana peluang tidak selalu nya datang dua kali. Hutang itu ialah tanggungjawab kita sebagai peminjam dan wajib untuk selesaikan.

Kita seharusnya mengutamakan keperluan, selesaikan hutang dan kurangkan kehendak. Itulah prinsip yang saya pegang dalam kehidupan ini.

Memilih insentif diskaun kategori pertama dengan potongan sebanyak 20% – Chen Ten Mun @ Chen Sook Sen

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati! 12

Menurut Chen Ten Mun yang kini bekerja sebagai seorang Analyst, beliau membuat bayar balik pinjaman PTPTN pada tahun pertama bekerja dan menangguhkannya lama setelah itu.

Selepas mendengar tentang insentif diskaun yang ditawarkan, beliau kini merancang untuk menyambung semula bayar balik pinjaman PTPTN nya dengan memilih insentif diskaun 20%.

Baginya, cara ini dapat menjimatkannya sehingga 20% dari jumlah pinjamannya dan jumlah yang jimat itu boleh lah buat simpanan lain.

Sebagai seorang peminjam, PTPTN selalu menjadi hutang terakhir yang saya rancang untuk bayar balik dan sudah menjadi kebiasaan perkara kurang penting dalam kehidupan saya. Tetapi ianya tetap satu beban. Apabila terdengar rekod CCRIS dan sebagainya, pinjaman PTPTN ni sekali lagi dipandang penting dalam hidup saya. Untuk kurangkan beban dalam hati, saya buat keputusan untuk membayar balik dengan merebut peluang diskaun ini memandang pinjaman PTPTN ni penting seperti pinjaman kereta dan rumah.

Beliau juga menasihatkan semua peminjam yang baru nak mula membayar balik pinjaman agar menggunakan perkhidmatan bayaran secara automatik supaya tidak tertangguh.

Selain itu, beliau juga berharap agar peminjam diluar sana untuk mengambil peluang ni sebelum ianya tamat.

Memilih insentif diskaun kategori keempat dengan potongan sebanyak 5% – Muhd Izzat Bin Md Isa

Izzat berkata, menerusi insentif diskaun yang telah diumumkan ini sedikit banyak membantu dan menggalakkan lagi peminjam untuk membuat bayaran secara konsisten.

Beliau yang memilih untuk membuat bayaran balik melalui myPTPTN memilih insentif diskaun 5%.

Cara ini amat memudahkannya untuk mengetahui jumlah baki yang harus dibayar dari semasa. Segalanya berada dihujung jari!

Peminjam yang ingin menggunakan kaedah ini boleh lah muat turun aplikasi myPTPTN melalui App Store, Play Store dan Huawei AppGallery. Semudah ABC tau!

Menurut beliau juga, keprihatinan dalam pemberian insentif diskaun ini juga harus dimanfaatkan sepenuhnya oleh semua peminjam diluar sana yang terkesan dengan keadaan ekonomi masa kini atau yang ingin menyelesaikan beban hutang selama ini.

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati! 14

Tanam padi tumbuhlah padi,

Beras dimasak menjadi nasi,

Hutang budi dibalas budi,

Hutang duit harus dilunasi.

Min berharap dengan adanya insentif diskaun ini, semua peminjam dapat merebut peluang ini untuk membuat bayaran balik dan yang paling penting korang juga kena ikut kemampuan tau, bak kata orang tua “ukur baju dibadan sendiri’!

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati! 16

Untuk mengetahui maklumat yang lebih lanjut korang boleh layari ke laman web rasmi PTPTN atau ke laman Facebook mereka atau muat turun aplikasi myPTPTN di telefon bimbit anda untuk informasi yang lebih cepat, mudah dan selamat.

PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati! 18

Jadi korang tunggu apa lagi cepat mohon insentif diskaun ini sekarang juga tau. Siapa lambat tak dapat. Jangan cakap min tak bagi tau ya!


PTPTN Umum Insentif Diskaun Bayaran Balik Pinjaman Sehingga 20%? Dengarnya Ramai Peminjam Yang Berpuas Hati! 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA