Artikel Terkini

Reformasi GLC, peralihan kuasa penting untuk pelabur asing – Nazri KhanKUALA LUMPUR: Reformasi Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) antara faktor paling penting dalam usaha menarik balik pelabur asing ke Bursa Malaysia.

Naib Presiden Kanan (Pelaburan) Phillip Capital Management Malaysia, Datuk Mohd Nazri Khan Adam Khan berkata pelabur asing masih menantikan janji rangsangan oleh kerajaan dan polisi yang lebih jelas.

Ini termasuk berkenaan pelan peralihan kuasa jawatan Perdana Menteri yang dijangka pada 2020.

Mohd Nazri Khan dalam temu bual bersama Niaga AWANI pada Selasa yakin perkara ini akan menjadi lebih jelas dalam masa terdekat.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai laporan Bloomberg pada 18 November berjudul “Malaysian Stocks Get Cheaper by the Day But Few Want to Buy.”

Tambahnya, beliau kekal optimis kerana pada ketika ini pasaran saham terbaik dunia adalah China dan Malaysia berada pada kedudukan baik untuk mendapat manfaat daripada situasi itu, menerusi hubungan baik kedua negara.

Mohd Nazri Khan turut menjangka dana dari China akan kembali masuk ke pasaran Malaysia dalam masa terdekat.

“Sebagai penganalisis yang telah duduk lama dalam industri ini, saya melihat Bursa has been shunned by the foreign investors for so long, malah kita berada dalam paras rendah dalam masa lima tahun, perkara ini telah berlaku sejak lima tahun lepas.”

Tegasnya, “Kita telah dinilai kurang selama lima tahun; kita ada banyak saham bernilai tinggi yang dinilai kurang di sini.”

Menurutnya, Bursa Malaysia terkenal sebagai antara pasaran saham yang defensif di dunia dengan dividen/hasil antara tertinggi di dunia.

Tambahnya, dakwaan indeks utama Bursa Malaysia sentiasa teruk adalah tidak begitu tepat dengan indeks utama Bursa Malaysia telah meningkat sepanjang dua minggu lepas.

Tegasnya lagi, untuk suku pertama tahun ini, dana asing adalah sangat kukuh dengan kemasukan bersih pelaburan asing.

Menurutnya lagi, antara sektor yang mencatatkan prestasi baik pada tahun ini adalah sektor pembinaan yang mencatatkan kenaikan lebih 40 peratus setakat tahun ini.

Sektor lain termasuk sektor minyak dan gas dan elektrik dan elektronik, termasuk syarikat semikonduktor.

“Saya yakin kalau kita lihat sejarahnya, pasaran saham kita sering melemah namun ia kembali mengukuh selepas itu.

“Kita ada banyak dana domestik di sini, sistem perbankan kita masih kukuh, kebanyakan GLC berkait dengan kerajaan dan dividen/hasil kita juga antara yang tertinggi di dunia,” kata Mohd Nazri Khan.

Source link

Related Posts