Artikel Terkini

Teori 90/90/90- Apa Yang Kita Perlu Tahu Sebagai Seorang Pelabur Dan Pedagang


Pernah dengar tak teori 90/90/90 ni? Kalau tak pernah dengar, jom kita ambil tahu teori penting ini yang dipopularkan oleh Anton Kreil.

Teori 90/90/90 ini sangat terkenal di kalangan para pelabur dan pedagang saham, pedagang mata wang dan sebagainya di Amerika Syarikat. Dalam bahasa mudahnya, ‘Daripada 100 orang Trader dan Investor, 90 orang akan kehilangan 90% wang pelaburan mereka dalam tempoh 90 hari.’. Agak pahit untuk ditelan tetapi inilah realitinya tentang dunia pelaburan dan perdagangan.

Analoginya seperti ini, bayangkan anda melihat sekumpulan pemain golf, mereka mempunyai semua kelengkapan yang lengkap bak pemain golf professional. Di antaranya adalah yuran kelab golf (RM5,000), kasut (RM2,000), topi (RM500) serta peralatan lain yang mahal-mahal belaka. Namun apabila salah seorang daripada mereka menghayun, ia tidak mengenai bola golf tersebut.

Rakan-rakan yang lain ketawa sambil berkata ‘Cuba lagi bro kau boleh!!!’.

Mereka mempunyai emua peralatan untuk berjaya, namun ia tidak menjanjikan apa-apa kejayaan seperti seorang pemain golf professional. Kenapa anda tidak hanya membeli peralatan golf terpakai yang jauh lebih murah, belajar terlebih dahulu untuk menjadi seorang pemain golf yang baik, berlatih dengan bersungguh-sungguh dan bermula di driving range, kemudian barulah boleh beraksi dengan gayanya.

Invest in yourself. Your knowledge is the engine of your wealth – Paul Clitheroe

Jika berbalik semula kepada teori 90/90/90 tadi, sebelum kita nak masuk ke dalam bidang Trading dan Investing, seeloknya carilah ilmu terlebih dahulu. Kemudian berlatih dengan melakukan paper trade sehingga dapat cara tersendiri untuk menjadi seorang trader atau investor yang berjaya. Memetik kata-kata Peter Lynch: “Investing without research is like playing stud Poker and never looking at the cards”.

Rajinkanlah diri untuk membaca buku-buku berkaitan saham, buku-buku berkaitan kewangan dan pelaburan, dan pergi menuntut ilmu dengan Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia. Bila dah penuh ilmu di dada, latihan dan persediaan rapi telah pun dibuat, barulah kita betul-betul bersedia untuk menghadapi dunia pelaburan saham ni.

Kalau tak, jadilah kita sebahagian daripada statistik teori 90/90/90 ini. Bila dah gagal, salahkan orang lain pula.

Komen

komen

Source link