Artikel Terkini

Sejarah Penubuhan Syarikat Minuman Tenaga Yang Paling Popular Di Dunia, Red Bull


Minuman tenaga merupakan minuman yang popular bagi kebanyakan orang. Pasaran untuk minuman tenaga ini bernilai sebanyak $53 bilion pada tahun 2018.

Di antara jenama yang paling popular di dunia adalah Red Bull. Minuman ini cukup terkenal dalam menghasilkan minuman tenaga yang digemari orang ramai.

Tahukah anda sebenarnya minuman Red Bull ini berasal dari negara jiran kita iaitu Thailand?

Sejarah Red Bull

Jom kita lihat sejarah penubuhan syarikat dan bagaimana syarikat ini berjaya menguasai pasaran minuman tenaga dunia. Minuman ini telah dicipta oleh seorang usahawan Thailand yang bernama Chaleo Yoovidhya.

Minuman ini diperkenalkan di Thailand pada tahun 1976. Chaleo Yoovidhya yang sebelum ini merupakan seorang jurujual dan ahli farmasi, telah mencipta minuman ini untuk penduduk Thailand terutamanya bagi pekerja kelas bawahan seperti petani dan buruh kasar.

Pada masa itu ,minuman tenaga yang terkenal di Thailand adalah dari Jepun yang dikenali sebagai Livita. Yang menjadi masalah kepada penduduk kelas bawahan Thailand ini adalah, minuman Livita ini harganya dijual dengan mahal dan hanya mampu diminum oleh golongan yang berpendapatan tinggi.

Chaleo Yoovidhya kemudiannya berjaya menghasilkan minuman tenaga yang sama tetapi pada harga lebih murah yang dikenali sebagai “Krating Daeng”.

Minuman tenaga ini menjadi popular dalam tempoh yang singkat kerana ianya mampu dimiliki oleh golongan yang berpendapatan rendah. Mereka ini merupakan golongan yang paling memerlukan minuman tenaga untuk meneruskan kerja seharian mereka.

Chaleo Yoovidhya yang pada mulanya menjual minuman tenaganya itu ke bahagian pedalaman Thailand yang kebanyakan didiami oleh golongan yang berpendapatan rendah.

Selain itu juga, Chaleo Yoovidhya turut menaja aktiviti sukan Muay Thai yang merupakan sukan yang paling terkenal di Thailand.

Pada era 1980-an, Krating Daeng telah menguasai pasaran di Thailand. Pada tahun 1983, seorang jurujual dari Austria yang bernama Dietrich Mateschitz telah pergi ke Thailand di atas urusan peribadi. Ketika berada di sana, beliau mengalami keletihan akibat perjalanan yang jauh itu.

Dietrich Mateschitz kemudiannya mendapatkan minuman tenaga tersebut di Thailand dan apa yang mengejutkanya selepas meminum minuman tersebut, beliau menyedari bahawa jet lag yang dialaminya itu telah hilang setelah meminum Krating Daeng.

Beliau yang bekerja sebagai jurujual untuk sebuah syarikat ubat gigi di Jerman telah menghidu satu peluang keemasan yang terhidang di depan matanya. Beliau berjumpa dengan Chaleo Yoovidhya untuk berkerjasama bagi membawa minuman tersebut untuk dijual di negaranya.

Mereka berdua telah bersetuju untuk bekerja sama dengan pembahagian saham sebanyak Chalerm Yoovidhya (51%) Dietrich Mateschitz (49%) dan akhirnya pada tahun 1987, Syarikat Red Bull telah ditubuhkan.

Red Bull masih lagi menggunakan formula asal Krating Daeng tetapi Dietrich Mateschitz telah menukar rasanya bagi menyesuaikanya dengan citarasa masyarakat Eropah. Beliau telah menambah rasa bikarbonat di dalam minuman tersebut bagi menepati keperluan masyarakat di sana.

Dietrich Mateschitz telah menggunakan kaedah yang berbeza untuk memasarkan minuman Red Bull kepada masyarakat di sana. Minuman tenaga ini lebih fokus kepada golongan muda yang gemar berkunjung ke kelab malam. Ramai golongan muda di sana menggemari minuman tersebut sehingga jualannya semakin meningkat dari tahun ke tahun.

Selain daripada faktor rasa yang unik, kaedah pemasaran yang dilakukan oleh Red Bull sangat berkesan. Syarikat tersebut menghabiskan berbilion dolar setiap tahun yang begitu unik dengan menaja kebanyakan aktiviti lasak.

Selain itu juga, mereka juga memiliki beberapa kelab bola sepak. Dengan pemasaran yang begitu meluas, Red Bull telah menguasai pasaran minuman tenaga dunia.

Sumber Rujukan:Source link