Artikel Terkini

Saham Mr DIY Dah Boleh Beli Di MITI, Khas Untuk Bumiputera


Masa yang dinanti-nantikan semakin hampir, apabila IPO bagi MR DIY bakal disenaraikan di Bursa Malaysia dalam tahun 2020 ini.

Kita sebagai golongan Bumiputera sangat bertuah kerana saham Mr DIY kini boleh dipohon di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI). Ada sebanyak 470 juta unit diperuntukkan untuk golongan Bumiputera, memang berpeluang besar untuk jadi shareholder mereka ni.

This image has an empty alt attribute; its file name is Saham-Mr-DIY-Dah-Boleh-Beli-Di-MITI-Khas-Untuk-Bumiputera3-700x432.jpg

Buat masa sekarang, harga tawaran IPO bagi MR DIY masih belum ditentukan. Tapi katanya harga seunit saham mungkin RM1 ke atas. Maknanya bukan penny stock atau saham sen-sen, kena standby modal besar sikit.

Sekali Imbas MR DIY

Sumber: Laman Web MR DIY

Samada kita sedar atau tidak, Mr DIY kini mempunyai 415 buah kedai di seluruh Malaysia. Mereka menawarkan lebih daripada 20,000 produk berlainan dengan harga yang sangat berpatutan.

Bukan itu sahaja, MR DIY juga mempunyai kedai di serata Asia Tenggara. Di Thailand mereka ada 100 buah kedai, Indonesia pula ada 31 buah kedai. Itu tak termasuk kedai-kedai di Brunei, Singapura dan Filipina.

Siapa Di Sebalik MR DIY Ni?

MR. D.I.Y. Trading Sdn Bhd

Lot 1851-A & 1851-B, Jalan KPB 6, Kawasan Perindustrian Balakong
43300 Seri Kembangan, Selangor D.E, Malaysia.
Careline : +603-8961 1338
(8.30 am – 5.30 pm, Isnin – Jumaat)

Emel: enquiry@mrdiy2u.com

Tak banyak maklumat yang ada berkenaan Mr DIY yang boleh diperolehi di Internet. Apa yang kami dapat tahu ialah Pengarah Urusan mereka bernama Y Y Tan. Dan syarikat MR DIY ini mendapat suntikan dana daripada firma ekuiti persendirian iaitu Creador.

Pengarah Urusan MR DIY, Encik Y Y Tan dengan CEO Creador, Encik Brahmal Vasudevan

Kredit Gambar: NST

Siapa Pula Creador?

Sumber: Laman Web Creador

Creador merupakan sebuah firma ekuiti persendirian yang banyak melabur ke dalam syarikat-syarikat berpotensi di Asia.

Ia juga mempunyai pejabat di India, Indonesia dan Mauritius.

Creador Banyak Melabur Dalam Syarikat Malaysia

Sumber: Wikipedia

Creador juga melabur ke dalam Old Town White Coffee, Bonia, GHL Systems, CTOS Data System, ASIAMET Education Group dan 7-Eleven.

Langkah-Langkah Nak Beli IPO Mr DIY Melalui MITI

1. Klik Laman Web Saham Online MITI

2. Log Masuk Dengan Menggunakan ID Pengguna (Nombor Kad Pengenalan) Dan Kata Laluan Bagi Pengguna Yang Telah Berdaftar

3a. Bagi Yang Belum Berdaftar, Pilih Jenis Pelabur (Individu) Dan Klik Daftar

3b. Lengkapkan Borang Pendaftaran

This image has an empty alt attribute; its file name is saham-online-miti2.jpg

3c. Pendaftaran Dah Selesai, Semak Emel

3d. Log Masuk Menggunakan ID Pengguna (Nombor Kad Pengenalan) Dan Kata Laluan

4. Klik Pohon IPO Mr DIY

5. Masukkan Jumlah Unit Yang Hendak Dipohon (Minima 1000 Unit)

This image has an empty alt attribute; its file name is uwc-miti4.jpg

Sediakan Dokumen Penting

This image has an empty alt attribute; its file name is saham-online-miti5.jpg

*Salinan Penyata Akaun Sistem Depositori Pusat (CDS) boleh diambil dari aplikasi Bursa Anywhere yang baru dilancarkan. Boleh baca lagi di sini.

Bila dah submit online, sila rujuk kepada senarai semak dan pastikan semua dokumen lengkap. Penyata Kewangan adalah penting, begitu juga Penyata ASB dan Tabung Haji.

Sebab menerusi penyata kewangan inilah, MITI boleh tahu berapa jumlah unit yang kita layak untuk beli. Kalau letak bilangan unit tinggi, tapi tiada dokumen sokongan yang cantik, kalau dapat nanti akan ikut kita punya kemampuan.

Bagi Pegawai Kerajaan pula, perlu disertakan surat kebenaran rasmi oleh Ketua Jabatan, Ketua Bahagian atau Ketua Seksyen.

Kelebihan Memohon IPO Melalui MITI

Senang cerita, permohonan IPO melalui MITI adalah sedikit leceh kerana perlu isi borang, sertakan penyata kewangan, minta bos sign (bagi pegawai kerajaan), kemudian perlu pos atau hantar sendiri ke pejabat MITI di Kuala Lumpur. Tetapi cuba tanya mereka yang dah pernah memohon melalui MITI, mesti berpeluang cerah untuk dapat IPO tersebut.

Sebaliknya bagi IPO yang dipohon melalui bank pelaburan atau broker pula, proses sangat mudah dan semuanya dibuat secara online, tetapi peluang tipis nak dapat IPO tersebut. Ini kerana persaingan sangat tinggi, ramai orang yang apply IPO online, dan terpaksa pula bersaing dengan golongan Bukan-Bumiputera.

Rahsia Nak Lulus IPO Dengan Mudah

Kenapa nak kena beli IPO ni? Kalau nak tahu, Prestasi IPO Bagi Tahun 2019, Ada Yang Harganya Naik 115% Selepas Sehari. Memang power siapa yang dapat beli IPO ni, malah ada yang naik sampai 650% dalam masa setahun.

Tapi sebelum nak apply IPO ni, pastikan kita tahu rahsia nak senang lulus IPO. Patutlah ada orang asal mohon IPO je konfem dapat, kita yang tak tahu rahsianya mungkin susah sikit nak dapat.

Nak tahu rahsianya, jemput baca Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO di Malaysia. Tapi lepas dah tahu rahsia, jangan cerita kat orang lain pula ya.

Tahun Baru, Buatlah Pembaharuan

Jom mulakan tahun ini dengan menceburi ilmu pelaburan saham dengan datang ke Seminar Berani Melabur! 2020. Sesuai sangat untuk korang yang beginner.

Ini adalah program EKSKLUSIF yang DIIKTIRAF oleh Bursa Malaysia-i dengan kerjasama RHB Investment Bank.

Lagi cepat kita belajar, Insya-Allah lagi cepat kita dapat merasai peluang gandakan wang secara sah dan patuh syariah.

Nak tahu sebab apa best seminar ni? Jemput baca 50 Sebab Mesti Datang ke Seminar Berani Melabur.

Tak pasti tiket masih ada atau tidak. Cepat daftar sekarang >>> Klik Berani Melabur! 2020Source link