Artikel Terkini

Senarai Terkini Saham Syarikat Patuh Syariah di Bursa Malaysia Mei 2019


Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah (MPS).

Senarai kemas kini yang berkuat kuasa mulai 31 Mei 2019, mengandungi 689 sekuriti patuh Syariah. Sekuriti-sekuriti ini mewakili 77 peratus daripada 897 sekuriti tersenarai di Bursa Malaysia.

Senarai tersebut termasuk 14 sekuriti yang baru diklasifikasikan sebagai sekuriti patuh Syariah manakala 10 sekuriti telah dikeluarkan daripada senarai terdahulu yang diterbitkan pada November 2018.

Di samping itu, sebanyak tujuh sekuriti tersenarai di pasaran LEAP telah diklasifikasikan oleh MPS sebagai sekuriti patuh Syariah.

Dalam mengklasifikasikan sekuriti ini, MPS menerima input dan sokongan daripada SC yang mendapatkan maklumat mengenai syarikat tersebut melalui, antara lainnya, laporan tahunan dan pertanyaan yang dibuat kepada pihak syarikat. MPS melalui SC, akan terus mengkaji status Syariah sekuriti-sekuriti yang tersenarai di Bursa Malaysia pada setiap tahun, berdasarkan penyata kewangan tahunan terkini syarikat yang diaudit.

MPS mengadaptasi pendekatan kuantitatif dua peringkat yang mengguna pakai tanda aras aktiviti perniagaan dan tanda aras nisbah kewangan, dalam menentukan dan mengklasifikasikan status Syariah sekuriti-sekuriti tersenarai. Oleh yang demikian, sekuriti-sekuriti akan diklasifikasikan sebagai patuh Syariah sekiranya nisbah aktiviti perniagaan dan nisbah kewangan mereka berada di bawah tanda aras tersebut. Nak tahu lebih lanjut, jemput baca Bagaimana Nak Tentukan Sesuatu Saham Itu Patuh Syariah Atau Tidak?

Sekuriti Yang Baru Diklasifikasikan Sebagai Sekuriti Patuh Syariah (Mei 2019)

Sumber: Laman Web SC

Di antara nama besar adalah Boustead dan Bursa Malaysia kini dah boleh dibeli oleh orang Islam.

Sekuriti Yang Baru Diklasifikasikan Sebagai Sekuriti Tidak Patuh Syariah

Sumber: Laman Web SC

Manaka KESM Industries pula merupakan nama besar yang baru saja terkeluar daripada senarai dan kini tidak patuh Syariah.

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah mengikut pengumuman terbaru Suruhanjaya Sekuriti?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada rujuk dekat laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Maintain 689 Saham Syarikat Di Bursa Malaysia Yang Patuh Syariah

Sumber: Laman Web SC

Sebanyak 689 sekuriti patuh Syariah yang mewakili 77 peratus daripada 897 sekuriti yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Sumber: Laman Web SC

Sumber: Laman Web SC

Kenapa Status Patuh Syariah Penting?

Kita sebagai orang Islam, wajib untuk kita pilih sesuatu yang halal. Jangan ragu-ragu lagi untuk membeli saham patuh Syariah, kerana ianya perlu melalui proses audit yang ketat. Bukan senang-senang nak dapat status patuh Syariah, kerana perlu mematuhi Tanda Aras Aktiviti Perniagaan 5% dan 20% serta Tanda Aras Nisbah Kewangan.

Berkenalan Dengan Ahli Majlis Penasihat Syariah Suruhunjaya Sekuriti

Bukan calang-calang orang yang menjadi ahli MPS ini, kesemua mereka ada kelulusan dan memang pakar dalam bidang kewangan Islam.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Komen

komen

Source link