Artikel Terkini

(VIDEO) Kipas Perlahan Tak Rasa Angin, Cuba Tukar Sendiri Capacitor Modal Tak Sampai RM 10


Kipas siling makin lama, makin tak rasa angin nya. Ada tu, perlahan macam speed no. 1 walaupun dah letak maksimum. Kebiasaanya, masalah ini berlaku pada kipas yang dah lama. Jadi, ramai beranggapan dah sampai masa kipas tersebut rosak.

Salah tu. Sebenarnya, ada dua sebab kenapa kipas siling anda tidak rasa angin nya atau perlahan.

1. Kipas berhabuk

Ini punca utama. Bila terlalu banyak habuk di bilah kipas, ia akan mula perlahan. Ramai yang culas untuk membersihkan kipas. Almaklum lah kedudukan nya yang sukar dicapai. Tambahan kalau mengelap habuk pada kipas siling, bertaburan satu rumah habuknya.

Sebenarnya, ada cara mudah dan menjimatkan masa untuk mencuci kipas siling ni. Nak tahu macam mam? [Klik sini]

2. Kapasitor rosak

Kipas, mahal macam mana pun sampai masa kapasotornya rosak. Bukan rosak apa, dah tiba masa. Kapasitor ni lah yang berperanan menghasilkan kelajuan pada kipas.

Tak perlu tukar kipas baru, beli sahaja kapasitor dari kedai hardware. Harganya baru RM 5-7. Tak pandai nak memasang, boleh cara tutorial mengganti kapasitor di dalam video yang disediakan

Kalau beli online capacitor ni lebih murah (klik sini https://invol.co/cl1eo3y



Source link