Artikel Terkini

U Mobile Katanya Nak IPO Tak Lama Lagi


Menurut laporan, katanya penyedia perkhidmatan telekomunikasi U Mobile Sdn Bhd bakal nak disenaraikan tak lama lagi, bergantung kepada persetujuan semua pihak, kata CEO Berjaya Corp – Datuk Seri Robin Tan Yeong Ching.

“Perjalanan IPO U Mobile di Bursa Malaysia berada di landasan yang betul, namun ianya memerlukan persetujuan semua pihak terlebih dahulu,” beliau memberitahu wartawan pada satu acara di Kementerian Pendidikan.

Ianya berikutan laporan yang menyebut Tan Sri Dato’ Seri Vincent Tan pada Disember 2018 yang telah mengumumkan rancangan untuk menyenaraikan U Mobile.

Untuk rekod, Straits Mobile Investments Pte Ltd dari Singapura adalah pemegang saham terbesar U Mobile dengan 49% pegangan. Vincent Tan pula merupakan pemegang saham kedua terbesar melalui syarikat pelaburan persendirian iaitu U Telemedia Sdn Bhd.

Manakala Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pula mempunyai 15% pegangan di dalam U Mobile.

U Mobile adalah merupakan penyedia perkhidmatan telekomunikasi keempat terbesar di Malaysia, selepas Axiata, Maxis dan Digi.

Sumber Rujukan: NST Online

Prestasi Saham Axiata

Sumber: Bursa Marketplace

Axiata berada di tempat pertama daripada segi Market Cap dengan RM46.55 bilion. Harga saham kelihatan uptrend dan baru saja membuat 52-Weeks high. Namun syarikat melaporkan kerugian sebanyak RM4.1 bilion pula.

Prestasi Saham Maxis

Sumber: Bursa Marketplace

Saham Maxis pula membuat uptrend juga tetapi sedikit sukar untuk diramal, seolah-olah tiada hala tuju yang jelas. Kejap naik kejap turun, kira sideways juga lah.

Prestasi Saham Digi

Sumber: Bursa Marketplace

Saham Digi pun sedang membuat uptrend walaupun baru-baru ini harga turun banyak.

Saham Axiata, Maxis dan Digi Patuh Syariah Dan Ada Persamaan Pada Chart

Kalau nak tahu ketiga-tiga syarikat gergasi telekomunikasi tanahair adalah patuh Syariah. Kalau dilihat kepada chart, ketiga-tiganya boleh dikatakan mempunyai pattern yang hampir sama. Oktober 2018 semuanya jatuh, mencecah paras lantai pada November 2018 dan kemudiannya rebound semula.

Adakah penggabungan Axiata dan Digi, serta kemunculan U Mobile nanti memberikan tamparan yang hebat kepada Maxis?

Komen

komen

Source link