Artikel Terkini

‘Tealive’ Akan IPO Tahun Depan!


KUALA LUMPUR: Loob Holding Sdn Bhd, yang memiliki jenama teh Tealive merancang tawaran awam permulaan (IPO) yang akan menjana sehingga RM300 juta, demikian menurut individu yang rapat dengan perkembangan itu.

Sumber yang enggan dinamakan itu berkata, syarikat beribu pejabat di Kuala Lumpur itu juga sudah melantik penasihat bagi penjualan saham yang dirancang.

Katanya, Loob sedang mempertimbangkan untuk mendapatkan penilaian sebanyak RM1 bilion dan menyasarkan penyenaraian pada tahun depan.

Ketua Pegawai Eksekutif Loob Holding, Bryan Loo mengesahkan syarikatnya merancang untuk disenaraikan pada separuh pertama 2020.

“Kami telah melantik penasihat korporat untuk proses ini. Kami tidak dapat mengesahkan penilaian yang diminta atau IPO, masih menunggu cadangan akhir daripada penasihat kami,” katanya dalam jawapan kepada pertanyaan Bloomberg.

Malaysia menyaksikan penjualan sebanyak AS$9.4 juta saham kali pertama setakat tahun ini, jauh lebih rendah daripada AS$47.8 juta tempoh sama tahun lalu, menurut data yang dikumpulkan oleh Bloomberg.

Pasaran IPO negara menjangkakan kenaikan harga bulan ini daripada tawaran AS$250 juta oleh Leong Hup International Bhd dan beberapa pemegang saham sedia ada.

Loob Holding akan menyertai syarikat lain seperti pengendali rangkaian makanan segera KFC, QSR Malaysia (M) Holdings Bhd dan Mr D.I.Y. disenaraikan di Bursa Malaysia.

Rundingan pelan IPO Loob Holding’s masih di peringkat awal dan mungkin tidak membawa kepada perjanjian, kata sumber.

Loob Holding, yang memiliki jenama makanan dan minuman lain seperti Ko Ko Kai dan Define Food, mengendalikan lebih daripada 200 cawangan di Malaysia, menurut kenyataan syarikat itu pada Mac lalu.

Ia juga mempunyai cawangan di China, Vietnam dan Australia.

-Bloomberg

Sumber: BH Online

Banyak Nama Besar Nak IPO

Ada yang tak tahu apa maksud IPO ni? Ianya merupakan terbitan syer yang baru diwujudkan oleh sesebuah syarikat untuk dijual kepada pelabur awam pada harga tawaran yang dipersetujui. Maknanya sebelum saham sesuatu syarikat boleh dibeli di pasaran saham, kena melalui proses IPO terlebih dahulu.

Dan setakat tahun 2019 ni, dah dua IPO baru disenaraikan:

IPO yang bakal disenaraikan pada tahun 2019 pula adalah:

Kesemuanya merupakan nama-nama popular, yang kita memang kenal. Betul ke orang kata beli IPO ni konfem untung? Jemput baca Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018. Ada Yang Harganya Naik 130.43% Selepas Sehari.

Sebelum tu, pastikan dah buka akaun CDS di bank-bank pelaburan berhampiran. Baca lagi di Cara Buka Akaun Saham (CDS) RHB Investment Bank.

Komen

komen

Source link